Date 2004-03-11

Publication De Tijd

Performance(s)

Artist(s)

Company / Organization

Keywords kafkamagicvivealdimistermaartclustertweepenninckxkurtágslotavondchika

OP KOMST

OP KOMST

theater

Waar is thuis en

hoe kom ik daar

Stadsschouwburg Kortrijk

De nieuwe muziektheatervoorstelling van Walpurgis en De Roovers wordt gevoed door een citaat van de Tsjechische auteur Franz Kafka: 'De ware weg loopt over een koord, die niet hoog maar vlak boven de grond gespannen is. Ze lijkt meer bedoeld om over te struikelen dan om op te lopen.' Drie jaar na hun eerste gezamenlijke werkstuk, het beklijvende 'De kleine zeemeermin' van Judith Herzberg, duiken beide Antwerpse groepen nu weer samen in de theaterkast voor 'Waar is thuis en hoe kom ik daar'. De lijm die hen deze keer verbindt, is een gedeelde liefde voor de muziek van de Hongaarse componist György Kurtág, de romans van de Zuid-Afrikaanse schrijver J.M. Coetzee en Kafka. Het werk, brieven en dagboeken incluis, van deze laatste inspireerde Kurtág tot het componeren van zijn 'Kafka Fragmente' voor stem en viool. Ook Nobelprijswinnaar J.M Coetzee houdt van Kafka. In de fabel 'Dierenleven', bijvoorbeeld, vergelijkt schrijfster Elisabeth Costello zichzelf met Kafka's Rode Peter. Deze mens geworden aap vertelt zijn levensverhaal aan een universitair gezelschap, en voelt zich daarbij tegelijk dichtbij en ontzettend ver weg van hen verwijderd. Sara De Bosschere en Sofie Sente van De Roovers staan in dit kleinood op de scène naast sopraan Judith Vindevogel en violist Wibert Aerts. Peter Van Kraaij verzorgt de regie.

Za. 13 maart , 056/23.98.55. Tournee tot 31 maart, 03/235.66.62.

Cowboy Magic

NieuwpoorttheaterGent

De jonge Ivan Vrambout liet zich meteen opmerken als fris en actualiteitsbewust regisseur met 'Vive l' Afrique', goed voor een selectie voor het Nederlands-Vlaamse Theaterfestival. Vorig seizoen was er nog ''t Wild Vlees', een coproductie van zijn groep Action Malaise met het Leuvense kunstencentrum Stuk, dat zich situeerde in het hedendaagse veelkleurige Brussel. Met 'Far West' begeeft hij zich ditmaal naar een door Amerikaanse dromen overspoelde werkelijkheid. Zo is er de revolverheld Mister Magic, die de VS ontvluchtte om in een week onze contreien te onderwerpen. Mister Horse is een paardmens zonder geheugen die het Mister Magic behoorlijk moeilijk maakt. En dan is er nog Mister Magic, drie droomt van een heel eigen western onder het motto 'Once on a time in Europe'. Spelers in deze Engelstalige voorstelling zijn Mole Wetherell, Tomi Humalisto en Mark Douglas.

Van wo. 17 tot za. 20 maart, 09/223.00.00. Daarna volgen reisvoorstellingen.

Mijn Michael

VooruitGent

In de rand van Brugge 2002 lazen Lucas Vandervost en Annemie Tweepenninckx fragmenten voor uit de roman 'Mijn Michaël' van de Israëlische succesauteur Amos Oz. Nu heeft De Tijd een heuse voorstelling klaar op basis van dit materiaal. Vandervost regisseert Tweepenninckx en Jurgen Delnaet als liefdespaar in een stad die op springen staat.

Channa is een grillige joodse studente literatuur in Jeruzalem; de bedachtzame Michaël Gonen spijkert zich bij in de geologie. Ze worden verliefd, trouwen, krijgen een kindje. Onder dit schijnbaar eenvoudige verhaal broeien echter twee erg verschillende ervaringen. Ieder geeft zijn versie van het relaas, zijn inzichten en ervaringen, tot blijkt dat achter de schijnbare eenvoud diepere spanningen schuilgaan.

