Date 2004-05-19

Publication De Tijd

Performance(s)

Artist(s)

Company / Organization

Keywords meilehmenlimburggilgameshnisistationennilgraindorgeversstad

Op komst Podiumkunsten

Op komst Podiumkunsten

Theater

Gilgamesj

Cultuurcentrum Berchem

Anatolie Toneel Groep is een Turks-Antwerps gezelschap dat theater wil maken voor een uiteenlopend publiek. In CCBerchem brengen deze amateur-theatermakers dit weekend een bewerking van het befaamde 'Gilgamesh'-epos. Het verhaal speelt zich af in de streek tussen Tigris en Eufraat (het huidige Irak) en wel in de 27ste eeuw voor Christus. In de stad Uruk leefde de mythische koning Gilgamesh rond wie de legende werd opgebouwd. Mesut Arslan voert de regie van deze Turks en Nederlands gesproken voorstelling.

Vr. 21 en za. 22 mei om 20.30u., tel. 03/286.88.42

Stad 2

Monty Antwerpen

Na het eerste deel eerder dit voorjaar presenteert Jong Hollandia deze week op locatie in Antwerpen het tweede deel van een dubbelluik over het gegeven 'stad'. Voor deze gelegenheid koos het collectiefje dat opereert van onder de vleugels van ZTHollandia uit Eindhoven, de President Building aan de Franklin Rooseveltplaats. De makers Walter Bart, Wine Dierickx, Marleen Scholten, Maartje Remmers, Matijs Jansen en Ruben De Roo brengen veelkleurige figuren tot leven die elk hun weg afleggen in de stedelijke omgeving. Waar 'Stad 1' cirkelde rond het idee 'stad', zoomt 'Stad 2' in op het reality-aspect van de verstedelijkte samenleving. Door de verwarrende chaos en veelheid aan verhalen gaat Jong Hollandia op zoek naar houvast en betekenis voor ieders persoonlijke traject. Het geheel wordt aangekleed met een speciale 'Metropolitan Snack' en voorzien van de nodige 'Urban Soundbites en retro-beton beats'.

Van 19 tot 21 mei om 20.30u. op locatie in Antwerpen, Inlichtingen en reservering: tel. 03/238.91.81

Nil nisi bene

Théâtre de la Balsamine Brussel

Spelers Catherine Graindorge en Bernard Van Eeghem leerden elkaar kennen tijdens een project van de Brusselse theatergroep Dito'Dito, waarna ze besloten om eens met z'n tweetjes in de theaterkast te duiken. In La Balsamine presenteren ze deze maand 'Nil nisi bene', een kleine voorstelling over bijzonder grote vragen.

Doorheen een veelheid aan foto's, schriftjes en kleine dagdagelijkse handelingen, werpen Graindorge en Van Eeghem een existentieel balletje op over de menselijke sterfelijkheid, de bouwval van het geheugen en het grote 'waarom'?

Tot za. 29 mei om 21u. tel. 02/735.64.68

Dans

Station 2

Kaaitheaterstudio's Brussel

De Duitse danser en choreograaf Thomas Lehmen komt voor zijn 'Stationen' naar Brussel. Geen dansvoorstelling, wel een onderzoeksproject over hoe systeemtheorieën kunnen bijdragen tot artistieke productiemethodes. Hij begon ermee in oktober vorig jaar in Berlijn. 'Stationen' doet nu Brussel aan en wordt later ook in andere steden opgezet.

Lehmen nodigt mensen van uiteenlopende achtergrond - in Berlijn onder andere een brandweerman, een advocaat, een portier, een barman, een student wiskunde, een verkoopster, een priester enz. - uit om mee te werken. Zij vertellen over hun beroepsbezigheden. De voorstelling is in het Nederlands. Op zaterdag 22 mei, om 15 uur, geeft Thomas Lehmen een toelichting bij zijn 'choreografische partituur' Schreibstück, waarvan komend najaar in een produktie van Monty, Vooruit en Kaaitheater een Belgische versie wordt uitgevoerd.

Op do. 20, vr. 21 en za. 22 mei, 20.30u., O.L.Vrouw-van-Vaakstraat 83, 1000 Brussel., tel. 02/201.59.59 of www.kaaitheater.be

KFDA

Diverse locaties Brussel

KunstenFESTIVALdesArts reserveerde zijn laatste week voor twee opmerkelijke danskunstenaars.

De Braziliaan Bruno Beltrao brengt een merkwaardige cocktail van hip-hop en moderne dans, de Française Myriam Gourfink opent samen met geluidskunstenaar Kasper T. Toeplitz nieuwe manieren om het lichaam te ervaren.

Inlichtingen: tel. 070/222.199 of www.kunstenfestivaldesarts.be .

Massage

Z33 Hasselt

Als je Marshall McLuhans slogan 'The Medium is the Message' met één letter verandert krijg je 'The medium is the massage'. Eerst de ervaring, pas dan de boodschap. Z33 in het Hasseltse Begijnhof onderzoekt met 'FEEL' deze beweging naar een tactiele kunst.

Samen met Dans in Limburg presenteert Z33 ook enkele dans- en performancewerken. Niet te missen is de onnavolgbare installatie 'héâtre-élévision' van Boris Charmatz, waarin je een uur lang ondergedompeld wordt in een waanzinnige klank-en bewegingswereld. Te bezichtigen van 20 mei tot 5 juni op afspraak (011/29.59.60). Op 5 juni worden naar aanleiding van de finissage van het project performances van Claude Wampler en Christof Migone gepresenteerd en wordt het nieuwe nummer van Janus over het thema 'subversie' voorgesteld.

Inlichtingen: www.limburg.be/dansinlimburg en www.limburg.be/z33 .

Vers

Vooruit Gent

De Gentse Vooruit herneemt een performance van Els Soetaert, Alda Snopek en Ilse Roman. 'Vers, de tong weet het maar kan het niet zeggen' confronteert de toeschouwer subtiel met smaken en allerlei associaties daaromtrent. Vanuit een serre exploreren de drie vrouwen wat kunstmatig en natuurlijk, vers en bedorven, fris of gemanipuleerd is. Ze doen daarvoor op alle denkbare media beroep. Het publiek mag vrij rondlopen tussen de serres tijdens dit exposé.

Vooruit, op wo. 19 mei om 20 u en vr. 21 mei om 20 en 22u. Inlichtingen: tel. 09/267.28.28 of www.vooruit.be .

Samenstelling: Jef AERTS,

Pieter T'JONCK