Date 2005-01-06

Publication De Tijd

Performance(s)

Artist(s)

Company / Organization

Keywords hafajanuarilamnonaguerretelmechelenbousardtriphoniafâst

Op komst podium

Op komst podium

THEATER

'De verrassing

'Kopergietery Gent

'De verrassing' is geïnspireerd op een eenakter van de Poolse schrijver Mrozek (°1930), een van de kopstukken van het Theater van het Absurde. Mrozek schreef vooral satirische verhalen en bitterzoete komedies, waarbij hij in heel simpele situaties het menselijk gedrag op de korrel neemt. Dat gebeurt ook in 'Het Feest', een tekst die Eva Bal als uitgangspunt neemt voor een nieuwe voorstelling met en voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Een groep mensen komt een zaal binnen en probeert in te schatten wat er gaande is, welk soort feest er zal plaatsvinden.

8-9, 15-16, 22-23 januari, zaterdag telkens op 20u, zondag om 15u. Tel. 09/233.70.00, www.dekopergietery.be. Nadien op tournee.

'Het is Lam'

Minard Gent

In 'Het is Lam' verbindt acteur, danser en beeldend kunstenaar Ben Benaouisse de verschillende artistieke disciplines waarbinnen hij de laatste tien jaar actief is geweest. Hij zet installatie, performance, video, dans, theater en tekst naast, door en in elkaar op het podium en wil zo tot een nieuw soort multidisciplinariteit komen. In 'Het is Lam' is de moeder een danseres, de vader een verlamde, het kind een lam. Een onbekende sluipt rond de huizen en houdt alles in het oog. Betaald om niets te doen, heeft deze acteur de touwtjes in handen.

12-15 en 19-22 januari, tel. 09/267.28.28 of www.vooruit.be. Nadien op tournee, zie www.victoria.be.

'L'Hafa'

Rataplan Borgerhout

'L'Hafa' is de nieuwe voorstelling van het collectief Union Suspecte rond de broers Ben Chikha en regisseur Ruud Gielens. Vorig seizoen was de Franstalige versie van deze voorstelling te zien; dit seizoen beleeft ze haar Nederlandstalige première. 'L'Hafa' betekent in het Arabisch 'afgrond' en refereert naar een plek in Tangers waar vele Marokkanen elkaar ontmoeten vóór hun overtocht naar Europa. 'L'Hafa' fungeert dan ook als metafoor voor het verlangen naar iets anders, naar een ander (en beter) leven.

12-13 januari. Nadien op tournee. Inlichtingen en reservatie: tel. 03/235.04.90 (Thassos). Zie ook www.unionsuspecte.be.

'Guerre'

deSingel Antwerpen

In 'Guerre' van de Zweedse auteur en regisseur Lars Norén blijft een moeder achter met haar twee jonge kinderen, nadat haar man naar de oorlog is vertrokken. Zij waant haar gehate man-soldaat dood en begint een liefdesrelatie met haar zwager, een in zichzelf gekeerde, besluiteloze intellectueel. Tot haar echtgenoot na twee jaar naar huis terugkeert. In 'Guerre' regisseert Lars Norén voor de eerste keer Franse acteurs.

12-15 januari, 20u, www.desingel.be, tel. 03/248.28.28

'Fâst'

Monty Antwerpen

Het Amsterdams theatercollectief Monk, bestaande uit Maartje van den Brink, Ellen Goemans en Rutger Kroon, stelt de tijd waarin we leven graag centraal en wil vooral voorstellingen maken die nauw gelieerd zijn aan de actualiteit. De laatste tijd gaat Monk steeds vaker aan de slag met klassiekers. Na eerdere verbouwingen van Osborne ('Look back in anger') en Tsjechov ('Go, baby go!'), geeft het collectief nu een eigen draai aan Faust. In 'Fâst' verdwijnen lastige gewetenskwesties als sneeuw voor de zon. Het is een voorstelling die het eindeloos egotrippen op de korrel neemt.

13-15 januari, tel. 03/238.64.97. Tournee in Nederland en Vlaanderen: zie www.tgmonk.nl.

'Triphonia'

Limelight Kortrijk

Na hun enthousiast onthaalde eersteling 'Je suis une étoile' komt Toneelgroep NUNC terug met 'Triphonia'. De joodse familie Stibel leeft voor, van en met de muziek en ontfermt zich over de jonge componist Karl. Gekraakt door de kritiek zoekt die wraak in het nieuwe en het andere. Uit balorigheid schrijft hij een oorlogsverklaring op muziek. Bedoeld als grap, wordt dit werk onverwacht een gigantisch succes. Maar hoogmoed komt voor de val.

13-15 januari, 20.15u, tel. 056/22.10.01. Nadien nog in Mechelen en Gentwww.toneelgroepnunc.be

DANS

'Journal d'un Inconnu'

Magdalenazaal Brugge

Wie houdt van dans met een verhaal vol sterke, absurd-komische beelden is bij de Frans-Hongaarse choreograaf Josef Nadj aan het juiste adres. Acrobaten, vreemde schlemielen en fantastische wezens bevolken zijn onmiskenbaar Oost-Europees gekleurde wereld van besloten kelders en zolders waar op de gekste plaatsen luiken openvallen en muren verschuiven. 'Journal d'un Inconnu' is een solo waarin we de meester zelf aan het werk zien. Hij confronteert er zijn eigen dagboeknotities en hersenspinsels met literair werk van anderen.

Di 11 januari om 20 u., tel.050/44.30.40 of www.cultuurcentrumbrugge.be

'Rendez-vous!?'

KC nOna Mechelen

'Rendez-vous!?' is het kersverse dansgezelschap van Amy Bousard en Anne-Leen Maes. Toen ze afgelopen jaar als studenten Culturele Studies stage liepen bij KC nOna in Mechelen, kregen ze de opdracht een subsidiedossier te schrijven. Dat mondde uit in het dansproject 'What if (not)_/ just in case', dat door de Vlaamse Gemeenschap, afdeling Jeugd en Sport gesubsidieerd werd. Bousard ging met vijf jonge gemotiveerde dansers en vijf muzikanten aan de slag in 2004. Dansplezier, samenwerking en de kans op een podium te staan vormen de kern van dit stuk. Maar er is meer: de groep onderzocht de recente politieke ontwikkelingen en verkiezingsuitslagen. Het stuk kreeg zo de vorm van een politieke conferentie waarbij de dansers elk voor een politicus staan.

7 en 8 januari om 20.30 u in KC nOna, Begijnenstraat 19, Mechelen. Tel. 015/20.37.80 of www.nona.be

'Twelve flies went

out at noon'

Vooruit Gent

Onder fans van dansimprovisatie is de Venezolaan David Zambrano een naam die klinkt als een klok. Hier gaf hij o.a. les in PARTS en werkte hij mee aan voorstellingen van Thomas Hauert. In Vooruit Gent brengt hij een uniek improvisatieconcert met de titel 'Twelve flies went out at noon'. Zestien dansers uit alle windstreken nemen eraan deel. Zambrano is begaan met kunst als een vorm van culturele uitwisseling in een liefst zo grenzeloos mogelijke wereld. Improvisatiedans en choreografie kunnen hier voor hem een grote rol in spelen.

Op 18 januari om 20 u. in de Domzaal van Vooruit. Tel. 09/267.28.28 of www.vooruit.be

Samenstelling: Saskia VEREENOOGHE, Pieter T'JONCK

saskiav