Date 2004-10-28

Publication De Tijd

Performance(s)

Artist(s)

Company / Organization

Keywords mightysocietyhusbandswiveshotelmarthalerlautsprecherarnoltschaampaarddj-setskbvv

THEATER

THEATER

THEATER

Het Schaampaard

Stadsschouwburg Mechelen

'Het Schaampaard' van de theatergroep Luxemburg is gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van Kees Van Kooten. De voorstelling, voor kinderen vanaf 8 jaar, is één lang geestig rijm over het gevoel schaamte, met het oude werkpaard Merry Woman als hoofdpersonage. De muzikaliteit van het boek inspireerde de regisseuse Arlette Van Overvelt tot een gezongen theaterstuk. De Nederlandse saxofonist Bertus Borgers componeerde de muziek; An De Donder, Bas Teeken en Charlotte Vandermeersch zijn de acteurs van dienst. Ze worden op het podium live begeleid door het veejay-collectief Monodot en de muzikanten David Piedfort en Ward Snauwaert.

29 oktober, 20.15u., 015/29.40.00. Daarna op tournee. www.luxemburgvzw.be

Lautsprecher Arnold

Monty Antwerpen

'Lautsprecher Arnolt' is een 'opera voor luidsprekers' van de componiste Huba de Graaff (muziek) en de schrijver Erik-Ward Geerlings (libretto en regie). Marien Jongewaard speelt en zingt in dit elektronische geluidsdecor de rol van de neurotische Oostenrijkse schandaalschrijver Arnolt Bronnen (1895-1959), bij leven zowel bevriend met Bertolt Brecht als met Joseph Goebbels. Bronnen probeert in de voorstelling de luidsprekers te overstemmen.

29 en 30 oktober, 03/238.91.81 of www.monty.be

Husbands & wives

Minard Gent

In 'Husbands & Wives' slagen twee overspannen koppels er - ondanks hun intelligentie - niet in hun relatie- en andere levensproblemen op een volwassen manier aan te pakken. De tekst van Woody Allen beschrijft het huwelijksleven als een aaneenschakeling van voorspelbare scènes. De vaak pijnlijke situaties worden op een relativerende manier gebracht.

Met Warre Borgmans, Mieke De Groote, Clara van den Broek, Lucas Vandervost, Marc Van Eeghem en Katelijne Verbeke als acteurs en het scenario van Woody Allen maakte regisseur Johan van Assche twee seizoenen geleden een kleinschalige productie in de repetitieruimte van De Tijd. Nu gaat 'Husbands & Wives' op tournee door Nederland en Vlaanderen.

3-6 en 9-13 november, 20u., 09/267.28.28. Daarna op tournee. www.detijd.be

Mightysociety#1

Monty Antwerpen

De moderne politicus is in de eerste plaats performer. In 'Mightysociety#1' - over drie spindoctors op zoek naar de ideale politieke leider - wordt dit uitgangspunt tot in het uiterste doorgedreven. Geïnspireerd op films als 'Network' (1976) en 'Wag the Dog' (1997) en de politieke performance van Ronald Reagan (de oervader van de moderne politicus) schrijft en regisseert de Nederlander Eric de Vroedt een nieuwe toneeltekst over een politiek spel waarbij het niet meer om de waarden gaat, maar alleen nog om de woorden, niet meer om de denkbeelden, maar alleen nog om de beelden.

Na de voorstelling is er een sideshow met onder anderen Patrick Janssens, Mark Elchardus en Eric Corijn. Mightysociety#1 is de eerste van een reeks van tien voorstellingen die De Vroedt de komende jaren gaat schrijven en regisseren, telkens gebaseerd op actuele kwesties.

