Date 2004-11-04

Publication De Tijd

Performance(s)

Artist(s)

Company / Organization

Keywords novcordobacharmatzstopcontactetantrowehandelsreizigerdonnésinformatielachambre

OP KOMST PODIUM

OP KOMST PODIUM

THEATER

Histoire N

HetPaleis Antwerpen

De Gentse actrice Pascale Platel en de Britse designer Michael Young werkten voor deze voorstelling samen in het kader van het project 'Stad van Letters'. Dat brengt telkens twee kunstenaars samen om rond een letter te werken, in dit geval de N. Pascale Platel brengt in 'Histoire N' de Egyptische koningin Nefertete weer tot leven. Zij liet zich inspireren door deze vorstin, moeder, echtgenote en schoonheidssymbool inspireren. Het stuk werd een mix van heden en verleden, feit en fictie. De topdesigner Michael Young zorgde ervoor dat ze de wereld in haar hoofd ook gestalte kan geven op het toneel.

5-7 nov., telkens om 20.30u., 5 nov. ook om 19u. en om 21.45u., 6 nov. ook om 19u. Duur: 35 minuten. Informatie en reserveren: 03/202.83.60.

Elle était et elle est,

même / Etant donnés

deSingel Antwerpen

Naar aanleiding van zijn tienjarige residentie in deSingel herneemt Jan Fabre 'Elle était et elle est, même', een solovoorstelling uit 1991, als hommage aan zijn muze van het eerste uur, de actrice Els Deceukeleir. Jan Fabre schreef de tekst, een lang gedicht, al in 1975. Bijna dertig jaar later toont hij deze innerlijke monoloog in combinatie met een tekst van latere datum: 'Etant donnés'. Beide stukken nemen een kunstwerk van Marcel Duchamp als titel en inspiratiebron. In 'Elle était et elle est, même' is het personage een verleidelijke, witte bruid, die zich situeert in de troebele schemerzone tussen realiteit en (mannelijke) verbeelding.

De titel 'Etant donnés' verwijst naar Duchamps laatste, gelijknamige werk, een kijkkast die uitzicht biedt op een vrouwelijk naakt. Op dat beeld inspireerde Fabre zich om een absurde dialoog tussen een vrouw en haar geslacht te schrijven.

9-12 nov., 20u. Informatie: 03/248.28.28.

Bronksfestival

verschillende locaties Brussel

Bronks organiseert van 6 tot 14 november voor de 13de keer zijn jaarlijkse jeugdtheaterfestival in Brussel. Op het festival pakt jeugdtheater Bronks uit met twee eigen premières: 'Stopcontact' en 'Ikke-roes'. Kyoko Scholiers schreef een eigenzinnige en poëtische tekst over twee onafscheidelijke broers en speelt 'Stopcontact' samen met Ruth Becquart, Stijn Cole en Jeroen Van Dyck. Daarnaast haalt Bronks met 'Ikke-Roes' de banden met het RITS nauwer aan. Laatstejaars Katleen Geens en Geert Vandyck maken die voorstelling over twee buurkinderen die elkaar ontmoeten op een geheime plek. De Bronks-producties 'Stoksielalleen' en 'Toope en Toetonne' worden hernomen. En er staat werk van andere jeugdtheaters op het programma, onder meer 'Specht' van 4Hoog, 'Rozenblad' van Laika en Kwaad Bloed en 'De fijnste dagen van het jaar' in HetPaleis.

Stopcontact: 6-14 nov. Roes: 6, 7 en 13, 14 nov. Reserveren: 02-219.99.21

Maria Eeuwigdurende Bijstand

Studio 18 Gent

Het nieuwe stuk van de auteur-regisseur Arne Sierens is een coproductie tussen DAStheater en Theater Zuidpool. Zijn personages zijn opnieuw volkse mensen. Johan Heldenbergh, Marijke Pinoy en Titus De Voogdt, drie acteurs waarmee Sierens al eerder werkte, improviseren rond een aantal hartverscheurende verhalen. Thema's zijn onder meer overspel, bedrog en gemiste kansen.

Previews van 10-13 en 17-18 nov., opvoeringen van 19-20 en 24-27 nov., 20.30u. in Studio 18, Nieuwevaart 118, Gent. Informatie: 09/267.28.28. Nadien op tournee.

Dood van een handelsreiziger

Bourla Antwerpen

In zijn laatste seizoen als artistiek leider regisseert Luk Perceval twee stukken. In het voorjaar wordt dat 'Turista', dit najaar gaat Perceval eerst aan de slag met Arthur Millers 'Dood van een handelsreiziger'. Die theaterklassieker over succes en ambitie en de eisen van een louter op de wetten van geld en economie gebaseerde maatschappij wordt door Perceval herwerkt en herschreven. Behalve de vaste Toneelhuis-kern speelt ook Josse De Pauw mee in de rol van Willy Loman, een handelsreiziger die na 36 jaar bedankt wordt voor bewezen diensten. In de bewerking van Het Toneelhuis speelt het verhaal zich af tijdens de nacht voorafgaand aan zijn zelfmoord.

10-14 en 17-20 nov., 22 en 23 dec. 03/224.88.44. Ook op reis door Vlaanderen en Nederland.

Meeting people is easy

Studio Tokio Antwerpen

Thomas Zielinski was assistent regie bij Luk Percevals 'Traum im Herbst', maar is ook zelf een veelbelovende jong regisseur. Voor Het Toneelhuis regisseert de Duits-Tsjechische theatermaker 'Tropfen auf heisse Steine', de eerste tekst van het filmicoon Rainer Werner Fassbinder.

