Date 2004-11-25

Publication De Tijd

Performance(s)

Artist(s)

Company / Organization

Keywords quoreahoragoodswchwrmworknovschadpostogiordanoraffaella

THEATER Mijn avonturen door V

THEATER Mijn avonturen door V

THEATER

Mijn avonturen door V. Swchwrm

HETPALEISAntwerpen

'Mijn avonturen door V. Swchwrm' (uit te spreken zoals een startende motor) is gebaseerd op het gelijknamige boek van de jeugdschrijver Toon Tellegen. V. Swchwrm wil schrijver worden van boeken die de wereld beter maken. Van dat gegeven vertrekt regisseur Guy Cassiers om een luchtige en ontroerende voorstelling te maken voor kinderen vanaf zes jaar. Fania Sorel, Eelco Smits, Steven Van Watermeulen spelen in deze coproductie tussen ro theater en HETPALEIS.

Van 25 nov. tot 4 dec. en van 28 tot 30 dec. www.hetpaleis.be, tel.: 03/202.83.60. Nadien op reis in Vlaanderen en Nederland.

El ahora posto

TheaterMalpertuisTielt

Na 'El ahora passado' (2001) en 'El ahora presentado' (2002) is 'El ahora posto' de derde muziektheatervoorstelling van Chiclaboebp over de worsteling van het individu met zichzelf. In dit derde deel vertelt het hoofdpersonage, Didier Vankorehem, hoe hij zijn verdere leven tegemoet ziet. Vankorehem wordt gespeeld door Johan Derijcke, die ook het concept uitdacht en voor de muziek zorgt. Het personage projecteert zichzelf - letterlijk en figuurlijk - in een postwereld. In tegenstelling tot het archaïsche karakter van het postambt, is Vankorehems leefwereld doordrenkt van elektronische snufjes en geavanceerde technologieën.

27 nov., 20.30u., www.malpertuis.be, tel.: 051/40.62.90

Kom Victoria! Kom!

BourlaAntwerpen

Het Gentse productiehuis Victoria is vijf dagen lang te gast in de Bourla met eigen producties. In de theaterzaal wordt 'White Star' van Lies Pauwels hernomen, een drama over onmacht, aanvaard willen worden en jezelf anders voelen dan de rest. 'Het is Lam' biedt in voorlopige opstelling een voorproefje van de nieuwste creatie van Ben Benaouisse, die in januari in première gaat. Het wordt een mix van performance, dans, muziek, licht, video en manifest. Op de zolder van de Bourla speelt ook 'Sulla en de mus', de monoloog die Josse De Pauw schreef voor ex-theatercriticus Wim Van Gansbeke.

30 nov. tot 4 dec. www.toneelhuis.be, tel.: 03/224.88.44

DANS

'Quore' en 'Good Work III'

MontyAntwerpen

Het dansnieuws voor de komende week komt uit Antwerpen. In de Monty staat 'Quore' van Raffaella Giordano op de affiche. Raffaella Giordano (°Turijn, 1961) begon haar carrière als danseres twintig jaar geleden bij Carolyn Carlson en Pina Bausch. Midden jaren 80 richtte ze met gelijkgezinde choreografen Sosta Palmizi op. Dit collectief, dat het danstheater introduceerde in Italië, groeide uit tot een gerenommeerd centrum. 'Quore' werd in 2000 bekroond werd met de prestigieuze UBU-award. Het toont precies wat we niet verwachten, wat we allemaal kennen maar niet willen zien: de ontwrichting van het leven, zijn chaotische beweging, de leegte van sommige daden, zwakheden, intimiteiten, lelijkheden. 'Quore' verwerpt zekerheden en haalt codes onderuit.

Op dezelfde avond maar dan om 22u. kan je in dezelfde Monty ook 'Good Work III / White Trash - Less than null' van Isabelle Schad, Benoît Lachambre, Ben Anderson en Bruno Pocheron meemaken. In 2002 startte Isabelle Schad (ex-danseres Wim Vandekeybus) met 'The Better You Look The More You See' een researchcyclus op. Nu werkt ze aan een gelijkaardig project met als overkoepelende titel 'Good Work'. Haar research begint met het aanleggen van een ideeëndatabank die daarna gebruikt wordt bij het ontwikkelen van een serie publieke performances. Voor elke voorstelling spreekt Isabelle Schad andere artiesten aan die telkens vanuit hun achtergrond een specifieke bijdrage leveren. Het centrale thema in 'Good Work' is het lichaam op het podium en in de maatschappij. 'White Trash' gaat over de onverschilligheid ten aanzien van wat er in de wereld gebeurt en over de afscherming die daarmee gepaard gaat.

'Quore' (20.30u.) en 'Good Work III' (22u.), Montignystraat 3, Antwerpen, op vr. 26 en za. 27 nov., tel.: 03/238.91.81 of www.monty.be

Samenstelling: Saskia VEREENOOGHE,

Pieter T'JONCK

saskiav