Date 2007-06-27

Publication De Morgen

Performance(s) Rain

Artist(s) De Keersmaeker, Anne Teresa

Company / Organization Rosas

Keywords rainfoccroullecilinderbasiszinkeersmaekerreichrichtingbernardlijnpatronenronddraait

Een klein wonder voor tien dansers: Dans > Rosas herneemt 'Rain' in de Munt

Een klein wonder voor tien dansers

Dans > Rosas herneemt 'Rain' in de Munt

Deze week wordt het afscheid van Bernard Foccroulle als directeur van de Munt uitbundig gevierd. Uiteraard mocht Rosas, het gezelschap van Anne-Teresa De Keersmaeker, onder Foccroulle jarenlang huisgezelschap van de Munt, daarbij niet ontbreken.

door Pieter T'Jonck

Dit is voor het publiek meteen een uitgelezen kans om Rain (2001) te zien, een van de beste stukken die De Keersmaeker ooit maakte. En dan nog wel op de plek waar het stuk oorspronkelijk gecreëerd werd. Dat telt, want het decor van Jan Versweyveld, een gigantische cilinder met wanden van glanzende koorden, is precies afgestemd op de scèneopening van de Munt.

Rain is een klein wonder voor tien dansers op 'Music for 18 musicians' van Steve Reich. Ze lopen bij het begin rond de cilinder op het podium in één richting, terwijl een reusachtige schijnwerper in tegengestelde richting ronddraait. Kort daarna splitst de groep dansers zich op in twee delen, die elk een andere richting uitgaan. Ondertussen zet Fumiyo Ikeda, centraal op het podium, de basiszin van het stuk bijna terloops neer. Die zin is afkomstig uit In Real Time, het stuk dat Rain voorafging.

Het thema van het stuk, beweging en tegenbeweging, punt en contrapunt, is daarmee gegeven. Vernuftig wordt die basiszin een uur lang op alle mogelijke wijzen gesplitst, omgekeerd en bewerkt. De dans die zo ontstaat, wordt uitgezet langs de meest complexe lijnpatronen, tot het je haast gaat duizelen.

Hoewel Rain dus een staaltje is van pure dans, is er net dat ietsje meer dat het stuk onvergetelijk maakt. De dansers zetten het bewegingsmateriaal immers sterk naar hun hand. De mannen stelen hier vaak de show met een dans vol bravoure en acrobatische sprongen, die bijna een concreet verhaal vertelt als de bewegingen doelgerichte uithalen van een danser naar een andere worden.

Daarnaast speelt er een sterke spanning tussen de intrigerende muziek en de dans. Soms gaat de dans helemaal mee in de obsessieve percussie van Reich, maar soms ontsnapt ze er ook aan. Vintage De Keersmaeker dus.

Munt, 28 en 29 juni, 20 uur. www.demunt.be.

n Het dansgezelschap van Anne-Teresa De Keersmaeker brengt met Rain een onvergetelijke afscheidsgroet aan Muntdirecteur Bernard Foccroulle.