Dance@Tack & co.

De komende week ontketenen De Bottelarij in Brussel en Dans in Kortrijk tegelijk een klein dansoffensief. De dansliefhebber zal dus ogen en oren tekort komen om het allemaal te volgen.

Het programma in de Bottelarij presenteert uiteenlopend werk van diverse ensembles, met als gemeenschappelijke noemer dat zij een sterke band met Brussel hebben, maar geen vaste stek om hun werk te tonen. 'This is just to do/part 2' van de Duitse Isabelle Schad in samenwerking met Adriana Sa is er te zien op 10 april, en is op 12 april om 19.30 uur en 13 april om 22 uur te zien in Kortrijk. Schad danste vroeger bij 'Ultima Vez', het gezelschap van Wim Vandekeybus en was eerder al met werk te gast in de Bottelarij. Adriana Sa is een beeldend kunstenares die werkt met geluidsinstallaties en intermediaprojecten. Aan deze creatie werkten wel twaalf verschillende kunstenaars op verschillende plekken (Hamburg, New York, Neerpelt) mee, in telkens wisselende bezettingen. Uit al die ingrediënten distilleerden Schad & co een uitgepuurde multimediale voorstelling.

Salva Sanchis toont in Brussel op 13 april zijn 'Previous', een abstracte danscompositie, die onlangs in Gent in première ging. Rasmus Olme komt op 16 april met zijn voorstelling 'This is not a test'. Deze choreograaf en danserwerkte vroeger ook al bij Vandekeybus, en dat is te merken aan de thematiek van deze voorstelling: zijn stuk is een treurzang over het verlies aan directe lichamelijkheid in onze samenleving. Het Nederlandse Hans Hof Ensemble houdt het op 17 april met 'Hohenluft' uit 1998 heel wat luchtiger. De vier dansers/choreografen Andrea Boll, Andreas Denk, Mischa van Dullemen en Klaus Jürgens (ex-Vandekeybus) verbeelden de gasten in een sanatorium in het hooggebergte. In hun fantasie beleven ze de mooiste avonturen, terwijl hun werkelijke leven verschrompelt als een oud theezakje.

Dance@Tack 04.02 is een klein festival met een duidelijk andere opzet dan het dansfestijn in Brussel. Organisator 'Dans In Kortrijk' presenteert zich nadrukkelijk als een danswerkplaats waar jonge kunstenaars 'hun ding' kunnen uitproberen. Het programma is dan ook zeer uiteenlopend. In volgende Tijd-Cultuur meer informatie over dit evenement. Enkele voorstellingen uit het eerste weekend van 12 tot 14 april zijn echter nu al het vermelden waard. Naast Isabelle Schad, die ook in Brussel passeert, springen hier vooral Mia Lawrence en Riina Saastamoinen in het oog. 'Under the light, observing' van Lawrence (vrijdag 12 april om 20.30 uur, zaterdag 13 april om 19 uur) was vorig jaar al eenmaal te zien in Kortrijk. Het is een niet te missen solo, omwille van zijn buitengewone emotionele finesse. Al van het eerste beeld keert de danseres de gewone danslogica om. Ze steunt niet op haar benen maar vormt met haar hoofd en armen een stabiele driehoek op de grond om haar benen daarrond tippelend op de tenen en soms zwevend te laten bewegen. Een gek gezicht, tot ze verklaart dat een leraar haar ooit aanraadde om een radicaal ander perspectief op de dingen te proberen als ze het niet meer zag zitten. Verder pratend terwijl ze danst leer je een vrouw kennen die geen vat meer heeft op de gebeurtenissen om haar heen. Ze registreert ze wel, maar kan er geen betekenis meer aan verlenen. Ondertussen flikkeren met een dof begeleidend ploppen een en later twee stroboscopen. Dit onregelmatig en zenuwslopend lichtgeflikker brengt je als kijker in dezelfde toestand als de vrouw op het podium: woorden en gebeurtenissen overrompelen je, zonder dat je ze kan duiden of zelfs maarweerstand bieden. Mia Lawrence toont in haar dans een waarheid als een koe: veeleer dan onze gedachten is het ons lichaam dat garandeert dat er iets als een 'ik' is. Niet de woorden maar het lichaam van de danser maken het personage dat we zien waarachtig. Een voorstelling die indrukwekkend is in zijn eenvoud.

'Words rain into my body' van Riina Saastamoinen (zaterdag 13 en zondag 14 april om 20 uur) is een solo, ter voorbereiding van een groepswerk dat later dit jaar in Kortrijk in première zal gaan. De muziek wordt aangeleverd door Krakos van het ensemble Superamas, dat later ook op dit festival te gast is. Saastamoinen, die studeerde in PARTS, liet zich al eerder opmerken door gastoptredens bij Jan Decorte en Claude Wampler, maar verraste ook met haar eigen duet 'Nearby'. Het laatste ensemble dat in het eerste weekend van Dans@Tack 04.02 te gast is, is 'Le Label Cedana' met 'Chapitre 9' (zaterdag 13 en zondag 14 april om 21 uur, zaterdag 27 april om 21.30 uur). Dit ensemble bestaat uit het duo Annabel Chambon en Cédric Charron die onder meer bij Jan Fabre en Manuela Rastaldi dansten. Deze voorstelling is hun eerste werk, met als ingrediënten latex en lichaamsopeningen.

Voor de dansweek in de Bottelarij kan u meer inlichtingen krijgen en/of reserveren via 03/412.70.70 of www.kvs.be. Voor Dans@Tack 04.02 zijn alle nuttige inlichtingen te verkrijgen via www.dansinkortrijk.be.