Date 1993-03-04

Publication De Standaard

Performance(s)

Artist(s)

Company / Organization

Keywords entoesiastenmazurkahoplabezettingfranstaligeprogrammaverenigingturbiasztitusnederlandstalige

Beursschouwburg vertoont aprilse grillen in maart

BRUSSEL -- De Brusselse Beursschouwburg werkt dit seizoen niet meer met een "stuksgewijze" programmatie, maar prezentecrt een aantal programma's waarin de verschillende kunsten aan bod komen. Voor het programma Flandriens/Tout court, Tout jardin/Off Side werden Van Dijck, Turbiasz en De Hollander, of anders gezegd "De vereniging van entoesiasten voor het reële en het universele" aangetrokken. Waarmee meteen gezegd is dat het aksent vooral op teater zal liggen, maar ook dat er heel wat gekte te verwachten valt.

De "vereniging" omschrijft haar bestaansreden zelf als "fascinatie voor het vreemde van het alledaagse". De wereld als een absurde chaos, waarin de uitvergroting van de wijze waarop mensen met elkaar omgaan de bizarre, wrede en onmenselijke aspekten ervan aan het licht brengt. De groep probeert dit soort serieuze onderwerpen weer toegankelijk te maken door een vrolijke en geestige uitwerking van het materiaal in een eigenzinnige teatrale verbeelding.

In dit programma brengen zij de televisiebewerking van hun Een man alleen is in slecht gezelschap, een Nederlandstalige en Franstalige versie van Karamazov goes crazy en Kleine remedie tegen de hoest. De samenwerking van Dirk Van Dyck met twee leden van het gezelschap Stan, Waas Gramser en Kris van Trier, resulteerde in de voorstelling Mazurka, naar het verhaal Mazurka voor twee doden van Nobelprijswinnaar Camillo José Cela. Mazurka moet je echter in Leuven, in de Soete Zaal van het Arenberginstituut aan de Naamsestraat gaan bekijken.

Jan Decorte, door de Entoesiasten aangezocht als "verwante ziel" om een voorstelling te maken, brengt voor de tweede maal een bewerking van Shakespeares bloederig drama Titus Andronicus, met de veelzeggende titel Titus Andonderonikusmijnklote.

Verder kan je in dit programma ook uitgebreid kennismaken met het Kortrijkse duo Wim Opbrouck en Wim Willaert, in verschillende formaties. Als De dolfijntjes brengen ze rock, in een vreemde bezetting met bas, gitaar, drum en...twee akkordeons. Ze spelen bekende nummers, gaande van Blanche mijn peird van Vermandere tot Smoke on the water van Deep Purple, maar dan wel telkens op onherkenbare wijze vervormd.

Als De vrienden van het bos, een Groot Orkest treden ze op in een tienkoppige bezetting, waaraan de Entoesiasten hun medewerking verlenen. En als compagnie Hopla ten slotte brengen ze de teatervoorstelling Hopla door het koren, in een Nederlandstalige en een Franstalige versie

Het muzikale gedeelte wordt verder nog aangevuld met een uitvoering door het Quadrostrijkkwartet van de Poolse komponist Debski, de muzikale mentor van Ryszard Turbiasz. In het teatergedeelte ten slotte is zeker de eenmalige voorstelling op zondag 7 maart van Het nieuwe bouwen door de recalcitrante teatergroep Nieuw West uit Amsterdam het vermelden waard.

Ten slotte is er ook nog een Franstalige herneming van Mouchette van het voormalig Oud Huis Stekelbees, nu Victoria. Deze voorstelling, die geregisseerd werd door Johan Dehollander van de Entoesiasten, werd voor de gelegenheid omgedoopt tot Colette.

Een buitenbeentje in het programma is een koncert van de rockgroep Aroma di Amore, die in een nieuwe bezetting, maar nog steeds met Elvis Peeters en Fred Angst op 23 maart optreedt. Op hetzelfde ogenblik komt trouwens een kompilatie-cd van vroeger werk van deze groep uit.

Inlichtingen, tel.: 02 513.82.90.