Date 2003-12-04

Publication De Tijd

Performance(s)

Artist(s)

Company / Organization

Keywords infometaphormusicafinaldecisodoraorbdasjozicnona

Theater: Op komst podiumkunsten

Theater

Op komst podiumkunsten

Theater

'La musica twee'

De Bottelarij Molenbeek

Twaalf jaar na de première gaat de succesvolle productie 'La musica twee' van de voormalige Theatergroep Hollandia (nu ZT Hollandia) opnieuw de boer op. Vanavond start de reeks van dit door Paul Koek en Johan Simons geregisseerde duet in De Bottelarij in Molenbeek. Betty Schuurman en Jeroen Willems brengen de tekst van de Franse schrijfster Marguerite Duras in een decor van de jonge scenografe Katleen Vinck. Duras schreef 'La musica' in 1965; twintig jaar later volgde het tweede deel dat nu gespeeld wordt. De nacht nadat hun scheiding is uitgesproken, logeren een man en een vrouw opnieuw in het hotel waar ze de eerste maanden hun liefde deelden. In de bar raken ze aan de praat over het vuur van toen, hun twijfels en hun verlangens.

do. 4, vrij. 5 en zat. 6 dec., 20 u., info: 02/412.70.40tot 7 feb. reisvoorstellingen, info: www.zthollandia.nl

'Das Verwanten 2'

Vooruit Gent

In het kunstencentrum Vooruit loopt van 9 tot 12 december het minikunstenfestival 'Das Verwanten 2', een samenwerking met het Gentse DAS Theater. Deze tweede editie is een confrontatie tussen de kunst en het dagelijkse leven, doorspekt met begrippen als 'reality', 'documentaire' en 'journalistiek'. Op het programma staan de Britse theatermaker Tim Etchells van Forced Entertainment met 'Instructions for Forgetting', het Nederlandse dans- en mimegezelschap Kassys met 'Kommer', 'Massis, de musical' van Johan Heldenberg voor Theater Zuidpool, het Britse performance-duo Plan b met 'Unfallen' en De Nomaden van DAS Theater onder de hoede van Johan Dehollander met op tv-documentaires geënt theater. Dit alles overgoten met concerten, nieuwsrubrieken en een slotfeestje.

van di. 9 tot vrij. 12 dec., info: 09/267.28.28

'Isodora.Orb The final

metaphor'

Kc nOna Mechelen

Samen met het Gasthuis in Amsterdam presenteert het Mechelse kunstencentrum nOna het multidiciplinaire duo Ricky Seabra en Andrea Jabor. In de work-in-progressvoorstelling 'Isodora.Orb The final metaphor' gaan ze op een multimediale manier op zoek naar het potentieel van de ruimte. De 'final metaphor' staat voor de ervaringen die kunstenaars kunnen opdoen wanneer ze ooit letterlijk de ruimte ingeschoten worden en de confrontatie aangaan met oneindigheden allerhande.

do. 4, vrij. 5 en zat. 6 dec., 20.30 u., info: 015/20.37.80

Dans

Ange lof Death

deSingelAntwerpen

Jan Fabre schreef het stuk 'De Engel van de Dood' al in 1996. Hij liet zich inspireren door de Amerikaanse kunstenaar Andy Warhol. Zijn enscenering van de tekst zou dit jaar in Avignon in première gegaan zijn, maar de stakingen verhinderden dat. Dit werk is een confrontatie tussen videobeelden en een live-performer en -muzikant. De muzikant is Eric Sleichim, de performer is nu eens Jan Decorte, dan weer Ivana Jozic (die in de herneming van 'Je suis sang' speelt). De video is een opname van de Amerikaanse choreograaf William Forsythe. Hij danst halfnaakt in het oudste anatomisch museum van Europa in Montpellier tussen de op formol bewaarde menselijke resten en eindeloze rijen schedels en skeletten. Bijzonder is dat het publiek opgesloten zit in een vierkant van reuzenschermen, waarop de opnames geprojecteerd worden.

vr. 5, za. 6, do. 11 en vr. 12 nov., 20u., met Ivana Jozic - di. 9, wo. 10 en za. 13 nov., 20 u., met Jan Decorte, info: 03/248.28.28

Once

VooruitGent

De solo 'Once' is een erg persoonlijk werk van Anne-Teresa De Keersmaeker, al was het maar door de muziekkeuze. De Keersmaeker danst op de muziek van 'Joan Baez in Concert - part 2', een verzameling liederen die sterk gekleurd werden door de contestatiesfeer van de vroege jaren '60. De choreografe maakte er kennis mee in 1967, toen ze zelf nog maar een meisje was. De Keersmaeker leeft zich in de dans nu eens uit als de volwassen vrouw die ze is, dan weer laat ze de tiener in haar zien. De manier waarop ze de Dylan-song 'With God on our side' is heel speciaal.

van vr. 5 tot en met zondag 7 dec., 20 u., info: 09/267.28.28 of www.vooruit.be

Samenstelling: Jef AERTS

Pieter T'JONCK