Klapstuk verdaagd
Vanaf dit seizoen gaan het Leuvense kunstencentrum 't Stuc en het dansfestival Klapstuk, altijd al een Siamese tweelingorganisatie ontstaan uit de werking van 't Stuc in het begin van de jaren tachtig, op in een nieuwe structuur met de naam STUK. Het kunstencentrum krijgt vanaf dit jaar heel wat meer middelen van de overheid dan voorheen (van 670.000 naar 1,12 miljoen euro of van 27 naar 45 miljoen frank), en verhuist bovendien naar een nieuw gebouw aan de Naamsestraat. Dat gebouw, het vroegere chemiekot van de KUL, was al langere tijd gedeeltelijk in gebruik door Stuc en Klapstuk. De gezamenlijke inspanning van stad, provincie, Vlaamse regering en de universiteit lieten echter toe om het gebouw, naar een ontwerp van architect Willem-Jan Neutelings, drastisch te renoveren tot volwaardig kunstencentrum.
Het nieuwe STUK heeft in dit bouwavontuur echter te kampen met behoorlijk wat tegenslag. Niet alleen blijkt het bouwbudget overschreden te zijn, bovendien is het einde van de werken slechts verwacht tegen 10 januari 2002. De geplande feestelijke opening in oktober, die moest samenvallen met de opening van een feestjaar van de KUL, viel dus in 't water. Dus moet STUK, om in de beeldspraak te blijven, roeien met de riemen die het nog heeft, en dat zijn er niet veel. Enkel de oude zaal op de campus aan de Van Evenstraat, de zaal in de Vlamingenstraat en een stuk van de oude brandweerkazerne blijven over. Een Klapstuk in oktober behoorde daarom niet tot de mogelijkheden. In ruil wordt vanaf januari een bijzondere editie van Klapstuk uitgesmeerd over verschillende maanden. Curator Alain Platel heeft dit festival opgevat als een memory lane: grote namen uit het verleden, die nog steeds toonaangevend zijn, komen naast recente stukken ook pril werk tonen. De lijst is behoorlijk indrukwekkend: Pina Bausch, Anne-Teresa de Keersmaeker, Christoph Marthaler, Meg Stuart, Wim Vandekeybus en Jérôme Bel. Werk dat wellicht slechts weinigen gezien hebben. Terug naar de roots van dans in Vlaanderen dus. Al kan je je daarbij afvragen of dat, net nu het danslandschap volop in beweging is en veel getalenteerde jonge choreografen schreeuwen om aandacht, een gelukkige keuze is. En dat zeker voor een festival dat zich steeds liet opmerken door zijn hoog gehalte aan ontdekkingen.
Ook de gewone programmatie van STUK blijft tot januari op een laag pitje draaien. Onder andere dankzij de samenwerking met het CC Leuven is er echter toch nog heel wat te zien. Meer informatie vindt u op www.stuk.be. De seizoensbrochure kan ook aangevraagd worden op STUK, E. Van Evenstraat 2d, 3000 Leuven, tel. 016/20.81.33. Zo kan u zich alvast opwarmen voor het grote werk in 2002.