Op wo. 17 tot za. 20 maart om 20u., 09/267.28.28. Tournee tot 9 april. Inlichtingen: 03/231.62.86.

Bal Real

Studio Tokio Antwerpen

Met de monoloog 'Het gevecht om de ziel van de 21ste eeuw' liet de jonge Bert Haelvoet zich twee seizoenen terug opmerken in Het Toneelhuis te Antwerpen. In Studio Tokio brengt hij nu de laboratoriumproductie 'Bal Real'. Voor de gelegenheid zocht hij het gezelschap op van collega's Griet Boels en Dominique Van Malder, coach Koen van Kaam en digitale beeldenbakker Dries Engels. Een en ander speelt zich af in 2014, wanneer de broers Kain en Abel na lange tijd besluiten nog eens bij te praten. De ene werkt bij een privé-politie, de ander bij een politieke partij. In hun taalstrijd worden ze gesteund en tegengewerkt door de spektakelminnende souffleuse Sharon.

Van wo. 17 tot za. 27 maart om 20u. Gratis. Reservering gewenst: 03/224.88.44.

Schone woorden

klinken zo

Rataplan Borgerhout

Acteur Warre Borgmans en muzikant Jokke Schreurs weven in 'Schone woorden klinken zo' taal en klanken tot een afwisselend geheel. De eerste reciteert poëzie en frappante teksten; de andere geeft met gitaar en stem een ruggensteun. Allebei duiken ze, iedereen vanuit het eigen artistieke kunnen in hun herinneringen, een vaak herkenbaar verleden dat wil ontroeren, bijten en doen lachen tegelijk. Bron van inspiratie zijn teksten van onder meer Rutger Kopland, Guido Gezelle, Frank Sinatra en zelfs Pastoor Munte.

Op wo. 17 en do. 18 maart. Tournee tot 30 april, 03/235.04.90.

DANS

VIVeALDI

DeSingel Antwerpen

Villanella bestaat tien jaar en dat wordt gevierd. Bijvoorbeeld met de 'Cluster #2', met als motto 'Goodbye Stranger' die deze week in DeSingel in Antwerpen loopt. Daarbij ook heel wat dans zoals 'VIVeALDI' van 'Union Suspecte'. Allochtonen in de professionele theaterwereld: je kunt ze op één hand tellen. Chokri Ben Chika en zijn broer Zouzou willen uitzonderingen zijn. VIVeALDI is een dansvoorstelling in en over een supermarkt. Met tekst die knipoogt naar Hafid Bouazza en William Shakespeare. Met muziek die breekt op hip hop, breakdance, rap en Vivaldi. Dat allemaal resulteert in humor. En in een stevige prik in de clichés rond gender, seksualiteit en intermenselijke relaties.

Dat is niet het einde van de feestelijkheden: op zaterdagavond kan je de slotavond van 'Cluster#2' op dezelfde plaats meemaken, met bijdragen van onder andere Abou Jahjah, Anil Ramdas, Braakland/Zhebilding, Cindy Van Den Bremen, Chika Unigwe, Ebru Umar, Elena Simons, Jamaa Guessous, Koen Pelleriaux, Marleen Vanderpoorten, Marie Daulne, Peter Haex, Pieter Verhees, Piazza Dell'Arte, Rogier Schippers, SKRATCH, Villanella All Stars, Yussef El Halal. Als kers op de taart is er een exclusief concert van Zap Mama.

Op vr. 12 maart om 20 u. in DeSingel. De slotavond van 'Cluster#2' begint op zat. 13 maart om 19 u. Inlichtingen en reservering: 03/248.28.28 of www.desingel.be

Samenstelling:

Jef AERTS

Pieter T'JONCK

Marc Holthof