Date 2004-06-17

Publication De Tijd

Performance(s)

Artist(s)

Company / Organization

Keywords deluxecucinaseakingvictoriaseekingartedelljunipartezgelijken

Op komst Podiumkunsten

Op komst Podiumkunsten

Theater

Grande Finale Deluxe

VictoriaGent

Onder de noemer 'Victoria Deluxe' bundelt het Gentse theaterhuis Victoria een aantal sociaal-artistieke producties waarin de wisselwerking met de stad en haar bewoners primeert. Als aanloopje naar de zomer staan er tijdens de 'Grande Finale Deluxe' deze maand drie werkstukken op de affiche, twee theaterpremières en één artistieke interventie in de stad.

Voor 'Ne partez pas sans moi' werkten de theatermakers Jan Sobrie en Dominique Willaert samen met acht niet-professionele acteurs. Geruggensteund door de schrijver-acteur Wim Van Gotha creëerden ze al improviserend een verhaal over acht mensen die plots beslissen de stad te verlaten. Terwijl ze in het station op de laatste trein wachten, borrelen hun verlangens en angsten op.

In 'Rantsoen' zitten het publiek en de performers rond een tafel om samen te eten. De Britse performance-artiste Renny O'Shea verzamelde 'nieuwe Gentenaars' om te schaven aan deze zintuiglijke voorstelling over eten, gewoonten en samen emoties en ervaringen delen tijdens een maaltijd.

Heel anders van opzet is 'Stem 72', een project in het kader van het 'beeldeld atelier' van Victoria Deluxe. Samen met de deelnemers van het atelier trokken Ann Langelet en Mario Debaene vanaf begin juni de stad in. Eerder dan hun werk tentoon te stellen in een besloten ruimte, kozen ze ervoor Gent vol te plakken met affiches met hun bedenkingen over stedelijkheid op.

'Ne partez pas sans moi' wordt van 17 juni tot 3 juli om 20.30u. gespeeld in Victoria, Gent. 'Rantsoen' wordt nog tot 3 juli om 19.30u. gespeeld in de Engelbert Van Arenbergstraat 71B, Sint-Amandsberg. tel. 09/225.37.32 of www.victoria.be

La cucina dell'arte

RomaBorgerhout

Dat de broers David en Danny Ronaldo wat hebben met commedia dell'arte bleek al uit de vorige producties die ze bedachten voor Circus Ronaldo. Ook in 'La cucina dell'arte', een voorstelling die in theaterzalen gespeeld zal worden, zijn de Italiaanse komedianten van de partij. Een en ander speelt zich af tussen pot en fornuis, waar een meesterkok en zijn hulpje elkaar voortdurend in de haren zitten. Temidden van accordeonmuziek, voedingswaren en breekbaar keukengerei, ontpoppen zich de meest clowneske machtsspelletjes. Gevoed door het werk van Fellini en Goldoni verfijnden de broers Rolando hun vaardigheden met servies en bestek. Bij de voorstellingsreeks van 'La cucina dell'arte' in de Roma in Borgerhout is er aansluitend een concertje van het Cowboy-trio The Clement Brothers.

Van wo. 23 tot ma. 28 juni om 20.30u., tel. 03/235.04.90

Seeking/Seaking

Malpertuis Tielt

Voor het nagelnieuwe sociaal-artistieke project 'Seeking/Seaking' ging Theater Malpertuis uit Tielt voor de vierde keerj in zee met de Gemeenschapsinstelling voor Bijzondere Jeugdzorg De Zande. Uit deze samenwerking groeiden eerder al de voorstellingen 'Zwarte veldrevue' met Lotte Van den Bergh, 'Sorry dat...' met Nadia Abdelouafi en 'Tegentjok' met Herwig De Weerdt.

Sinds half mei 2004 werken vier professionele theatermakers weer samen met jongens en meisjes uit de instellingen van Beernem en Ruiselede. In 'Seeking/Seaking' wilden de regisseur Herwig De Weerdt, de choreograaf Abdelaziz Sarrokh, de actrice Els Trio en de slagwerker Danny Van Rietvelde met de jongeren en hun begeleiders in de eerste plaats een avontuurlijke zoektocht ondernemen. Uiteindelijk werd besloten dit 'zoeken' ook tot het thema van de voorstelling te maken.

Van za. 19 tot 27 juni om 20.30u., tel. 051/40.62.90

Dans

Danse à Balsa marni

Théâtre de la BalsamineBrussel

In Brussel kan je de laatste voorstellingen meemaken van 'Danse à Balsa marni', het dansfestival dat Théâtre de la Balsamine elk jaar opzet aan het einde van het seizoen.

'SARà Sara' van Erika Zueneli dompelt ons onder in een microkosmos van twee danseressen en een schrijver. Daar laat ze ons van heel dichtbij zien hoe mimetisme en contaminatie als sociaal proces verlopen. Hoe belangrijk is het het met elkaar eens te zijn, op elkaar te gelijken, om dicht bij elkaar te staan. Ze vraagt zich daarbij af of de drang van twee mensen om op elkaar te gelijken geen dekmantel is voor een nog veel sterkere drift: die om meer gelijk te zijn dan de ander.

Het basismateriaal voor Fernando Martins 'Mordre à travers' is de dagelijkse realiteit van de stad, de repetitieruimte of het theater. Martin vraagt zich met zijn Cie. Fuepalbar af welke operaties een choreograaf uitvoert op dat basismateriaal om tot een dansvoorstelling te komen. In een eerste beweging worden pure bewegingsreeksen ontwikkeld op basis van de I Ching. In een tweede beweging wordt dat zuivere basismateriaal aangetast door theatraliteit. Pure vorm wordt illusie.

Op 17, 18 en 19 juni, resp. om 19.30 en 21.30u., Felix Marchallaan 1, 1030 Brussel. Inlichtingen: tel. 02/734.64.68 of www.balsamine.be

Samenstelling: Jef AERTS, Pieter T'JONCK