Date 2007-02-14

Publication De Morgen

Performance(s) P.O.P.E.R.A

Artist(s) Renz, Arcoµ

Company / Organization Kobalt Works

Keywords renzbullittkobaltzangersstemmenzingenduisterwilsonboxwaarnemen

Bevreemdende ervaring in de black box: Arco Renz/Kobalt Works > 'P.O.P.E.R.A.'

Bevreemdende ervaring in de black box

Arco Renz/Kobalt Works > 'P.O.P.E.R.A.'

Het gebeurt zelden dat je over een stuk niets kunt vertellen zonder het genot ervan teniet te doen. Even zeldzaam zijn stukken die zich in het totale duister afspelen - oeps! toch mijn mond voorbijgepraat. Daarom een gesprek met choreograaf Arco Renz over zijn P.O.P.E.R.A..

Pieter T'Jonck

In P.O.P.E.R.A brengen klassiek geschoolde stemmen - hun aantal valt onmogelijk te achterhalen - in het totale duister een score van Sybille Wilson en Arco Renz. Het werk verweeft stukjes improvisatie en repertoire zo dat zelfs een geoefende operaganger ze niet kan thuisbrengen. Oorspronkelijk werd het stuk bedacht voor één toehoorder. Die slaagde er door de duisternis, de muziek en de bewegingen van de zangers nooit in te achterhalen of er nu vijf dan wel vijfentwintig zangers waren. In Leuven wordt het experiment nu hernomen voor een groep luisteraars.

Masserende stemmen

Wat bracht Arco Renz tot dit experiment? Als assistent van Robert Wilson is hij vertrouwd met de praktijk van het zingen. "Zangers beweren dat zang een heel innige relatie met het eigen lichaam veronderstelt. Het is een soort inwendige dans waarin het hele lijf betrokken is, niet enkel het diafragma of de borstkas. Dat lichamelijke aspect van zingen en luisteren interesseert mij als choreograaf. Meestal speelt het beeld een grote rol in opera, maar hier is dat door het duister onmogelijk. Daarom moet je als het ware met je huid en je botten luisteren. De sensatie van het zingen gaat over op de luisteraar: het is alsof de stemmen je lichaam masseren."

Ook in Bullitt, Renz' vorige werk, was licht schaars. Dat resulteerde in een bevreemdende schemerervaring. Is er een verband? Renz: "Beide werken gaan over hoe we lichamen waarnemen. Dat is de essentie van dans. Lichamen bestaan maar als we ze waarnemen. Licht veroorzaakt in Bullitt één specifieke lichaamservaring, het gebrek aan licht veroorzaakt hier een andere. Hier ervaar je je eigen lijf bewuster door de stemmen. Hoe meer je controle laat varen, hoe meer je geniet."

Zaterdag 17/2 om 20.30 en 21 uur in Stuk, Leuven. Gevolgd door een optreden van Monolake om 22 uur.