Archief Etcetera


AdvertentieAdvertentie

NIEUWPOORTTHEATER

Theater Zuidpool / Koen De Sutter: De drumleraar - slotreeks

Nieuwpoorttheater presenteerde tijdens de Gentse Feesten 99 de avant-premièrereeks van De drumleraar, en is nu huis van vertrouwen voor de allerlaatste voorstellingen. Koen De Sutter regisseert Marijke Pinoy en Jan Steen op een tekst van Arne Sierens. Net als bij De Soldaat-Facteur en Rachel (eind 97 gemaakt in diezelfde constellatie), grijpen tekst en spel redelijk rechtstreeks naar de keel. Met live soundtrack van Pieter-Jan De Smet & friends.

Kent ge dat, dat de liefde aan uw vel blijft plakken? Serge was voor Paola eigenlijk veel meer dan een oud lief; hij was een drummer. (Zeg nu zelf: drummen is toch bigger than life?) Nu heeft ze kinders en haar oudste zoon wil drummen. "Manneke", heeft ze hem gezegd, "gij gaat gene raté worden. Lessen volgen!"

Een beetje later staat Raymond, de halfbroer van Serge, aan de voordeur. Met zijn neus in de plaaster. En hij krabt alles open.

do 22 zo 25 en wo 28 za 31/03/01 - 20u30 Nieuwpoorttheater

Hans Hof Ensemble (nl): Höhenluft

Eind 99 waren ze in Nieuwpoorttheater te gast met In antwoord op uw schrijven en in Kopergietery met Stad bij nacht.

Het werk van Hans Hof Ensemble drijft op een uitgekiende timing, veel humor en een ingenieus gebruik van

rekwisieten. Daarmee duwen zij hun voorstellingen naar de rand van de afgrond, om ze vervolgens te laten

kantelen in hilariteit of ontroering.

Zo ook bij Höhenluft, een intelligente, hilarische en ontroerende dansvoorstelling over de oerkrachten van de bergen. Op 2200 meter hoogte liggen de gasten van een sanatorium. IJle lucht inademend, rochel in de borst, de blik op oneindig. In hun fantasie beleven zij de mooiste avonturen, terwijl hun werkelijke leven verschrompelt tot het niveau van een theezakje.

"Een wonderlijk intieme en verstilde sfeer die hartverwarmend is. De ongelooflijk verfijnde preciesie waarmee zelfs de

kleinste bewegingen in elkaar grijpen, is een lust voor het oog." (Rotterdams Dagblad)

"Zo ingenieus als de bewegingen in elkaar grijpen, zo afwisselend en organisch zijn de scènes verbonden." (de Volkskrant)

"Höhenluft zit vol met verrassende bewegingen, is subtiel met humor verscholen in kleine hoeken" (de Haagsche Courant)

wo 02 za 05/05/01 - 20u30 in Nieuwpoorttheater

Big Dance Theatre (usa): Another Telepathic Thing

Big Dance Theatre is een jong, maar groots New Yorks gezelschap dat drama in dans brengt, en beweging in

theater. Voeg daarbij: een inventieve soundtrack en een ontroerend soort verbeelding. Denk Wooster Group, maar dansant in plaats van video-technisch. In Another Telepathic Thing combineert Big Dance Theatre eigen ervaringen in het deelnemen aan audities met een verhaal van Mark Twain. Ze wonnen 2 Obie-awards voor deze productie. Na STUC Leuven vorig jaar, nu in Nieuwpoorttheater Gent. Exclusief voor België, en Engelstalig.

"Let estheticians argue if the work of Big Dance Theater is primarily choreographic or dramatic. What is beyond is that this troupe is rich in imagination. It's deeply brilliant. It's a work that tons of people need to see......And they're just an amazing company." (The New York Times)

wo 16 za 19/05/01 - 20u30 in Nieuwpoorttheater

ONDERTUSSEN ONDERWEG

HETPALEIS & DAS Theater / Arne Sierens: Niet alle Marokkanen zijn dieven

Sinds half februari speelt Niet alle Marokkanen zijn dieven, de nieuwe productie van Arne Sierens voor HETPALEIS & DAS Theater, in Vlaanderen en Nederland. Ondertussen zijn alle voorstellingen in Antwerpen, Gent, Geel en Leuven uitverkocht.

Er zijn wel nog kaartjes voor de voorstellingen i.k.v. KunstenFESTIVALdesArts Brussel. Reserveren voor de franstalige (6 12/05) of de

nederlandstalige versie (16 18/05) kan vanaf 15/03 op 070/222.199. Ook voor Rotterdam (8 11/03 - 0031/10/411.81.10), Amsterdam

(25 28/04 - 0031/20/626.68.66) en Utrecht (23 26/05 - 0031/30/231.53.55) zijn er nog plaatsen beschikbaar.

Ge zit in uw hoekske. Ge weet van hout noch pijlen. Zijde ne mens of zijde niets? Moogde stelen als ge honger hebt? Is 't tegen de wet?

Dan deugt de wet niet!

IN COPRODUCTIE MET NIEUWPOORTTHEATER, ROTTERDAM CULTURELE HOOFDSTAD 2001, ROTTERDAMSE SCHOUWBURG EN KUNSTENFESTIVALDESARTS.


Development and design by LETTERWERK