Archief Etcetera


(personalia)(personalia)

PERSONALIA

David Bergé, redacteur van Etcetera, werkt aan een onderzoek naar beeldvorming in en rond performance, onder andere in P.A.R.T.S.

Sarah de Clippele is animator, animatiefilmregisseur en graficus.

Bojana Cvejićis performancewetenschapper, performer en lesgever binnen de dans- en muzieksector. Ze publiceert in tijdschriften als Maska, Frakcija, Teorija koja hoda, Teatron, Ballet-Tanz, Performance Research, New Sound e.a. Recent publiceerde ze Open Work in Music (Belgrado, 2004).

Sergei M. Eisenstein (1898-1948) sloot zich na een periode als technicus bij het Rode Leger aan bij het Moskouse Proletkulttheater. Hij bouwde er sets en regisseerde. Onder impuls van Vsevolod Meyerhold ontwikkelde hij de theorie van de montage van attracties, die bepaalt hoe beelden en scènes te combineren zijn zodat het uiteindelijke emotionele effect groter is dan de som van de delen. Eisenstein maakte zeven films, waaronder Pantserkruiser Potemkin (1925) en Oktober (1927).

Karmen Franinovic is architecte van opleiding. In haar installaties onderzoekt ze de verhouding tussen ruimtelijke context en de invloed hiervan op sociale interactie en emotionele effecten. Door haar werk in de stadsomgeving wil ze de omgang van de bewoners met hun leefomgeving bevragen en modifiëren.

Erwin Jans is dramaturg bij het ro theater, essayist en docent theaterwetenschappen.

Liv Laveyne studeerde kunstwetenschappen (theater en plastische kunst) aan de Gentse universiteit en schrijft over theater voor De Morgen en Theatermaggezien.

Sarah Michielsen is student fotografie aan de Hogeschool Sint-Lukas (Brussel).

Agnès Noltenius vervoegde in 1989 het ballet van Frankfurt, waar ze vanaf 1995 ook als fotografe actief werd. Ze bleef 13 jaar bij Forsythe dansen.

Jeroen Peeters studeerde kunstwetenschappen en wijsbegeerte en is momenteel actief als publicist en dramaturg in Brussel en Berlijn. Hij recenseert dans voor De Morgen en is redacteur van Sarma, on-line platform voor dans- en performancekritiek. Hij is artistiek medewerker van Meg Stuart/Damaged Goods en Paul Deschanel Movement Research Group.

Bruno Pocheron is danser, choreograaf, technicus en productieleider en werkte samen met onder andere Isabelle Schad, Marten Spangberg en Xavier Le Roy.

Thomas Pynchon is de belangrijkste levende vertegenwoordiger van het Amerikaanse literaire postmodernisme. De auteur leeft volledig teruggetrokken uit het publieke leven. Tot zijn belangrijkste werken behoren V. (1963), The Cryingof Lot 49 (1966) en Gravity's Rainbow (1973). Pynchons werk wordt gekenmerkt door een encyclopedische informatiestroom en een stilistische virtuositeit.

Ive Stevenheydens is journalist, essayist en curator. In De Tijd publiceert hij over experimentele muziek en actuele kunst. Hij ontwikkelt multidisciplinaire evenementen voor onder andere de Brusselse audiovisuele kunststichting argos.

Pieter T'Jonck is ir. architect en publicist voor onder andere De Tijd.

Elke Van Campenhout, redacteur van Etcetera, is freelance publicist voor De Standaard en diverse kunsttijdschriften en radiomedewerker voor Fresco (Klara) en Neon (Radio 1). Daarnaast maakt zij deel uit van het artistieke team van Nadine.

Charlotte Vandevyver is redacteur van Etcetera en van het on-line cultuurtijdschrift urbanmag.be.

Kurt Vanhoutte is docent aan de Rijksuniversiteit Groningen, afdeling Kunsten, Cultuur en Media. Daarnaast is hij huisideoloog van het collectief CREW.

