Date 2004-03-25

Publication De Tijd

Performance(s)

Artist(s)

Company / Organization

Keywords mrtbaehrwheelerwinterreisenieuwpoorttheaterstadantoniaraintelapr

OP KOMST PODIUMKUNSTEN

OP KOMST PODIUMKUNSTEN

Theater

Stad 1

Monty Antwerpen.

Hun jongste werkstuk van het Nederlandse theatergroepje Jong Hollandia is een tweeluik rond 'urbanisatie' in al zijn geledingen. In 'Stad 1', dat vanaf vandaag in Antwerpen wordt opgevoerd, filosoferen Walter Bart, Wine Dierickx, Marleen Scholten, Maartje Remmers en Matijs Jansen over het idee 'stad', hoe dat begrip zich ontwikkelt en hoe we vandaag omgaan met 'de openbare ruimte'. Na deze meer theoretisch onderbouwde productie, volgt eind mei 'Stad 2'. Daarin wordt meer praktisch gepeild naar het leven van alledag in een eigentijdse metropool. Waar 'Stad 1' wordt gespeeld in enkele kleine theaterzalen, moet 'Stad 2' een locatieproject worden, met als uitvalsbasis een plek tussen periferie en stadscentrum.

Van 25 tot 27 mrt. om 20.30u., tel. 03/238.64.97.

'Tussen de soep en de patatten'

Nieuwpoorttheater Gent

In het Gentse Nieuwpoorttheater loopt nog tot zaterdag een dramatische zesdaagse over het werk van theatermaker en resident in het huis, Eric De Volder. Op het programma staan enkele kleinere werkstukjes en probeersels, die nu los van de eigenlijke producties aan het publiek worden voorgesteld. Vanavond kan u er terecht voor een open repetitiesessie van 'Brand', de nieuwste voorstelling van De Volders groep Ceremonia. Morgen volgt dan 'De kapel, les in hysterie', een open improvisatiesessie met spelers van Ceremonia en aanverwanten. Zaterdag is er om 19.30 uur in het Kunstinstituut Ottogracht 'Op water en brood', een conferentieel avondmaal met bijhorende tafelredes. Aansluitend houdt het Nieuwpoortheater om 22 uur een 'Zogezegde bonten avond', met op het programma muziek, sketches en ander vermaak.

Nog tot 27 mrt., tel.: 09/223.00.00. Volledig programma op: www.nieuwpoorttheater.org.

'Reis naar het einde van de nacht'

Geuzenhuis Gent

Organisator, acteur, regisseur en auteur Guido Lauwaert speelt deze week de laatste avonden van zijn monoloog 'Reis naar het einde van de nacht'. In totaal speelde de man reeds meer dan 500 voorstellingen van dit stuk in Vlaanderen en Nederland. Vertrekkende vanuit de roman 'Voyage au bout de la nuit' van Louis Ferdinand Céline uit 1932, vertelt Lauwaert over enkele belangrijke momenten uit het leven van Céline. Hoe hij vocht en gewond raakte aan het Vlaamse front in 1914, hoe hij een korte loopbaan begon in de Afrikaanse kolonies en daarna naar de VS trok, om zich vervolgens in 1928 in de Parijse voorstad Clichy te vestigen. Een en ander heeft de vorm van een 'Bildungsroman', waarin protagonist Louis Barbamu na jaren van ellende en groei, eindelijk een zekere rust vindt.

Van 25 tot 27 mrt. om 20u., tel. 09/220.80.20. Op 28 april om 20.30u. in Aula Q van de VUB, Brussel, tel. 02/629.23.26.

Dans

Wheeler en Baehr

Beursschouwburg Brussel

In de reeks 'Bougement' presenteert de Beursschouwburg 'Holding Hands / Without you I am Nothing' van het duo William Wheeler en Antonia Baehr. Alles in deze voorstelling baadt in helder wit neonlicht. De performers verschijnen als één organisme met twee persoonlijkheden. Hand in hand staan ze stil, met elkaar vergroeid, bezeten door iets wat hen niet toelaat te bewegen. In dit stuk is Antonia Baehr de diva. Gezeten in een gouden stoel brengt ze een bezwerende tekst: een fantasie over verliefd zijn op een koningin en voor haar mogen optreden. Na de hypnose trekt William Wheeler met z'n theremin alle operaregisters open: een emotioneel performanceduo.

Van 24 tot en met 26 mrt. om 20.30u., tel. 02/550.03.50 of www.beursschouwburg.be .

'Rain' en 'Winterreise'

De MuntBrussel

De Munt pakt uit met twee buitengewone dansvoorstellingen. 'Rain' uit 2001 is de 25ste choreografie van Anne-Teresa de Keersmaeker. Op de bezwerende muziek van Steve Reich choreografeerde De Keersmaeker met wiskundige precisie maar ook een zeer grote expressiviteit en emotie dit buitengewone werk. Gedurende 70 minuten bewegen de Rosas-dansers - gekleed door Dries Van Noten - in het door Jan Versweyveld ontworpen decor, een halve cirkel van metershoge gordijnkoorden, dat door de subtiel variërende belichting voortdurend schijnt te veranderen.

Daarna is het de beurt aan de Amerikaanse choreografe Trisha Brown om haar interpretatie van Shuberts 'Winterreise' te brengen. Op die voorstelling gaan we volgende week uitgebreider in.

'Rain' - van 24 tot 27 mrt.om 20u., de Munt. 'Winterreise' - op 31 mrt. en 2 apr.om 20u. en op 4 apr. om 15u., tel. 070/23.39.39 of www.demunt.be .

Afgelast

'Hopefully someone will carry out great vengeance on me', een voorstelling van Hooman Sharifi in het Kaaitheater werd, wegens enkelblessure van een van de dansers, uitgesteld tot do. 27, vr. 28 en z. 29 mei. Inlichtingen: 02/201.58.58 of www.kaaitheater.be

Samenstelling: Jef AERTS, Pieter T'JONCK