Date 2006-12-09

Publication De Morgen

Performance(s)

Artist(s)

Company / Organization

Keywords sowetojohannesburgulozizuid-afrikagypenseuropaafrikaanseopportunistpesaintegreerde

George Mxolisi Khumalo (1971-2006)

George Mxolisi Khumalo (1971-2006)

Een danser van de straat

De Zuid-Afrikaanse danser-choreograaf George Mxolisi Khumalo is eind vorige week in Johannesburg om het leven gekomen bij een auto-ongeluk. Khumalo had zowel in Europa als in Zuid-Afrika een opmerkelijke plaats in het danslandschap. 'George was het absolute tegendeel van een opportunist', zegt Guy Gypens van Rosas.

door Pieter T'Jonck

Khumalo werd op 6 juli 1971 geboren in Johannesburg. Hij groeide op in Soweto. Hij beschouwde de dans die hij op straat leerde als de échte bron van zijn kunst. Door zijn gebrek aan ballettraining werd hij afgewezen door balletscholen in Johannesburg en Europa. Bij een PARTS-auditie in Johannesburg werd hij wel aanvaard. Een studiebeurs van de Vlaamse Gemeenschap stelde hem in staat om er van 1997 tot 2000 te studeren.

Khumalo zag dans in een ruimere sociale en politieke context. Tijdens en na zijn studies maakte hij de solo's Ulozi (2000) en Flush (2001), die veel toerden in Europa en Zuid-Afrika. Hij ontwikkelde er een eigen danstaal die zijn Afrikaanse roots koppelde aan de westerse dans. Ulozi Rework (2002) integreerde de duistere wereld van Afrikaanse mythes en rituelen. In 2002 leidde hij voor het Portugese Danças na Cidade workshops in Maputo. Hij creëerde er samen met Thomas Hauert Alma Txina, dat ook in het Kaaitheater stond. Een residentie in 2002 in Victoria Gent resulteerde in LA (2003).

Guy Gypens, zakelijk leider van Rosas: "George verkoos te werken te midden van de harde realiteit in Soweto, vanuit de warme familieschoot. Die keuze voor Soweto en wat hij er zag en meemaakte, vormden de basis voor zijn denken en kunst. Die zo heldere en zorgvuldige positiebepaling fascineerde mij."

In 2003 keerde Khumalo definitief terug naar Soweto, al kon hij hier een comfortabel bestaan als choreograaf uitbouwen. Hij richtte, samen met Jasper Walgrave en Sello Pesa, de dansorganisatie Nyakaza op voor jonge dansers uit Soweto. Ondertussen bleef hij eigen werk maken. De Europese première van zijn recente Living on a Construction Site (2006) was gepland voor einde maart 2007 in Vooruit. Naast zijn sociale, pedagogische en artistieke werk bleef George ook de kostwinner van zijn familie. Na het overlijden van zijn moeder (2003), zijn vader (2004) en zijn oudere broer (2005) stond hij alleen in voor het onderhoud van drie jongere broers, een zus en een nichtje.

n George Khumalo ontwikkelde een eigen danstaal.