Date 2004-04-29

Publication De Tijd

Performance(s)

Artist(s)

Company / Organization

Keywords zuidpoolreisvoorstellingenplasticineaprmassismeirichardsigarjovkapellekeheldenberg

Op komst Podiumkunsten

Op komst Podiumkunsten

Theater

Richard III

Bourlaschouwburg Antwerpen

Met 'Richard III' schreef de Britse toneeldichter William Shakespeare een van zijn meest gewelddadige stukken. Nadat hij de legendarische 'War of the roses' voor het huis van York heeft gewonnen, wil Richard tot elke prijs de troon voor zichzelf opeisen. In een dodelijke spiraal richt hij al zijn tegenstanders ten gronde. Regisseur Johan Simons van ZT Hollandia vroeg aan de Vlaamse auteur Peter Verhelst een bewerking van dit stuk te maken, waarbij niet Richard zelf, maar zijn moeder de kijkrichting bepaalt. Een bijzonder sterke cast, met Fedja van Huêt als Richard en Frieda Pittoors als zijn moeder, worden op het podium bijgestaan door drie jonge muzikanten uit de Veen-studio.

Ma. 3 en di. 4 mei om 20u. tel. 03/224.88.44. Reisvoorstellingen tot 20 juni, inlichtingen: www.zthollandia.nl

Plasticine

Theater Zuidpool Antwerpen

Het Antwerpse Theater Zuidpool introduceert met 'Plasticine' het werk van de jonge Rus Vasilij Vladimirovitsj Sigarjov (°1977) voor het eerst bij ons. Sigarjov slijpt zijn pen aan het straatleven in het hedendaagse, post-communistisch Rusland. In filmische shots geeft hij vlees aan een wereld vol wodka, scheldpartijen en aan lager wal geraakte figuren. De hoofdfiguur in 'Plasticine' uit 2000 is de ouderloze puber Maxim die opgroeit bij zijn grootmoeder. Te midden van een ontmenselijkte samenleving, zet hij de stap naar volwassenheid, wat met het nodige schuren en bloeden gepaard gaat. Bob Snijers maakte een vertaling van dit stuk met 33 scènes, die bij Zuidpool wordt geënsceneerd door de artistiek leider Koen De Sutter.

Van vr. 30 apr. tot 15 mei om 20u., tel. 03/231.57.58. Reisvoorstellingen tot 28 mei, inlichtingen: www.zuidpool.be

De wet van Engel

Vooruit Gent

'Ik heb altijd gedacht dat geluk meer een momentopname was, maar nu weet ik dat geluk ook wel zeker een uur kan duren en helemaal niet zoveel hoeft te kosten'. Dixit een van de personages in 'De wet van Engel', het jongste werkstuk van de Antwerpse theatergroep De Koe, dat vrijdag in kunstencentrum Vooruit in première gaat. De spelers Koen De Bouw, Nico Sturm, Bas Teeken, Stefaan Van Brabandt, Clara Van den Broek, Bruno Vanden Broecke en Maarten Westra Hoekzema bedachten een flitsende voorstelling over het leven als een bedrijf, een marktplaats waar alles, ook het geluk, koopbaar is geworden.

Van vr. 30 apr. tot za. 1 mei, tel. 09/267.28.28. Reisvoorstellingen tot 28 mei, Inlichtingen: www.dekoe.be.

Massis, the musical

't Kapelleke Genk

Bij Theater Zuidpool ging vorig seizoen de monoloog 'Massis, the musical' van Johan Heldenberg in première. Vanaf volgende week trekt deze coproductie met DAS Theater door Vlaanderen. Vooral Gent en omstreken wordt met heel wat speelplekken bedacht, waarbij het de bedoeling is om een zo breed mogelijk publiek aan te spreken. Heldenberg brengt een portret van Wilfried Morbee, die als levensdoel heeft de sterkste man ter wereld te worden. Als de krachtpatser John Massis groeit hij uit tot een nationale volksheld.

Di. 4 mei om 20u. (besloten voorstelling), wo. 5 mei in 't Kapelleke, CC Genk, tel. 089/30.93.41. Reisvoorstellingen tot 26 juli, Inlichtingen: www.dastheater.be of www.zuidpool.be

Dans

Wolf

Hallen Schaarbeek

KunstenfestivaldesArts opent de danssectie van het festival met Alain Platels jongste creatie, 'Wolf'. Na enkele jaren stilte maakte Platel dit stuk op verzoek van Gerard Mortier voor de Ruhr-Triënnale. Mortier suggereerde met muziek van Mozart aan de slag te gaan. Platel slaagt erin dit stuk in de 'spirit' van Mozarts muziek te vertalen naar onze tijd. Sylvain Cambreling dirigeert het Klangforum Wien in een ongebruikelijk vrije interpretatie van de muziek.

Op do. 29 en vr. 30 apr. om 20.30u. en op za 1 mei om 15u., tel. 070/222.199, www.kfda.be

Samenstelling:

Jef AERTS, Pieter T'JONCK