Date 2006-02-16

Publication De Morgen

Performance(s) It’s a Small World

Artist(s) Granot, ShaniFol, Peter

Company / Organization

Keywords folgranotworldblaadjemontydiepzinniggoldparaderenbezorgdbeckettstijl

Tussen dolkomisch en diepzinnig: Het briljante 'It's a Small World' eindigt letterlijk met vuurwerk tussen de twee dansers

Tussen dolkomisch en diepzinnig

Het briljante 'It's a Small World' eindigt letterlijk met vuurwerk tussen de twee dansers

Dans l De hele wereld te zien in Antwerpse Monty

Pieter T'Jonck

In de Monty loopt tot 18 februari een dansfestival dat een staalkaart brengt van jonge dans uit de hele wereld, van Estland over Israël tot Nieuw-Zeeland. Twee voorstellingen laten een erg gevarieerd (en in één geval briljant) aanbod vermoeden.

It's a Small World van Shani Granot en Peter Fol is, in ware Beckettstijl, tegelijk dolkomisch en navrant-diepzinning. Op het podium een kleine, kordate maar elegante jonge vrouw, een lange, harkerige man en een kettingzaag. Genoeg om vanaf de eerste scène te demonstreren hoe het zwakke geslacht sterk kan zijn en omgekeerd. Granot en Fol paraderen parmantig over het podium. Granot leidt de dans: zij aarzelt geen moment, terwijl Fol vaak een schichtige blik werpt op haar om te weten welke richting het uitgaat. Toch krijgen deze snelle, benauwde blikken plots een andere lading. De eerste keer dat Granot steil achterover valt, weet je meteen dat Fol haar niet alleen in de gaten houdt omdat hij niet weet hoe het stuk verloopt, maar vooral bezorgd is over haar welzijn. Granot maakt zich daarentegen geen enkele zorg over die valmomenten. Ze is er zichtbaar zeker van dat Fol er altijd zal zijn om haar op te vangen. Zij bepaalt dus met haar toevallen de gedragingen van Fol. It's a Small World brengt met dezelfde eenvoudige middelen veel briljante variaties op dit thema en eindigt letterlijk met vuurwerk tussen de twee.

Minder subtiel en geestig is Gold van Alexandra Bachzetsis. In een eerste beweging voert ze in goudkleurige, pikante lingerie half liggend een hitsig dansje op in het felle licht van een schijnwerper. Haar act is echter verre van poeslief: met geweld laat ze haar dijen neerkletsen op het podium of maakt ze er in hurkzit heftige schaarbewegingen mee. Ondertussen verfrommelt ze blaadje na blaadje van een stapeltje papier. Romantische muziek, oorverdovend luid afgespeeld, begeleidt dit gebeuren. Het vervolg is voorspelbaar: als de danseres het podium af is volgt een filmopname van wat zich eerst live afspeelde. De muziek is nu vervangen door snoeiharde hiphop, de teksten kun je op de blaadjes lezen. Die teksten zijn, uiteraard, praatjes die een potentiële kijker moeten opgeilen. Het laatste blaadje brengt de ultieme waarheid van deze transactie aan het licht: er moet betaald worden om deze 'liefde' echt te beleven. De eenduidige boodschap ligt er helaas zo vingerdik op dat je als kijker allerminst uitgedaagd wordt om na te denken over de relatie tussen camera en werkelijkheid.

Waar en wanneer It's a Small World: 17/2 om 20 uur en 18/2 om 22.30 uur; Gold: 17/2 om 21 uur en 18/2 om 20 uur. Monty, Montignystraat 3, 2018 Antwerpen, 03/238.91.81, www.monty.be