Date 2004-05-13

Publication De Tijd

Performance(s)

Artist(s)

Company / Organization

Keywords brandearonkammerbainbridge-cohenmosesmeitotalcenteringdeedeewevers

Op komst Podiumkunsten

Op komst Podiumkunsten

Theater

George Total

Limelight Kortrijk

'George Total' heet de jongste boreling van Action Malaise, de theatergroep van de regisseur Ivan Vambrout. Initiatiefnemer is dit keer de acteur Joris Van den Brande, die eerder met Vrambout samenwerkte voor 'Vive l'Afrique' en ''t Wild Vlees'. Aangezien hij al vaker resideerde in het Kortrijkse Limelight, onder meer voor de monologen 'De Horatiër' en 'Accident' in 2001, de premièrereeks van 'Vive l'Afrique' en 'Werk' van Raven Ruëll voor het Buda Eye.land-festival in 2002, was ook een samenwerking voor 'George Total' snel beklonken. Aan Vrambout vroeg hij te coachen; voor de vormgeving werd Michiel Van Cauwelaert aangesproken, met wie Van den Brande samenwerkte voor de succesvolle Bronks-productie 'Zolderling'. In zijn nieuwe monoloog laat Joris Van den Brande een man aan het woord, die op zoek is naar een eigen plek in de wereld. Te midden van tijdsdruk en consumptiedwang probeert hij om te gaan met werk, vrije tijd en het gezin. Een overload aan informatie en reclame maken het hem echter niet zo makkelijk. Daarbij houdt Van den Brande ervan grote problemen te overgieten met stevige humor, zodat een en ander toch nog licht om te dragen blijft.

Van do. 13 tot za. 15 mei om 20.15u. (tel. 056/22.10.01). Op di. 18 en wo. 19 mei in

Mijnen Winterslag, Genk (tel. 089/30.93.12).

Interieur

't Arsenal Mechelen

Eind oktober 2004 is de verbouwing van 't Arsenaal aan de Hanswijkstraat in Mechelen afgerond. Mei vorig jaar sloot het gebouw wegens problemen met de brandveiligheid. Toch wordt na een seizoen reizen langs locaties allerhande het nog kale gebouw nu al even bespeelbaar gemaakt. Regisseur en artistiek directeur van 't Arsenaal Guido Wevers brengt met de spelers Guusje van Tilborgh, Hilde Van haesendonck, Jos Geens, Luc Springuel, Theo Hijzen en Steven Jans deze bewerking van Claus' roman 'Omtrent Deedee' uit 1963. Het was oorspronkelijk Claus' bedoeling het verhaal in een filmscenario te gieten, maar omdat het misliep met de plannen herwerkte hij zijn script tot een roman. In 1971 maakte hij er dan het toneelstuk 'Interieur' van. Uiteindelijk kwam het in 1989 dan toch nog tot een film, herdoopt tot 'Het Sacrament', die door Claus zelf werd geregisseerd. Alles speelt zich af tijdens de jaarlijkse bijeenkomst ter nagedachtenis van de overleden moeder. Setting is het huis van de priester Deedee, waar de oudste dochter van de familie huishoudster is. Na een gedenkmis volgt het middagmaal en een feest, waar het schijnheilige samenzijn openspat. Voor Guido Wevers en zijn ploeg blijft de uitdaging om dit product van het prille maatschappelijke verzet uit de jaren 1960, vlees en zin te geven in een stad als Mechelen anno 2004.

Van za. 15 mei tot za. 12 juni om 20.15u.;

matinees op zondag om 15u. (tel. 015/42.25.44).

Moses & Aron

Monty Antwerpen

In het kader van de performance-maand in het Antwerpse kunstencentrum Monty presenteren de theatermaker Jan Ritsema, de danser-choreograaf Jean Luc Ducourt en de dramaturg-filosoof Daniel Franco ter plekke een toonmoment van 'Moses & Aron'. Werkmateriaal vormen de muziek en het libretto van de opera 'Moses und Aron' van Arnold Schönberg (1874-1951). In de zoektocht naar 'het beloofde land' vormt de confrontatie tussen de twee broers de motor, waarbij Mozes staat voor de profeet en Aron voor de gangmaker-populist. De eerste incarneert 'het idee', de andere de praktijk. Zo komt het trio kunstenaars uit bij vragen over wat begrippen als utopie, geloof, God en welvaart vandaag kunnen betekenen.

Van do. 13 tot za. 15 mei om 20.30u. (tel. 03/238.91.81)

Dans

Body-Mind Centering

PARTS Vorst

'Body-Mind Centering' is de manier om de menselijke beweging te bestuderen die ontwikkeld werd door de Amerikaanse Bonnie Bainbridge-Cohen. Zij vertrok vanuit inzichten uit de oosterse en westerse filosofie en wetenschap, en een grondige kennis van alle grote lichamelijke systemen zoals het skelet, het spierstelsel, de organen en het endocrinologisch systeem. Haar benadering kent een breed toepassingsveld, dat gaat van therapie over pedagogie tot werkinstrument voor dansers. In oktober 2002 gaf Contredanse een compilatie van haar teksten in het Frans uit onder de titel 'Sentir, ressentir,agir / l'anatomie expérimentale du Body-Mind-Centering'. Ter gelegenheid van die publicatie komt de schrijfster nu ook voor een lezing en debatnaar Brussel. In het panel zitten naast Bainbridge-Cohen zelf ook Vera Orlock, pedagoge, en de danseressen Trisha Bauman en Lulla Chourlin.

De lezing is gratis bij te wonen op vr. 14 mei om 18u. in de Studio's van PARTS, Van Volxemlaan 164, 1190 Vorst. Op 15 en 16 mei zijn er volgens afspraak ook workshops met Bainbridge-Cohen. (02/550.13.03 of www.contredanse.org.)

Big /Episode1

STUK Leuven

'Big / Episode 1' was zonder twijfel een van de beste voorstellingen van 2003. Superamas, een Frans-Oostenrijks mannencollectief, exploreert hier op een doordringende, maar tegelijk vaak hilarische manier de clichés van de mannelijke verbeeldingswereld onder de vorm van een reality show. Het gezelschap liet zich bijstaan door twee go-go-girls en laat in videofilms ook wetenschapslui aan het woord over de werking van het menselijke brein. Niet te missen.

Op woe 19 mei om 20.30u.

(016/320.320 of www.stuk.be .)

'Kammer/Kammer'

deSingelAntwerpen

De choreograaf William Forsythe is nog eens te gast in België met een van zijn laatste voorstellingen vooraleer zijn Ballett Frankfurt het aan de stok kreeg met de stad Frankfurt. 'Kammer/Kammer' is een simultane enscenering van twee onmogelijke homoseksuele liefdes op scène en op video. Meer over dit stuk in Tijd van vrijdag.

Op za. 15, zo. 16 en ma. 17 mei om 20u. (03/248.28.28 of www.desingel.be.)

Samenstelling: Jef AERTS, Pieter T'JONCK