Date 2006-04-22

Publication De Morgen

Performance(s)

Artist(s)

Company / Organization

Keywords freshbudakortrijkxidoweekendsweekendkunstenaarstentoonstellingentheatretransforma

'Fresh': eerste resultaten van de Budawerkplaats

'Fresh': eerste resultaten van de Budawerkplaats

Sinds 2006 bundelt Buda Kunstencentrum in en rond Kortrijk de artistieke krachten die vroeger over verschillende kunstencentra verspreid zaten. De werking is internationaal en radicaal multidisciplinair. Buda is echter geen gewoon kunstencentrum maar een werkplek voor kunstenaars. Kunst presenteren is niet zijn eerste roeping, maar toch maakt een festival af en toe de activiteiten die binnenskamers gebeuren wereldkundig. Fresh, van 22 tot 30 april, is het eerste.

De activiteit in Buda staat niet op zichzelf. De kunstenaars behoren tot een Europees netwerk APAP (Advanced Performing Arts Project). Naast Buda nemen ook Szene (Salzburg, AT), Armunia Theatre (Castiglioncello, IT), Transforma (Torres Vedras, PT), Tanzfabrik (Berlin, DE) en Silesian Dance Theatre (Bytom, PL) eraan deel. Wat Fresh bijzonder maakt, is dat de kunstenaars allen op hun manier de lokale context opnemen in hun werk. Dat experiment wordt in elke deelnemende stad hernomen. Het is geen sociocultureel project om Kortrijkzanen dichter bij kunst te brengen. Wel is er een raakpunt met hun leefwereld.

Dat is zeker het geval voor de performancefilm van Jeremy Xido en Carmen Heu. Ze onderzoeken hoe misdaad gebeurt en ervaren wordt in een bepaalde stad. Als inwoner van Detroit is Xido een ervaringsdeskundige. In Kortrijk grepen ze een berucht geval aan: de overval op juwelierswinkel Scaldis, waar de juwelier drie overvallers neerschoot en één van hen doodde. Martin Nachbar gidst mensen door de stad, op zoek naar de sporen van ongevallen die het leven van mensen dramatisch veranderden. Hij compileert getuigenissen daarover. In een performance in de Tacktoren plaatst hij alles in een ruimer kader. Anna Juren onderzoekt dan weer in een danssolo hoe sporters naar een prestatie toeleven. Welke lichamelijke rituelen komen daaraan te pas? In Portugal onderzocht ze dat al eens met een groep zwemmers, in Kortrijk gaat ze aan de slag met tennissers.

Fresh loopt van 22 tot 30 april en overspant dus twee weekends. Het eerste weekend biedt een mix van performance, film, muziekoptredens en tentoonstellingen. Het tweede toont nagenoeg de hele output van de aanwezige kunstenaars. Werken die in het eerste weekend getoond werden, kunnen veranderen door de 'input' van het eerste weekend. Parasitas, van Patricia Portela en Sonia Baptista, is daarvan een voorbeeld. Zij dringen binnen in het werk van andere kunstenaars en compileren er ook stukjes uit voor hun eigen werk.

Fresh heeft veel raakvlakken met beeldende kunst. Parallel met het festival loopt er onder de naam E17 West dan ook een reeks tentoonstellingen in galeries en musea gelegen langs de snelweg tussen Gent en Kortrijk. Dit traject voert de bezoeker van het S.M.A.K. naar Museum Dhont-Dhaenens, het Raveelmuseum, BE-Part en Deweer Art Gallery, om uit te komen op het Buda-eiland in Kortrijk zelf. U hoeft zich geen van beide weekends te vervelen. Pieter T'Jonck

www.budakortrijk.be

n Fresh in Buda Kunstencenrum: Kortrijk op z'n frist. (Foto RV)