Date 2004-10-14

Publication De Tijd

Performance(s)

Artist(s)

Company / Organization

Keywords oktsolosebastiaantouchamateurdansersnegersnmbs-loodssoliholyheusden-zolder

THEATER

THEATER

THEATER

De Trilogie van het Goede Leven

KaaitheaterBrussel

Met de voorstelling 'Don't touch here' over de Amerikaanse fotograaf Robert Mapplethorpe en de schrijfster-zanger Patti Smith voltooide regisseur-auteur Rudi Meulemans vorig seizoen zijn 'Trilogie van het Goede Leven'. Het eerste deel van dit drieluik handelde over de Italiaanse schilder Caravaggio, het tweede over de Ierse schilder Francis Bacon. Meulemans gaat telkens in op de verstrengeling van leven en werk van deze kunstenaars die gefascineerd zijn door het gewelddadige, door het samengaan van (homo)seksualiteit, genot en pijn en door de contradictie tussen moraal en schoonheid. 'Caravaggio' is een monoloog gespeeld door Tom De Hoog. In 'Life is all we have' (over Bacon) staat naast Tom De Hoog ook Hilde Wils op de scène. In 'Don't touch here' krijgen zij het gezelschap van Andreas Van de Maele. Kaaitheater herneemt de stukken eerst apart en dan samengeklonken tot één intens blok van vijf uur, met koffie en taart in de pauzes.

14 okt. 'Life is all we have', 20.30u.; 15 okt. 'Don't touch here', 20.30u.; 17 okt. de volledige trilogie, 20u. www.kaaitheater.be, 02/201.59.59

In de naam van Sebastiaan

HETPALEISAntwerpen

Dimitri Leue vertelt zijn versie van de legende over de vroegchristelijke martelaar Sint Sebastiaan, voor jongeren vanaf 14 jaar. Leue regisseert, maar staat ook zelf op het podium, samen met Tine Reymer en Wouter Hendrickx. 'In de naam van Sebastiaan' is een verhaal over liefde, ziekelijke jaloezie en de strijd voor rechtvaardigheid, maar ook over de verschillende vormen waarmee iemand verzet kan plegen.

Van 15 okt. tot 17 nov. om 20u., 03/202.83.60

Holy Shit

CC Heusden-Zolder / Arca Gent

Holy Shit is na de voorstelling 'Teheran' in 2003 het tweede kleinoodproject van theatermakersgroep De Queeste. Onder deze noemer wordt elk seizoen één voorstelling gepresenteerd, klein in opzet, maar vanuit een dwingende noodzaak of actualiteit. Een vrouw en twee mannen nemen hun intrek in het Millenium Hilton Hotel, met uitzicht op Ground Zero. Bij de eerste steenlegging van de Freedom Tower wordt New York uitgeroepen tot het Mekka van alle vrijheidslievende mensen. Vrijheid is voortaan gegarandeerd. Maar dan ontstaat verwarring. Wat als blijkt dat de nationale veiligheidscode is veranderd in een dwingend vrijheidsvoorschrift? Dirk Tuypens, zelf acteur, schreef de tekst voor deze voorstelling en coacht de acteurs Frank Dierens, Tom Ternest en Helena Van den Berge.

15 okt. in Heusden-Zolder, 20.15u., 011/53.05.50; 21 en 22 okt. in Gent, 20.30u., 09/225.01.01. Nadien op tournee

De Negers

BourlaAntwerpen

De Verrukking speelt een vilein sprookje van Jean Genet. 'De Negers' wordt gespeeld door een volledig niet-blanke cast: twaalf acteurs en actrices van Afrikaanse, Surinaamse, Aziatische en Arabische achtergrond spelen samen een muziektheater- en spektakelstuk dat de draak steekt met de wederzijdse beeldvorming van blank en zwart en met mythevorming in het algemeen.

18 okt., 20u. www.toneelhuis.be, 03/224.88.44. Nadien op tournee

Nest

Stuk Leuven

Na de producties 'Lucia smelt' (2001) en 'Sterremix' (2002) werken schrijver Oscar van den Boogaard, de B-architecten en acteur Steven Van Watermeulen opnieuw samen in 'Nest'. Van Watermeulen speelt een jongeman die een toelatingsexamen doet voor de toneelschool. De commissie vraagt hem een bloedende stier na te doen. Het stuk beschrijft zijn innerlijke reis op zoek naar de bloedende stier in zichzelf. Tijdens zijn zoektocht keert hij terug naar zijn jeugd en zijn eerste grote liefdes. Gedreven door een enorm verlangen naar een eigen identiteit, probeert hij zich van zijn vader te ontdoen' en zich te bevrijden uit zijn verstikkende omgeving.

19 en 20 okt., 016/32.03.20. Nadien op tournee in Vlaanderen en Nederland

DANS

Solo/Soli

Diverse locatiesKortrijk

Kortrijk is deze week het toneel van het festival 'Solo/Soli', een lawine van solodansopvoeringen. Solo's van jonge artiesten staan er naast beroemde solo's uit de geschiedenis. Het evenement vindt plaats in het kader van Lille2004. Een greep uit het aanbod in Kortrijk.

'Gamma' is een project van Alain Platel, Arco Renz, Lies Pauwels, Mette Ingvartsen en 16 amateurdansers. Op do. 14 okt. om 20.15u. staan in de NMBS-loods in de Magdalenastraat 16 kleine podia opgesteld. Op telkens vier podia tegelijk kan je vier amateurdansers aan het werk zien. Arco Renz creëerde daarnaast een solo, 'Heroïne', voor de Chinese danseres Su Wen-Chi, die in de NMBS-loods te zien is op vr. 15 okt. om 22.30u. Zelf staat hij op vr. 15 okt. om 20.15u. in de Schouwburg met zijn solo 'States'.

In het Arenatheater brengt Johanne Saunier eveneens op 15 okt. om 21.30u. de solo 'Erase-E(x)' die ze maakte samen met de Wooster Group. Die groep bewerkt een dansfrase van Anne Teresa De Keersmaeker. Met 'Le mépris' van Jean-Luc Godard als leidraad wordt deze bewerking het portret van een mysterieuze vrouw. Dit stuk was te zien op het festival van Avignon, net als 'Torlourou' van Carlotta Sagna. Jone San Martin danst deze laatste solo in de paardenstallen van het Stedelijk museum op za. 16 okt. om 16u. De Keersmaeker is ook van de partij tijdens 'Solo/Soli' met haar recente solo 'Once', op muziek van Joan Baez. Zij brengt die op zo. 17 okt. om 18u. in de Schouwburg.

Er staan meer grote namen op de affiche. Mathilde Monnier staat op za. 16 okt. om 20.15u. in de Schouwburg met 'Pièces'. Dit werk bestaat uit vier solo's die één voorstelling vormen. Annamirl van der Pluijm brengt na een jarenlange afwezigheid op zat. 16 okt. om 21.45u. in het Arenatheater nog eens haar solo's 'Solo M.' en 'The other me' uit '94 en '98. Namen om te volgen uit de jonge garde ten slotte zijn Etienne Guilloteau, die hier 'Love me two times', zijn eerste eigen werk, brengt, en Claire Croizé met 'Blow Up'.

Voor het volledige programma: zie www.cultuurcentrumkortrijk.be of tel. 056/23.98.55

Samenstelling: Saskia VEREENOOGHE, Pieter T'JONCK

saskiav