Date 2004-03-04

Publication De Tijd

Performance(s)

Artist(s)

Company / Organization

Keywords terminalwastebandclosermaartzwanigebâcheaugustijnenboeckavdalpopok

'Terminal' en 'Wasteband'

'Terminal' en 'Wasteband'

'Terminal' en 'Wasteband'

deSingel Antwerpen

In het kader van de 'De Donderdagen' in deSingel staan ook twee voorstellingen geprogrammeerd met wortels in POPOK, de posthogeschool voor podiumkunsten in Antwerpen. Binnen POPOK is APT (Arts Performance Theatricality) een internationaal onderzoekscentrum voor kunstenaars uit verschillende disciplines, met het begrip 'theatraliteit' als inzet. Zowel 'Terminal' als 'Wasteband' werden voorbereid tijdens het APT-project 'Roundabout', een workshop van vijf weken ter ere van Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001. De performance 'Terminal' ontstond uit de ontmoeting tussen de danser Heine R. Avdal en de sound-designer Christoph De Boeck. 'Wasteband' is een virtuele creatie van de performance-kunstenares Patricia Portela, uitgevoerd door een astronaut/handelaar, een muzikant (eveneens Christoph De Boeck) en projecties allerhande.

'Terminal' is op do. 4 maart om 20u. en 22.30u. te zien in de Rode zaal van deSingel, Antwerpen, in het kader van 'Dedonderdagen'. Op dezelfde avond ook 'Tutorials 3' van Kris Verdonck en Aernoudt Jacobs en vele andere interventies.

'Wasteband' op do. 4 maart om 21u. en op vr. 5 en za. 6 maart om 20u. (tel. 03/248.28.28).

'Bâche'

VooruitGent

Het uitgangspunt van 'Bâche', de nieuwe voorstelling van Koen Augustijnen voor 'Les Ballets C. de la B.', zijn foto's van Carl De Keyzer van Russische gevangeniskampen. Op het podium staan daarom enkel mannen: de Fransen Tayeb Benamara en Ghislain Malardier, de Amerikaan Ted Stoffer en Augustijnen zelf. Voor de muziek tekenen de contratenor Steve Dugardin en de componist-pianist Guy Van Nueten. De voorstelling wordt een clash tussen ballet, moderne dans, breakdance, acrobatie, danstheater, traditionele zang en soundscapes. Augustijnen zet ervaringen uit het verleden in om iets van het heden te begrijpen.

Van do. 4 tot za. 6 maart om 20u. (tel. 09/267.28.28 of www.vooruit.be).

'Zwanige Zang'

Zuidpool Antwerpen

Geïnspireerd door het verzamelde werk van de Russische grootmeester Anton Tsjechov, zijn beroemde liefdesbrieven aan zijn geliefde Olga Knipper incluis, brouwden de spelers Jochen Balbaert en Stefaan Degand de kleine voorstelling 'Zwanige Zang'. Dit weekend kunt u in het Antwerpse Theater Zuidpool kijken naar drie toonmomenten van dit kleinschalige project. Het muzikale achterdoek waartegen Tsjechov als 'tragicus tegen wil en dank' op zoek gaat naar rust en liefde, wordt opgetrokken uit composities van de hand van Moussorgski.

Van do. 4 tot za. 6 maart om 20u. (tel. 03/231.57.58).

'Closer'

STUKLeuven

Heine Avdal en Christophe De Boeck maakten twee jaar geleden het opmerkelijke 'Terminal'. Daarin ensceneert Avdal zijn lichaam als een terminal die door vele invloeden getekend wordt. 'Closer' is het vervolg. Het publiek wordt uitgenodigd om een intieme, maar tegelijk bedreigende ruimte te verkennen. De dansers zijn nabij, maar behoren toch aan een andere werkelijkheid toe. De positie die de toeschouwer kiest, heeft een onmiddellijk effect op zijn perceptie: via een koptelefoon kom je terecht in een steeds andere synthetische klankomgeving waarin audio-organismen tot leven komen, muteren en weer uitdoven. 'Closer' zuigt de kijker binnen in een wereld waar subtiele spanningen of een kleine verschuiving het grootste verschil kunnen maken.

'Closer' staat op wo. 10 en do. 11 maart om 20.30u. en 22u. in de Labozaal van STUK, Leuven. Inlichtingen: tel. 016/320.320 of www.stuk.be .

Samenstelling:

Jef AERTS, Pieter T'JONCK