Jeroen Versteele, redacteur van Etcetera, recenseert dans voor De Morgen en volgt het postgraduaat Transmedia op de Hogeschool Sint-Lukas (Brussel). Daarnaast is hij actief als dramaturg bij NTGent.

Ana Vujanovicis theaterwetenschapster en freelance theater-, performance- en cultuurtheoretica. Als medeoprichter is ze permanent medewerker van TkH (Walking Theory), een theoretisch-artistiek platform in Belgrado waarin ze actief is als theoretica en performer. Ze is redactielid van het TkH journal voor performing arts theory, en gastdocente aan de universiteit van Belgrado. Ze schrijft regelmatig voor theoretisch-artistieke tijdschriften in Servië-Montenegro en daarbuiten. Ze publiceerde onlangs het boek Destroying performance signifiers (Belgrado, 2004).

Igor Stromajer (www.intima.org ) is een 'intimate mobile communicator'. Hij voert onderzoek naar de tactische inzet van emotionele toestanden en naar low-tech traumastrategieën. Als artiest in residentie geeft hij les aan universiteiten en in hedendaagse kunstinstituten in Europa en Noord-Amerika. Hij stelt werk tentoon in de permanente collecties van het Centre Georges Pompidou in Parijs, het Museo Nacional Reina Sofia in Madrid, Moderna galerija, het Sloveense Museum voor hedendaagse kunst in Ljubljana, Computerfinearts Gallery in New York en andere.

Marianne Van Kerkhoven is dramaturge bij het Kaaitheater en Het Net en is daarnaast actief als essayiste.

Contact

www.e-tcetera.be redactie@e-tcetera.be

theater, dans,

etcetera •••

Abonnementen 2005 (23ste jaargang, 5 nummers)

- België: 30 euro; -26 en lerarenkaart: 27,50 euro

- E.U.: 38 euro

- Andere landen: 45 euro

Nieuw: abonnementen 2005-2006 (23e en 24e jaargang, 10 nummers)

- België: 60 euro; -26 en lerarenkaart: 55 euro

- E.U.: 76 euro

- Andere landen: 90 euro

Gratis geschenk:

Bloemlezing Twintig jaar Etcetera, of Van het kijken en van het schrijven

van Marianne Van Kerckhoven.

Losse nummers

- 7 euro

- Etcetera 84 (dec. 2002): 22 euro (driedubheldik nummer, buiten abonnement)

Oude nummers (voor zover beschikbaar)

- 7 euro (nummers 37 tot 49: 4 euro) + verzendingskosten; 10% reductie vanaf 10 nummers

Betalingen

Op rekening 433-1185601-92 bij de KBC te 1000 Brussel; voor Nederland op rekening 47.29.50.312 bij de ABN Amrobank te Hulst (giro van de bank is 1068635).

Abonnementenadministratie

Etcetera c/o Grafisch Centrum, Laarbeeklaan 70, 1090 Brussel, tel. 02 477 99 74 e-mail abonnementen@e-tcetera.be

Website

www.e-tcetera.be

Ontwerp

Stefan Loeckx, Megaluna, Brussel Druk

Arte-Print, Brussel

Verkooppunten Vlaanderen Theaters

ANTWERPEN: deSingel, Monty BRUSSEL: Vlaams Theater Instituut, Beursschouwburg, De Munt, Kaaitheater, KVS/de bottelarij GENT: Vooruit LEUVEN: STUK TONGEREN: De Velinx

