Date 2002-01-23

Publication De Tijd

Performance(s) FaseSmall Hands (out of the lie of no)

Artist(s) De Keersmaeker, Anne-Teresa

Company / Organization

Keywords februarifaseliearenatiensesteenwegzaalperspectiefvletingenviolettenstraatdefensief-uitdagendindustriepark

Small Hands

Anne-Teresa de Keersmaeker brak zo'n twintig jaar geleden definitief door als choreografe met 'Fase', een reeks van drie duetten en een solo op muziek van Steve Reich waarin ze zelf meedanste. Twintig jaar later herijkt ze haar werk met 'Small hands (out of the lie of no)'. Ook in dit werk, waarvan de titel ontleend is aan een gedicht van E.E. Cummings, grijpt ze terug naar de formule van een duet waarin ze zelf meedanst, deze keer samen met Cynthia Loemij. Geen moderne muziek in dit werk echter, wel feestelijke barokmuziek van Henry Purcell en John Dowland. 'Small Hands' wordt gekenmerkt door een uitzonderlijke setting: het publiek zit in een ovaal rond het speelvlak. Geen vanzelfsprekende keuze, want deze opstelling maakt de danseressen bijzonder kwetsbaar. Zij verliezen immers grotendeels de controle over hoe het publiek hen waarneemt. Niet toevallig toont de aankondiging dan ook een plan van een arena zoals het Romeinse colosseum. Die keuze is echter typerend voor de weg die afgelegd werd sinds 'Fase'. Dat eerste werk speelde nog defensief-uitdagend in op de mogelijkheden van het frontaal zaalperspectief. De dans in 'Small Hands' heeft een veel opener karakter. De Keersmaeker toont hier haar invloeden, haar onzekerheden en twijfels, maar ook het pure plezier dat ze aan dansen ontleent. Dat verleent de voorstelling een buitengewoon poëtisch karakter.

In het kader van Klapstuk #10, dat telkens een recent en een vroeg werk van een choreograaf toont, krijgt het publiek de gelegenheid deze twee werken nog eens kort na elkaar te zien. Deze week staat 'Small Hands' echter reeds in Gent, in een organisatie van Vooruit.

'Small Hands (out of the lie of no)' is te zien in de Arena van Vletingen, Lange Violettenstraat 277 A, Gent, van 29 januari tot en met 1 februari, telkens om 2Ou. Inlichtingen en reservaties: Vooruit (09/267.28.28 of tickets@vooruit.be). Klapstuk programmeert 'Fase' in de nieuwe zaal in de Naamsestraat 96 op 5 februari om 20u30 en toont 'Small Hands' op 7, 8 en 9 februari om 2Ou3O in de 'Brabanthallen', Brabantlaan 1, 3001 Leuven (aan de expressweg naar het industriepark vanaf de Tiensesteenweg). Alain Platel ontvangt De Keersmaeker voor een gesprek op 8 februari om 22u15 in STUK. Inlichtingen en reservaties: 016/32.03.20 of tickets@stuk.be. Voor nadere informatie over deze voorstellingen kan u ook terecht op www.rosas.be.