Date 2004-06-24

Publication De Tijd

Performance(s)

Artist(s)

Company / Organization

Keywords julisharifijuniaveuglepsychiatrischprévubrughavenhoedeespace

De Kerstman

De Kerstman

De Kerstman

Kaaitheater, Brussel

Speciaal op verzoek van het komediefestival 'Some Like It Zot', dat van 29 juni tot 15 juli loopt in het Brusselse Kaaitheater, gaan theatergroepen Tg Stan en Dito'Dito samen op de vrolijke toer. 'De Kerstman' is een bewerking van 'La Père Noël est une ordure', een komische tekst van het acteurscollectief Splendid uit 1979. Het stuk werd vooral bekend door de verfilming drie jaar later. Jolente De Keersmaeker, Sara De Roo, Damiaan De Schrijver, Guy Dermul, Willy Thomas en Mieke Verdin spelen bizarre figuren die het op kerstavond met elkaar aan de stok krijgen. Zo zijn er Pierre en Thérèse, vrijwilligers bij een telefoonlijn voor depressievelingen, de travestiet Katia en het woelige liefdespaar Zézette en Félix. Niet alleen laat de lift het afweten, bovendien blijkt de kerstman een echte smeerlap te zijn.

Van di. 29 juni tot zo. 4 juli om 20.30u. (tel. 02/201.59.59)

Van de brug af gezien

Haven, Antwerpen

In het kader van de Zomer Van Antwerpen herneemt het theatercollectief De Roovers 'Van de brug af gezien' op een bijzondere locatie in de Antwerpse haven. Het stuk van de Newyorkse schrijver Arthur Miller biedt een inkijk in een Italiaans migrantengezin in het Amerika van de jaren 1950. Eddie Carbone is een havenarbeider die onderdak biedt aan twee illegale landgenoten. Wanneer een van hen echter het hart steelt van zijn nichtje, slaan de stoppen door. 'Van de brug afgezien' is meer dan een emotioneel gezinsdrama over bekommernis, jaloezie en verraad; het is evengoed een politiek stuk over sociale uitbuiting, waarden en cultuurverschillen.

Van ma. 28 juni tot zo. 18 juli om 21u (tel. 03/202.91.50).

Plus Aveugle que Prévu

Espace Delvaux, Brussel

Onder de noemer 'De Verblinde Ruimte/Espace Aveuglant' presenteert de Brusselse VZW Marcel sociaal-artistiek werk met mensen met een ernstig psychiatrisch probleem. Ook de nieuwe multimediale theatervoorstelling 'Plus Aveugle que Prévu' hoort daarin thuis. Tien bewoners van het Psychiatrisch Verzorgingstehuis Ter Kameren kruipen voor de gelegenheid in de huid van tien blinden. Vertrekkend vanuit 'Les Aveugles' van Maurice Maeterlinck willen ze onder de hoede van regisseur Tone De Cooman hun eigen ervaringen en bevindingen een plek geven op het podium.

Op do. 24 en za. 26 om 19.30u. (tel. 0497/82.68.16).

ITs Brussels

Beursschouwburg, Brussel

Van 30 juni tot 3 juli wordt de hoofdstad overspoeld met jong theaterwerk. Voor het eerst wordt het Internationaal Theaterscholen Festival in Brussel georganiseerd. Vier dagen lang krijgt het publiek een selectie te zien van vers internationaal talent. Op verschillende locaties, met de Beursschouwburg als uitvalsbasis, komen maar liefst twintig verschillende producties aan de beurt, zowel theater en performance als meer dansante werkstukken. Op het programma staan een 'International Young Makers Marathon', 'Lobster Caravan' van de laatstejaarsstudenten van P.A.R.T.S onder de hoede van Thomas Hauert en 'The Smile off your Face' van Ontroerend Goed. Een volledig overzicht vind je op www.Its.be.

Van wo. 30 juni tot za. 3 juli (tel. 02/550.03.44).

Dans@Tack

Diverse locaties

Dans@Tack, het dansfestival van Dans in Kortrijk is zowat de hekkensluiter van het gewone dansseizoen in Vlaanderen. Van vandaag donderdag tot en met zondag is daar nog een pleiade aan nieuwe voorstellingen te zien. Een kleine greep uit het aanbod.

Sato Endo brengt vanavond haar 'Invariants under transformation', een choreografisch onderzoek naar de betekenis van de ruimte waarin ze ook plaats ruimt voor persoonlijke herinneringen en ervaringen.

Alice Chauchat brengt samen met Anne Juren op zaterdag 'J'aime'. In dit stuk peilen de twee danseressen naar de redenen waarom ze graag dansen, maar ook graag toekijken hoe anderen dansen. En zoeken naar het verband tussen beide.

In dit laatste weekend zijn de choreografen Hooman Sharifi en Jean-Luc Ducourt alomtegenwoordig. Claire Croizé brengt een solo die Sharifi voor haar choreografeerde. Sharifi en Jean-Luc Ducourt brengen samen een nieuw werkstuk, 'Partition'. Ten slotte werkte Homman Sharifi ook mee aan Ducourts solo 'I/O solo'.

Informatie en reserveringen: tel. 056/22.89.22 of www.dansinkortrijk.be

Samenstelling:

Jef AERTS, Pieter T'JONCK