Date 2007-11-21

Publication De Morgen

Performance(s) No Dice

Artist(s) Liska, Pavol

Company / Organization The Nature Theater of Oklahoma

Keywords

Onnatuurlijk realistisch: rechtstreeks inpluggen op de onderbuik van de VS

The Nature Theater of Oklahoma, een theatergroep uit New York City, werd gesticht door Pavol Liska, een naar de VS uitgeweken Tsjech. Hij ontleende de naam aan de novelle Amerika van de Tsjech Franz Kafka. Hun No Dice was de sensatie van het Under The Radar Festival in New York.

Toch is de tekst de banaliteit zelf. Regisseur Pavol Liska nam zeventig uur telefoongesprekken met vrienden en familie op band op. Met Kelly Copper puurde hij daar een tekst van ruim anderhalf uur uit. De onderwerpen zijn maar al te voorspelbaar: schrijvers die hun diepste gedachten niet op papier krijgen of acteurs die klagen of hun (gebrek aan) jobs. De rode draad is een conversatie over diner theater, een Amerikaans gebruik om in een restaurant toneel te spelen, tijdens het eten, iets wat vooral werkloze acteurs doen. En daarvan zijn er in New York veel.

Dat lijkt geknipt materiaal voor een realitysoap, maar het pakt net andersom uit. Hier geen Verkavelingsengels, geen voorspelbare dialogen of dito gebaren om die dialogen extra te verduidelijken. Met hun onlogische zinsbouw, herhalingen en wollig woordgebruik lijken de teksten integendeel recht uit het leven gegrepen. Het is de taal van mensen die er nauwelijks in slagen hun passie te verwoorden. Dat is geen toeval, want de teksten zijn een letterlijke transcriptie van Liska's telefoongesprekken. De acteurs kennen die niet van buiten, maar horen ze via een hoofdtelefoon.

Het resultaat zou belachelijk zijn als de acteurs zouden proberen om die 'geleende' teksten ook realistisch uit te beelden, maar dat vermijden ze uitdrukkelijk. Het contrast tussen het extreme realisme van de tekst en het gekunstelde van het spel, dat is wat het hem hier doet. Die spanning doet je ademloos luisteren naar alles wat ongezegd blijft in op het eerste gezicht totaal banale gesprekken.

Dit weekend op Budafest, www.budakortrijk.be. In 2008 in Kaaitheater, Brussel