4-6 november, 20.30u., 03/238.91.81 of www.monty.be, www.mightysociety.nl

Seemannslieder/

Op hoop van zegen

Publiekstheater Gent

De Zwitserse regisseur Christoph Marthaler deed Johan Simons eerder het voorstel in Zürich een stuk over de bergen te maken. Als tegenprestatie brengt hij nu in Nederland en Vlaanderen een stuk over de zee. Met een cast van zes ZT Hollandia acteurs, drie Zwitsers en een Schot is Marthaler in de typisch Hollandse identiteit gedoken, ontleend aan de verhouding tot de zee. Herman Heijermans' toneelstuk 'Op hoop van zegen' is een grote inspiratiebron, evenals de legende van de Vliegende Hollander. Marthaler creëert een Hollands niemandsland op een spookschip waarop de tot de ondergang gedoemde personages eeuwig de wereldzeeën bevaren. Om hun eigen tijdloosheid te overleven vertellen ze verhalen en zingen zeemansliederen.

5-6, 10 en 12-13 november, 09/225.01.01. Daarna op tournee.

DANS

Dance in progress

Opera Gent

Het Koninklijk Ballet van Vlaanderen wordt vanaf het seizoen 2005-2006 niet langer geleid door Robert Denvers, maar door de Australische Kathryn Bennetts, die 15 jaar lang de rechterhand van William Forsythe was bij Ballett Frankfurt. Zij wordt geassisteerd door Jan Nuyts, die ook de educatieve projecten voor zijn rekening neemt. 'Dance in Progress', het nieuwste werkstuk van het KBvV weerspiegelt die overgangssituatie. Robert Denvers biedt een podium aan twee jonge choreografen, die al eerder voor het KBvV werkten. De Chinees Xin-Peng Wang brengt zijn alom geprezen 'The Chairman Dances' op muziek van John Adams terug naar Vlaanderen. De Amerikaan Nicolo Fonte creëerde een nieuw werk, 'Violin Concerto' op de gelijknamige partituur van Igor Stravinsky. Kathryn Bennetts geeft een voorsmaakje van wat komen gaat. Zij studeerde 'In the Middle, Somewhat Elevated' van William Forsythe in met de dansers van het KBvV. Dit werk werd oorspronkelijk gecreëerd voor de Opera van Parijs.

Op 29 en 30 okt., telkens om 20u. Informatie en tickets: kassa van de Opera, Schouwburgstraat 3, 070/22.02.02

Performance Hotel

Beursschouwburg Brussel

'Performance Hotel' is een programma bedacht door de Amerikaanse, in België residerende choreograaf David Hernandez. Renate Graziadei van het ensemble Labor G.RAS uit Berlijn is zijn vaste 'sparring partner'. Het programma kende een eerste editie in een Amsterdams kraakpand in mei 2003. Aan een tweede versie wordt nu gewerkt in de Brusselse Beursschouwburg. 'Performance Hotel' wordt altijd 'in situ' uitgewerkt. Het brengt kruisverbindingen tot stand tussen steden, kunstencentra en artistieke gemeenschappen. Tijdens het werkproces in de Beursschouwburg gaan de deuren af en toe open voor het publiek. 's Middags zijn er dagelijks open klassen, 's avonds is er ruimte voor kleine try-outs en improvisaties. Wat, waar en wanneer alles precies te gebeuren staat, vind je op www.edwardvzw.be. Op 30 oktober is er een gratis improvconcert aangekondigd om 21 uur in het Beurscafé.

Van 3 tot 6 november volgt een vierdaagse happening met dansperformances, installatie-choreografieën, improvisatie-sessies, concerten en dj-sets. Een parcours met live-(dans)interventies en muziek/video/geluids-installaties laat u de Beursschouwburg van boven tot beneden doorkruisen. Tussen 19 en 23 uur kunt door u door de verschillende ruimtes van het gebouw zwerven en stuit u op uw weg op werk van onder anderen Heine R. Avdal, Charlotte Vanden Eynde, David Hernandez, Alexandra Dementieva en vele anderen. Om 20 uur stipt brengt Hernandez eigen repertoire dat werd gemaakt in het kader van Performance Hotel: een reeks duetten met artiesten, uit al dan niet andere disciplines. Daarnaast wordt door een grote groep artiesten gewerkt aan Parade, een wandelchoreografie. En vanaf 23 uur zijn er telkens improvisatie-jams, concertjes en dj-sets in het Beurscafé.

Informatie: www.beursschouwburg.be, 02/550.03.50

Samenstelling: Saskia VEREENOOGHE,

Pieter T'JONCK

saskiav