Date 2008-09-04

Publication De Morgen

Performance(s)

Artist(s)

Company / Organization

Keywords gypensvijfsterrenproductiesteksttheatershuffleconferentieweekendoudersseptemberkadeeinterdependence

Kaaitheater begint het nieuwe seizoen met openingsfeest vol vier- en vijfsterrenproducties: Guy Gypens: 'De nadruk zal meer op dans en performance liggen. De spannende dingen in de podiumkunsten situeren zich almaar minder in het teksttheater'

Kaaitheater begint het nieuwe seizoen met openingsfeest vol vier- en vijfsterrenproducties

Guy Gypens: 'De nadruk zal meer op dans en performance liggen. De spannende dingen in de podiumkunsten situeren zich almaar minder in het teksttheater'

Het Kaaitheater miste de aftrap voor zijn nieuwe seizoen allerminst. Het is het eerste onder de artistieke leiding van Guy Gypens en Katleen Van Langendonck. Het eerste weekend van het openingsevenement Shuffle bestond uit niets dan vier- en vijfsterrenproducties. En er volgt nog meer.

door Pieter 'T Jonck

Guy Gypens: "Dit is ons eerste eigen programma en daarom wilden we uitpakken met een soort openingsfeest. Uiteindelijk kreeg dat de vorm van twee intense weekends vol nieuw en bestaand werk. Volgend weekend introduceren we in Brussel bijvoorbeeld dans van de Zuid-Afrikaanse Nelisiwe Xaba en performancewerk van de Belgische Merlin Spie. Maar we breken zeker niet met het werk van onze voorganger Johan Reyniers. Integendeel zelfs, heel wat oude getrouwen blijven het huis aandoen.

"Toch denk ik dat wij als programmatoren wat meer de nadruk zullen leggen op dans en performance. Niet alleen omdat we uit die artistieke context komen, maar ook omdat de belangrijke ontwikkelingen, de spannende dingen in de podiumkunsten, zich steeds minder vaak in het aloude teksttheater situeren. Als je de evolutie volgt, merk je trouwens dat zelfs daar de 'hybridisering', de vermenging van diverse media en kunstvormen, almaar sneller oprukt."

Jullie beginnen dit jaar met een volkomen nieuwe format. In Spoken World hebben kunstenaars het over hun kijk op de politieke en maatschappelijke realiteit.

Gypens: "We merken gewoon dat kunstenaars steeds nadrukkelijker die realiteit naar voren schuiven in hun werk. Op het laatste Kunstenfestivaldesarts kon je daar niet meer omheen, maar ook in het Kaaitheater is die tendens onmiskenbaar. Het startschot voor die reeks wordt gegeven met het Interdependence Day Forum 2008, dat politicoloog Benjamin Barber op 12 september in Brussel organiseert. Sinds 2002 is 12 september, de dag na 9/11, het moment waarop er ergens ter wereld een conferentie wordt gehouden over de onderlinge verwevenheid van alle delen van de wereld. Dit jaar gaat bijzondere aandacht naar het stedelijke milieu. Maar ook na die conferentie gaan we door met de reeks."

Een nieuwigheid is Matinee Kadee. Terwijl ouders naar het theater gaan, worden de kinderen door Art Basics for Children onderhouden.

"Vorig weekend hebben we dat voor het eerst georganiseerd en het was een succes. Wij zijn misschien net iets gevoeliger voor de problemen van ouders die naar theater willen, nu heel wat mensen in onze artistieke staf jonge ouders zijn. Dat is eerder uitzonderlijk bij kunstencentra."

Shuffle, nog op vrijdag 5 en zaterdag 6 september. www.kaaitheater.be.