Date 2004-04-01

Publication De Tijd

Performance(s)

Artist(s)

Company / Organization

Keywords apriltelchriscarlierlockwolkameliagagamolenspeuters

Op Komst - Podiumkunsten

Op Komst - Podiumkunsten

Theater

'Beste vrienden'

CC MuzeHeusden-Zolder

De auteur-muzikant Elvis Peeters schreef voor het Antwerpse theatergezelschap Luxemburg de kindervoorstelling 'Beste vrienden'. Iedereen vanaf 5 jaar is welkom in dit muzikale bouwsel over Jojo, Albert, Poppe-Mie, Dekentje, Kast en Spinnekop. Chris Carlier zorgde voor de muzikale invulling; Arlette Van Overvelt voerde de regie. Samen vertellen de spelers Nele Bauwens, Michel Boulanger, Chris Carlier en Yves De Pauw een verhaal over de allerbeste vrienden die al jaar en dag op de eerste verdieping van een huis samenleven. Daar zijn ze gelukkig, tot JoJo en Albert op een winterdag beslissen buiten eens te gaan kijken wat de witte mantel is die de hele wereld lijkt te bedekken.

Za. 3 april om 17u., tel. 011/53.05.50 Tournee tot 23 mei, tel. 03/235.04.90, www.luxemburgvzw.be

'Wolk'

Cultuurzaal MeiseMeise

Na de peuterproducties 'Sterrenstof', 'Pot' en 'De Zon en de Maan' , heeft het Gentse 4Hoog met 'Wolk' een nieuw werkstuk klaar voor piepjonge kijkers tussen 2,5 tot 4 jaar. Vanuit de vraag hoe de makers ook de allerkleinsten in een theatrale wereld konden binnenleiden, kwamen ze tot een soort poëtisch totaalgebeuren dat zich afspeelt in de wolken. De peuters nestelen zich in een grote wolk op het podium, waar te midden van een overvloed aan wit en wat flarden Mozart, een zekere Witman de toeschouwers binnenleidt in zijn verhaal. Het concept van deze bewonderenswaardige poging om kwaliteitsvol theater voor peuters te maken, werd bedacht en uitgewerkt door Caroline Lanoye, Frans Van der Aa en Raf Walschaerts. de speler Steven De Schepper en de danseres Ingrid Swaelens zijn de bewoners van het zwaar bewolkte decor.

Op zo. 4 april om 15u.,tel. 02/255.46.90, Tournee tot 26 juli, tel. 09/224.14.00, www.4hoog.be

'Prefab'

Molens van OrshovenLeuven

Het Leuvense fABULEUS gaf als 'Kunstbende ambassadeur theater & dans' aan zeven jongeren de gelegenheid om hun ideeën in een concrete vorm te gieten. Dit weekend kunt u in de kunstenwerkplaats Molens Van Orshoven gaan snuiven aan het eindresultaat van hun artistieke zoektocht. Tijdens een feestelijk traject door de prachtige locatie presenteren de jongeren hun prille projecten. Op het programma staat werk van Lies Cuyvers, Tess Van Deynse, Rita de Pita, Koen De Preter, Fauve Lybaert, Winne Henckens en Frauke Depreitere.

Op za. 3 en zo. 4 april om 15u. en om 20u., tel. 016/22.78.55 www.fabuleus.be

'Gaga'

De Warande Turnhout

'Nederlands rauwste theatergroep' wordt Alex d'electrique wel eens genoemd, misschien wel een reden waarom de Warande in Turnhout de enige Belgische speelplek is waar hun jongste werkstuk 'Gaga' wordt vertoond. Al meer dan twintig jaar maakt het collectiefje naar eigen zeggen 'puinhooptheater', vertrekkende vanuit de absurd humoristische teksten van Ko Van den Bosch.

Do. 1 april om 20.15u., tel. 014/41.94.94, www.alexdelectrique.nl

DANS

Kris Verdonck

Beursschouwburg Brussel

Nog tot 3 april wordt de vernieuwde Beursschouwburg bespeeld door Kris Verdonck en compagnie. 'Catching whales is easy_' bundelt drie performances van elk twintig minuten waarin een acteur en een beeldend kunstenaar met elkaar in dialoog treden. Monologen van Rainald Goetz, Samuel Beckett en Einsturzende Neubauten vormen het vertrekmateriaal, waarop de spelers Geert Vaes, Heike Langsdorf en Kaya Kolodziejczyk verder bouwen. Als multi-mediagesprekspartner krijgen ze respectievelijk Chris Musgrave, Antoine Desvigne en Chris Vleeshouwers voor zich.

Tot za. 3 april, tel.02/550.03.50

'Amelia'

Stadsschouwburg Brugge

Ooit was 'Lalala Human Steps', het ensemble van de Canadese choreograaf Edouard Lock, een echte hype door de verbazende mengvorm van hoogtechnologische scenografie en de halsbrekende sprongen van de sterdanseres Louise Lecavalier. Die gouden tijden zijn nu wat voorbij, maar Lock blijft met de regelmaat van de klok nieuw werk afleveren. In Brugge brengt hij in de Stadsschouwburg 'Amelia', een stuk voor 9 op spitzen dansende vertolkers. De bewegingen zijn als vanouds van een indrukwekkende energie, snelheid en intensiteit. Daar voegt Lock vervreemdende effecten met filmbeelden van virtuele dansers en vervormde lichamen aan toe.

Di. 6 april om 2 u. Inleiding om 19.15u. door Gloria Carlier,tel. 050/44.30.60, www.brugge.be

'It'

Bottelarij Brussel

Enkele jaren geleden vroeg de danser en choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui van Les Ballets C. de la B. aan Wim Vandekeybus om een solo voor hem te creëren voor 'Le vif du sujet', een bijzonder luik van het Festival van Avignon gewijd aan jonge theatermakers. De première vond plaats in openlucht, bij daglicht en met als tegenspeler een ezel. Nadien breidden Vandekeybus en Cherkaoui de solo uit tot een avondvullende voorstelling. De ezel is nu enkel op film nog aanwezig. 'It' vertrekt vanuit een verhaal van Paul Bowles over de Atlajala, een wezen dat in andere wezens huist, zowel mens als dier, zowel man als vrouw. In die transformaties verkent het wezen de aard der dingen en ook zijn eigen aard.

Do. 1, vr. 2 en zat 3 april om 20 u. tel. 02/412.70.70, www.kvs.be

Samenstelling: Jef AERTS, Pieter T'JONCK

Marc Holthof