Date 2005-01-20

Publication De Tijd

Performance(s)

Artist(s)

Company / Organization

Keywords oedipusmake-overexistentialhallenbozarschaarbeekoidipussürgündedimanchesdolron

op komst podium

op komst podium

THEATER

Oidipus Sürgünde

Bozar Brussel

Sahika Tekand leidt in Istanbul de experimentele theatergroep Studio Oyunculari. Met haar 'Oedipus Rex' - naar Sophocles - kenden ze in 2000 groot succes. In opdracht van het International Istanbul Theatre Festival en de Athens Olympic Games 2004 herschreef ze ook 'Oedipus in Kolonos'. Haar 'Oidipus Sürgünde' (Oedipus verbannen) is opgevat als een proces, waarbij de hoofdpersonages en het koor op zoek gaan naar waarom Oedipus verbannen wordt. Het koor scandeert ritmisch en in crescendo zijn tekst. Een ingenieus lichtspel bepaalt wie aan het woord komt. Doordat het om een sterk visuele voorstelling gaat, werd ervoor gekozen om ook in Brussel - waar de voorstelling het Türkiye-festival in Bozar afsluit - de Turkse versie te spelen.

26 jan., 20u. Voorwoord: professor Freddy Decreus. Inlichtingen: www.bozar.be, tel. 02/507.82.00.

De gesluierde monologen

KVS Brussel

De Nederlandse theatermaker Adelheid Roosen interviewde islamitische vrouwen van verschillende nationaliteiten. Dat resulteerde in een variant op de 'Vagina Monologen'. In de autobiografische verhalen van de moslima's wordt een geschakeerd beeld opgehangen van de islamitische seksualiteit en erotiek. De verhalen worden gebracht door een wisselende cast vrouwen uit de moslimcultuur. Suggestieve videobeelden en de oriëntaalse snaarmuziek van de Turkse saz-muzikante Seval Okyay zorgen voor een intieme sfeer.

27, 28 en 29 jan., 20.30u. www.kvs.be, tel. 02/210.11.12.

Existential Make-Over

Limelight Kortrijk

Laura van Dolron won op Theater aan Zee 2003 met de zelfgeschreven monoloog 'In the prime of their lives' de Limelight prijs. Daarmee maakte ze voor Theater aan Zee 2004 de voorstudie 'Before.... Existential Make-Over', een monoloog waarmee ze de Young Makers Marathon won. Daardoor trekt ze binnenkort met die monoloog Europa rond. Het uitgangspunt voor de productie 'Existential Make-Over' (met Claire Fleury, Vincent Rietveld en Jantien Koenders) is de aan het existentialisme ontleende term 'grenssituatie': 'een onontkoombare situatie waarin de mens gedwongen wordt tot een fundamentele keuze'. Wat als wij onszelf opnieuw uitvinden, nu eens niet als individu maar als gemeenschapsmens, vraagt van Dolron zich af. Wat gebeurt er als je je stem laat horen en je voor één keer niet verliest in nuance? Wat als je nu eens niet zegt wat je voelt, maar wat je denkt?

27-29 jan., 20.15u., tel. 056/22.10.01.

Het Dwaallicht, Djurdjurassique Bled,

Ode van de Zee

Theater Zuidpool Antwerpen

In deze voorstelling van Theater Zuidpool spelen drie acteurs werken van drie heel verschillende auteurs, maar steeds met verlatenheid, vlucht en verlangen als onderliggend thema. De teksten zijn van Willem Elsschot, Mohamed Fellag en Fernando Pessoa. De respectievelijke spelers zijn Mohamed Ouachen, Bob Snijers, Bernard Van Eeghem. Hoewel de acteurs elk een tekst voor hun rekening nemen, is het niet de bedoeling drie van elkaar losstaande monologen op te voeren: door de thematische samenhang, maar ook door de culturele en literaire verscheidenheid van de teksten, moet een dialoog ontstaan. De voorstelling wil uitmonden in een geestig relativerende confrontatie tussen verschillende werelden en een maatschappelijk discours over zichzelf en de ander.

28-29 jan. en 2-5, 9-12 feb., 20u. Nadien op reis. Tel. 03/231.57.58, www.zuidpool.be.

DANS

Dimanches de la danse

Hallen van Schaarbeek

De Hallen van Schaarbeek brengen dit jaar onder een nieuwe directie een aantrekkelijk dansprogramma waar grote namen hand in hand gaan met meer experimenteel of jong werk. Van 23 jan. tot 20 feb. kan u elke zondag om 18u. tijdens de 'Dimanches de la danse' artiesten als Stefan Dreher, Marc Van Runxt, Odile Duboc, Boris Charmatz, Emmanuelle Huyn, Salva Sanchis, Prue lang en vele anderen aan het werk zien. Er zijn ook installaties en ander beeldend werk te zien van kunstenaars als Dimitri Vangrunderbeek, Michel François en Ana Vesters. In dezelfde Hallen brengt Wim Vandekeybus voor het laatst in België zijn voorstelling 'Blush'. Vandekeybus snijdt er het thema van de liefde aan, maar hij doet dat zonder veel sentiment op zijn welbekende, energieke en sterk beeldende manier.

Op 23 en 30 jan. en 6, 13 en 20 feb. om 18u. 'Blush' van 24 tot 30 jan. om 20.30u. Telkens in de Hallen van Schaarbeek, Koninklijke Sint-Mariastraat 22 a, Schaarbeek. Inlichtingen: 02/218.21.07 of www.halles.be

Dance for Life

Koninklijk Circus Brussel

'Dance for life' is een jaarlijkse benefietavond in het Koninklijk Circus ten voordele van aids-slachtoffers. Op de affiche staan heel wat gerenommeerde dans- en balletgezelschappen uit binnen- en vooral buitenland, die telkens een kleine act brengen. Onder de deelnemers het Hirov Ballet, Het Nationaal Ballet van Nederland, het Ballet de l'Opéra de Paris, enzovoort. Onder de Belgische deelnemers treffen we Rosas aan met een uittreksel uit 'Mozart/Concertaria's' en Sidi Larbi Cherkaoui en Damien Jalet van Les Ballets C. de la B.

Zo. 23 jan. Tel. 02/218.20.15 of www.danceforlife.be

Ontregelde beelden

Monty Antwerpen

'Hopefully someone will carry out great vengeance on me' is een recent werk van de Noors-Iraanse choreograaf Hooman Sharifi. Het is ongetwijfeld een van de meest bevreemdende stukken die de afgelopen jaren op onze podia te zien waren. De openingsscène toont een gevallen dictator die machteloos zijn bevelen schreeuwt naar twee vrouwen die naakt en stokstil rond hem staan. In het verdere stuk zie je een wanhopige, brutale, harde dans die geen moment probeert te bekoren en je als kijker in uiterste verwarring achterlaat. Sharifi omschrijft zijn werk als 'politiek theater'. Hij veegt inderdaad de vloer aan met de klassieke beeldpolitiek, zonder echter enig klassiek politiek statement te brengen.

'Hopefully_' van Hooman Sharifi en de 'Impure Company', van 20 tot 22 jan., telkens om 20.30u. Inlichtingen: 03/238.91.81 of www.monty.be

Samenstelling: Saskia VEREENOOGHE,

Pieter T'JONCK

saskiav