Date 2004-04-08

Publication De Tijd

Performance(s)

Artist(s)

Company / Organization

Keywords aprfarrakopergieterywarvetexholosofieofniedostojewskiolivànkortrijkse

Op komst Podiumkunsten

Op komst Podiumkunsten

Theater

War ofnie War

Poortgebouw Vetex Kortrijk

Bij het Kortrijkse Theater Antigone deed de regisseur Geert Six de voorbije jaren flink wat ervaring op met sociaal-artistieke werkstukken, waarin buurtbewoners werden geëngageerd om samen theater te maken.

Met 'War ofnie War' trekt Six nu naar de Kortrijkse volkswijk Venning-Veemarkt. In het kader van het overkoepelende project 'Viva Vetex' van het Kortrijkse OCMW gaat Six nogmaals op zoek naar de betekenis van theater voor het hier en nu. Zoals steeds bij de Unie der Zorgelozen, vertrekt hij daarvoor vanuit het geloof in de kracht, schoonheid en creativiteit van elk individu.

Van do. 8 tot za. 10 en van wo. 14 tot za. 17 april om 20.15u. (tel. 056/24.41.14)

Holosofie of de daad

bij het woord vegen

De Onderneming Hoboken

Tijdens de voorbije editie van het podiumkunstenfestival Theater aan Zee in Oostende, bood de jonge acteur Pieter Genard een eerste inkijk in de monoloog die hij aan het schrijven was op basis van 'Aantekeningen uit het Ondergrondse' van Fjodor Dostojewski. Met de hulp van De Onderneming uit Hoboken en met Günther Lesage als coach, brouwde hij uit het materiaal de voorstelling 'Holosofie of de daad bij het woord vegen'. In Dostojewski's roman uit 1860 komt een man door een hoop theorieën en gefilosofeer tot de kern van wat het betekent een 'bewust' mens te zijn. Bovendien blijkt zijn hoogdravende woordenvloed al gauw niet meer zo ver te staan van het eenvoudige leven van alledag.

Op vr. 9 en za. 10 apr. om 20.30u,. tel. 03/827.91.81Op do. 15 en vr. 16 apr., Nieuwpoorttheater, Gent, tel. 09/223.00.00

Stil ne keer

Kopergietery Gent

De kunstenaar Patrick Van Caeckenbergh en de theaterdocent-acteur Wim De Winne bedachten voor de Kopergietery in Gent een beeldende voorstelling voor iedereen vanaf 6 jaar. Geïnspireerd door Van Caeckenberghs tentoonstelling 'Stil Geluk', kreeg De Winne de kriebels om, vanuit dat materiaal, een theatersolo te schrijven. Hij ontwierp een hartvormig 'huis', als een theatrale plek waar het warm en liefdevol is om te verblijven. Tot de warmte je op een dag naar buiten drijft.

Van vr. 9 tot zo. 11 apr. om 15u., tel. 09/233.70.00

Niets

Kopergietery Gent

Nic Balthazar presenteert deze week in de Kopergietery de premièrereeks van 'Niets', een multimediale jongerenvoorstelling op basis van zijn jeugdboek 'Niets was alles wat hij zei'. De acteur Roel Vanderstukken brengt in deze solo het relaas van een autistische jongen die gaandeweg de dood wordt ingepest. Het achterdoek is een 'video-scape' van het Gentse videasten-collectief Vidiots, waaraan tal van bekende spelers hun medewerking verleenden. Om het doelpubliek van 14- à 15-jarigen helemaal warm te maken voor de problematiek, werd het Praga Khan-opperhoofd Maurice Engelen aangezocht om bijpassende muziek te componeren.

Op do. 8 en vr. 9 apr. om 20u.,tel. 09/233.70.00

Dans

DA!

Kunstencentrum Nadine Brussel

Wie belang stelt in buitenissige mengvormen van dans, performance, muziek en film is in het Brusselse kunstencentrum Nadine steeds aan het goede adres. Het ensemble 'Mrs BING' stelt er 'DA!' voor. 'DA!' is een stuk voor drie dansers/acteurs, een drummer en een filmvertoning. De inspiratie werd gehaald bij Dante Alighieri en Aretino, bij 'What the thunder said' van T.S. Eliot en de sonnetten en madrigalen aan Cavalieri van Michelangelo. De choreografie is in handen van Bruno Marin, die voor het performancedeel wordt bijgestaan door Stella Spitaleri en Céline Perroud. De muziek en het slagwerk worden verzorgd door Benjamin Meunier.

Van 8 tot en met 10 apr., telkens om 20.30u.

De Farra

het Paleis Antwerpen

De jonge Spaanse danser en choreograaf Roberto Olivàn danste lange tijd bij Rosas vooraleer hij zich aan eigen werk waagde. Vanaf het begin was hij als enige choreograaf 'artist in residence' bij het kunstencentrum Het Net in Brugge. Daar maakte drie voorstellingen, waarvan 'De Farra' de laatste is. Het is een feestelijk project met zeven dansers en een 'verrassend orkest'. Dat hoeft niet te verbazen als je weet dat Pierre Bastien voor de compositie en uitvoering van de muziek tekent. 'De Farra' is een Catalaans woord dat zoveel betekent als 'uit de bol gaan, de bloemen buitenzetten' en is verwant aan ons woord 'fanfare'. In dit stuk exploreert Olivàn de vele manieren waarop culturen met feesten in de openbare ruimte uitdrukking geven aan hun vreugde. Het wordt theater vol zelfgemaakte, bijeengeknutselde dingen, dat wil openstaan voor iedereen.

Op 16 apr. om 20 u., tel: 03/202.83.60, www.hetpaleis.be.

Samenstelling: Jef AERTS,

Pieter T'JONCK

saskiav