Met David Dermez, Veerle Eyckermans, Kevin Janssens en Isabelle Van Hecke gaat hij deze komedie met pseudo-tragisch einde, zoals de schrijver het zelf noemde, te lijf. Hij maakt er een voorstelling van waarin grote vragen worden ingeslikt, emoties weggelachen en seks bij de beesten af bedreven. Het reisverslag van mensen die op zoek zijn naar iets, en die niets lijken te vinden.

16-19 en 23-27 nov., 20u. Informatie: 03/224.88.44.

Theaterkaravaan 'Cordoba'

Kaaitheaterstudio's en Beursschouwburg Brussel

Op 9 november gaat de theaterkaravaan 'Cordoba' van start in Brussel. De stad Cordoba is de inspiratiebron voor de theatermakers van zes Nederlandse en één Brussels gezelschap. Dat laatste, Dito'Dito, brengt twee stukken. Voor 'De kok van Cordoba' schreven Lucas Catherine en Willy Thomas een tekst rond de legendarische negende-eeuwse muzikant Ziryab.

'Wanted for love only', een tekst van Nedjma Hadj, is een verhaal over vrouwen uit de entourage van elkaar eindeloos opvolgende machthebbers. Het stuk probeert via muziek en poëzie een stukje Andalusisch patrimonium naar hier en nu te vertalen.

9-21 nov. Informatie: www.cordobafestival.be, 02/201.59.59.

DANS

Charmatz, Stuart,

Lachambre, Rowe

CC Maasmechelen

'Verwantschappen # 2' is een soirée composée met Boris Charmatz, Benoît Lachambre, Hahn Rowe en Meg Stuart met film, performance, improvisatie en een debat. De choreografen behoren tot de markantste vernieuwers in de internationale hedendaagse dansscène.

Op het programma staan twee films. 'Les disparates' is een verfilming door César Vayssié van de gelijknamige choreografie van Boris Charmatz en Dimitri Chamblas. 'Meg Stuarts Alibi' is een hoogst persoonlijke interpretatie door de fotograaf Maarten Vanden Abeele. Daarnaast toont Charmatz zijn nieuwste performance 'La chaise', die hij voor het eerst uitvoerde in de Londense White Cube Gallery in april 2003. Een toeschouwer neemt met gesloten ogen plaats op een stoel terwijl Charmatz voor hem een kleine dansvoorstelling improviseert. De kers op de taart is een groepsimprovisatie met Charmatz, Lachambre, Rowe en Stuart. De avond eindigt met een debat met de choreografen, gemodereerd door de danscritica Myriam Van Imschoot.

Op dinsdag 9 november presenteert CC Maasmechelen bovendien 'Forgeries, Love and Other Matters' van Stuart, Lachambre en Rowe.

8-9 nov., 20.15u. Informatie: 089/76.97.97 of www.ccmaasmechelen.be.

Mozart/Concertaria's

MuntBrussel

In 1992 veroverde Anne-Teresa De Keersmaeker, bijgestaan door Jean-Luc Ducourt, met haar 'Mozart/Concertaria's, Un moto di gioia' de harten van het publiek op het Festival van Avignon. Na optredens in Marseille, New York, Gent, Luxemburg en Melbourne staat de voorstelling nu weer in de Munt.

'Mozart/Concertaria's' is een lange reeks gedanste liefdesverklaringen, waarin niet alleen de dansers zelf, maar ook drie zangeressen een belangrijke rol spelen. De dansers wedijveren om elkaars aandacht op een parketvloer die, met uitzicht op het groen van een kasteeltuin, een wereld oproept van salons en oranjeries, boudoirs en slaapvertrekken. De Keersmaeker vermengt hier klassieke patronen met haar eigen bewegingsmateriaal op een inventieve en sprekende manier.

Van de oorspronkelijke cast treffen we Nordine Benchorf, Bruce Campbell, Vincent Dunoyer, Fumiyo Ikeda, Samantha van Wissen en Marion Lévy aan. Nieuw zijn Elizaveta Penkóva, Taka Shamoto, Igor Shyshko, Johan Thelander, Rosalba Torres Guerrero, Jakub en Marta Coronado. De muziek wordt uitgevoerd door het symfonieorkest van de Munt o. l. v. van Alessandro De Marchi, met als sopranen Olga Pasichnyk, Annette Dasch en Paola Cigna en met Claire Chevalier aan de pianoforte.

10-13 nov., telkens om 20u. Informatie: 070/23.39.39 of www.demunt.be.

As simple as that

Diverse locaties

Na 'What do you want' en 'Second Album' wagen de dansers Misha Downey en Kosi Hidama zich met hun ensemble Amgod aan een derde voorstelling met de titel 'As simple as that'. Terwijl de eerste twee stukken vooral een mannenwereld exploreerden, gaan ze nu met vrouwelijke dansers, Ingrid André en Sandra Carolina Delgadillo Porcel, aan de slag.

Van 11 tot 13 nov. om 20u. in de Vooruit in Gent, op 22 nov. in CC Sint-Niklaas, van 25 tot 27 nov. om 20.30u. in Beursschouwburg Brussel. In dec. nog in Tongeren, Mechelen, Grimbergen en Torhout. Inlichtingen (premièrereeks): 09/267.28.28 of www.vooruit.be.

Samenstelling:

Saskia VEREENOOGHE,

Pieter T'JONCK

saskiav