Date 2004-05-06

Publication De Tijd

Performance(s)

Artist(s)

Company / Organization

Keywords adrieneutivanaheavymatinthoughtstalipotmüllerinterviewsmix

OP KOMSTPODIUMKUNSTEN

OP KOMSTPODIUMKUNSTEN

THEATER

'Adrien, il y eut un matin...'

ZuiderpershuisAntwerpen

In het Antwerpse Wereldculturencentrum Zuiderpershuis is voor de vierde keer op rij TheaterTalipot uit Réunion, een eiland in de Indische oceaan, te gast. Zoals meestal experimenteert Theater Talipot ook in 'Adrien, il y eut un matin...' met een mix van vertellers, muziek, beeld en humor. Ook magie en mystiek maken van oudsher deel uit van het werk van theater Talipot, dat in 1986 werd gesticht door Philippe Pelen Baldini en Thierry Moucazambo.

In 'Adrien, il y eut un matin...' doet de groep het relaas van de jonge visser Adrien, die ondanks zijn zucht naar avontuur door familie en een waarzegger in het dorp wordt gehouden. Op een dag breekt hij op de oever van het meer een schildpaddenei open, waarin hij de echte wereld ontdekt. Naast de verteller-clown, staat in deze Frans gesproken voorstelling ook een zanger-percussionist op de scène.

Vr. 7 en za. 8 mei om 20.30u. Informatie: 03/248.70.77

DANS

'How heavy are my thoughts'

MontyAntwerpen

De Nederlands-Kroatische performance-artieste Ivana Müller werkt met een mix van dans, beeldende kunst, film en geschreven tekst. Op die manier creëert ze 'bastaardvormen' die beïnvloed worden door uiteenlopende bronnen, van populaire cultuur tot cognitieve wetenschap. In het verleden werkte Ivana Müller al samen met artiesten en compagnieën zoals Groupe Dunes (FR) en Christine de Smedt/Les Ballets C. de la B. In de Monty in Antwerpen brengt zij nu de lezing/performance 'How heavy are my thoughts', het laatste deel in een trilogie waarvan deel 2, 'Lovely Performance', in 2002 al getoond werd in de Monty.

In 'How heavy are my thoughts' voert ze de kijkers mee in een wonderlijke, absurde wereld. Geïntrigeerd door de vreemde paradox in de metafoor 'zware gedachten' vraagt ze zich af waar gedachten zich bevinden in ons lichaam, en hoe je ze kan zien, proeven of opsporen. De performance wordt zo een bespiegeling over wetenschappelijke experimenten. Müller nodigde Bill Aitchison (UK) uit als gastspreker. Hij doet verslag van een reeks experimenten en interviews die het antwoord moeten geven op de vraag of een hoofd zwaarder wordt als het geplaagd wordt door zware gedachten.

Ivana Müller probeert op die manier de oorzakelijkheid te onderzoeken tussen de kwaliteit en de locatie van denkprocessen, en dat met de hulp van 'gedachten-specialisten'. In de interviews komt een psychologe aan het woord, een filosofe verklaart de verhouding tussen geest en lichaam bij Descartes en een fysicus wendt de relativiteitstheorie van Einstein aan om aan de hand van de relatie tussen energie en massa een antwoord te geven op Ivana Müllers vragen. Nils De Coster tekende voor het videowerk.

Za. 8 en zo. 9 mei om 20.30u. Informatie: 03/238.91.81

Kunstenfestival

Dit en volgend weekend is er heel wat dans te zien op het KunstenFESTIVALdesArts, onder andere van het Italiaanse gezelschap Kinkaleri, de Fransman Brice Leroux en de Braziliaan Frederico Paredes. Het volledige programma: www.kunstenfestivaldesarts.be of 070/222.199

Samenstelling: Jef AERTS, Pieter T'JONCK

Marc Holthof