Date 2004-12-02

Publication De Tijd

Performance(s)

Artist(s)

Company / Organization

Keywords kortstonddecsekplusfilialepablotelbozarbierbeekliliumhersenkronkels

Op komst podium

Op komst podium

THEATER

Pablo in der Plusfiliale

Kaaitheater Brussel

Met 'Pablo in der Plusfiliale' wil Kaaitheater het werk van se auteur-regisseur René Pollesch introduceren. Hij werd in 2002 in Duitsland uitgeroepen werd tot theaterauteur van het jaar. Als regisseur die kritisch staat tegenover het kapitalisme, vult Pollesch zijn politieke teksten in met felgekleurde personages, geplaatst in een kitscherig soapdecor. In 'Pablo in der Plusfiliale' worden gesproken scènes afgewisseld met lawaaierige muziekacts. De voorstelling van de Berlijnse Volksbühne am Rosa Luxemburg Platz wordt in het Duits gespeeld, met Nederlandse boventiteling.

za. 4 en zo. 5 dec., 20.30u., tel. 02/201.59.59, www.kaaitheater.be.

Kortstond

Studio Tokio Antwerpen

'Kortstond' is een tekst van Abke Haring, die zich drie seizoenen geleden in haar afstudeerproject aan de Studio Herman Teirlinck liet opmerken als een beloftevolle schrijfster en actrice. Vorig seizoen kreeg ze van Het Toneelhuis een schrijfopdracht. Dat resulteerde in het stuk 'Kortstond' dat ze schreef voor acteurs Jan Bijvoet, Koen van Kaam en Jorgen Cassier. 'Kortstond' wordt omschreven als een stuk voor twee figuren en een huis. Een leeg huis, zo blijkt, want het belangrijkste personage, de moeder, is afwezig. Net zoals in haar eersteling 'Nageslachtsfarce/Genocide', een solo over moeder en dochter, gaat ook 'Kortstond' over de relatie van ditmaal twee zonen en een moeder.

9-11, 15-18, 21-22 dec., 20u., tel. 03/224.88.44, www.toneelhuis.be.

Hersenkronkels

Arenbergschouwburg Antwerpen

Na 'Kloon' en 'Leve de oerknal!' zet het kunstencentrum voor de jeugd Villanella met 'Hersenkronkels' de zoektocht naar het verband tussen kunst en wetenschap voort. De dichter en neuropsycholoog Jan Lauwereyns schreef een 'duet met taal en dans', voor kinderen vanaf 10 jaar. Inne Goris en Roel Verniers spelen een opa en een kleinkind, die bij elkaar wonen. Dat blijkt niet gemakkelijk te zijn. De opa heeft een hersenbloeding gehad, de dochter hoort stemmen in haar hoofd, en het meisje mist vooral haar ouders.

9-10 dec. 20.30u, 11-12 dec., 15u. Reservatie: tel. 070/22.21.92, ticket@arenberg.provant.be. Informatie: tel. 03/260.96.10, www.villanella.be.

DANS

Doplap/Sek Sek

BozarBrussel

Dit jaar staat Turkije in de kijker in Bozar. Hoewel je het niet zou verwachten bestaat er ook in Turkije een levendige dansscène, waarvan Mustafa Kaplan een van de meer markante vertegenwoordigers is. In zijn voorstellingen spelen energieverslindende acties een hoofdrol: vallen, lopen, springen, hangen, botsen... . Kaplan demonstreert dat hier samen met Filiz Sizanli in twee werken. In 'Dolap' overheerst de humor. Het is een trio voor twee dansers en een koelkast in een onvoorspelbare confrontatie tussen twee lichamen en een log volume. 'Sek Sek' is het recentste werk van dit duo, op muziek van Erkan Okur. Ook hier weer krachtige dans vol ingehouden spanning en emotie.

Ma. 6 en Di. 7 dec.20.30u., Kamermuziekzaal Bozar. Reservatie: tel. 02/507.82.00 of www.bozar.be .

Lilium

De Borre Bierbeek

Iris Bouche danste zeven jaar bij Rosas, maar besloot dan haar eigen weg te gaan. Ze werkte de laatste jaren in projecten samen met onder meer Thierry De Mey, Needcompagny, Riina Saastamoinen en Manuela Rastaldi. 'Lilium' is een buitenbeentje in haar werk. Op vraag van het Leuvense jongerengezelschap 'fABULEUS' maakte ze een productie met en voor jongeren. Het bijzondere van dit werk is dat van de elf deelnemende jongeren er vijf getekend zijn door een handicap.

Za. 4 dec. om 20.30u. in cc De Borre in Bierbeek. Reservatie: tel. 016/461400. Inlichtingen: www.fabuleus.be .

The Better You Look The More You See

MontyAntwerpen

'The Better You Look The More You See' is een multimediaproject van Isabelle Schad. Thema: kijken en bekeken worden, of nog, over het gebruik van pornografie als een commercieel wapen en over de toenemende verslaving aan lifestyle en mode. Als choreografe is Isabelle Schad meer geïnteresseerd in het werkproces dan in afgewerkte voorstellingen. Dat doet ze in dit stuk door een verzameling van bewegingselementen, beelden, geluidssequenties en teksten aan te reiken die telkens opnieuw gecombineerd kunnen worden door performers én publiek.

Za. 3 en zo. 4 dec., 20.30u. Inlichtingen: tel. 03/238.91.81 of www.monty.be .

Samenstelling: Saskia VEREENOOGHE, Pieter T'JONCK

saskiav