Boekhandels

ANTWERPEN: Acco-Somville, Belis Vinck, Blomberg, De Groene Waterman, Dierckxsens-Avermaete (IMS), IMS Meir, Fnac BRUGGE: De Bladwijzer, De Brugse Boekhandel, De Reyghere (Brugge en St-Kruis), IMS Brugge BRUSSEL: Bolle Books, City Press Center Anspach, Passa Porta, De Slegte, Press Shop De Brouckère DEERLIJK: Etiket GENK: Malpertuis GENT: Art Book, De Brug, Fnac, Limerick, Poëziecentrum, Walry HASSELT: IMS Hasselt K0NTICH: Athena K0RTRIJK: Theoria LEUVEN: Acco, IMS, Plato MECHELEN: City Press, Forum, Salvator MOL: Bredero M0RTSEL: De Boekuil OOSTENDE: Corman, De Internationale Boekhandel OUDENAARDE: Beatrijs R0ESELARE: Hernieuwen SCHILDE: 't KLAverVIER SINT-NIKLAAS: De Wase Boekhandel, 't Oneindig Verhaal TIENEN: Plato TURNHOUT: Taxandria VILVOORDE: De Plukvogel WIJNEGEM: Fnac

Verkooppunten Nederland

AMSTERDAM: Athenaeum Nieuwscentrum, International Theatre & film Bookshop, Theater Instituut Nederland 'S HERTOGENBOSCH: A. Heinen

Distributie boekhandels

Culturele & Literaire Tijdschriften vzw i.s.m. EPO, tel. 03 239 68 74

Verantwoordelijke uitgever

Johan Wambacq, Mangelschotsstraat 13, B-1861 Wolvertem

Volledig artikel als PDF

Auteur

Publicatie Etcetera, 2005-04, jaargang 23, nummer 96, p. 72

Trefwoorden eurobelgradoredacteurnummersactiefbrusselpublicistdaarnaast

Namen ABN Amrobank te HulstAccoAmerikaanseArt BookAthena K0RTRIJKAthenaeum NieuwscentrumBallet-TanzBeatrijs R0ESELAREBelgiëBelgradoBelis VinckBerlijnBeursschouwburgBlombergBookshopBredero M0RTSELBruno PocheronBrussel DrukBrusselseCREWCentre Georges PompidouCharlotte VandevyverCity Press Center AnspachComputerfinearts GalleryCormanCultuur en MediaDavid BergéDe BladwijzerDe Boekuil OOSTENDEDe Brugse BoekhandelDe Groene WatermanDe Morgen en TheatermaggezienDe MuntDe PlukvogelDe StandaardDe TijdDe VelinxDe Wase BoekhandelDestroyingDierckxsens-AvermaeteE.U.EtceteraEtiket GENKEuropaFnac BRUGGEForsytheForumFrakcijaFrankfurtFrescoGentseGrafisch CentrumGravity's RainbowHasselt K0NTICHHernieuwen SCHILDEIMS BruggeIMS MeirIgor StromajerInternational TheatreInternationale BoekhandelIsabelle SchadJeroen VersteeleJohan WambacqKLAverVIER SINT-NIKLAASKaaitheater en Het NetKarmen FraninovicKlaraKunstenKurt VanhoutteLimerickLiteraireLiv LaveyneLjubljanaMadridMangelschotsstraatMarianne Van KerckhovenMarianne Van KerkhovenMarten SpangbergMaskaMeg StuartMegalunaModerna galerijaMonty BRUSSELMoskouse ProletkulttheaterMuseo Nacional Reina SofiaMuseumNTGentNadineNeonNew SoundNew YorkNoord-AmerikaOktoberOneindigOpen Work in MusicP.A.R.T.S.Pantserkruiser PotemkinPassa PortaPaul Deschanel Movement Research GroupPerformance ResearchPieter T'JonckPlato MECHELENPoëziecentrumRadio 1Rijksuniversiteit GroningenRode LegerSalvator MOLSarah MichielsenSarah de ClippeleSarmaServië-MontenegroSloveenseStefan LoeckxTaxandriaTeatronTeorijaThe Cryingof Lot 49Theater Instituut NederlandThomas PynchonTransmediaVan CampenhoutVerhaal TIENENVlaams Theater InstituutVsevolod MeyerholdWalking TheoryWalry HASSELTXavier Le Roy


Development and design by LETTERWERK