Date 2004-02-26

Publication De Tijd

Performance(s)

Artist(s)

Company / Organization

Keywords mrtfeboverleiepingpopsongsskèneduartetelwagstaffheene

Theater

Theater

Theater

Zie!

De TheatergarageBorgerhout

Na 'Voel!' en 'Proef!ruik!', is 'Zie!' de derde voorstelling op een rij in de reeks 'Zin!tuigen' van de Antwerpse figurentheatergroep Ultima Thule. In het eigen zaaltje De Theatergarage in Borgerhout wordt iedereen vanaf 5 jaar binnengeleid in een visuele wereld, waar zichtbare realiteit en fantasie met elkaar vervloeien. Gerda Dendooven schreef een heel nieuwe tekst en verzorgt ook de beelden bij de voorstelling. Op het podium staan Erik Bassier en Marijke Umans. Zij spelen Ping en Ezelweiss, die elkaar in een wassalon leren kennen en zich overleveren aan de onzichtbare werkelijkheid wanneer Ping zijn hoofd verliest. Het publiek ziet wat Ping niet meer kan zien en hij beleeft avonturen waar de kijkers alleen in kunnen meedromen.

Op 27 feb. om 20.30u.,op 28 en 29 feb. om 15u.en op 6, 7, 13, 14, 20 en 21 mrt. om 15u., tel. 03/239.53.05

Don't touch here

Kaaitheaterstudio'sBrussel

Ook de jongste boreling van het Brusselse gezelschap rond Rudi Meulemans, De Parade, laat zich in een bredere voorstellingsreeks schuiven. 'Don't touch here' vormt het sluitstuk van de 'Trilogie van het goede leven'. Na 'Caravaggio' in 2002 en 'Life is all we have' omtrent Francis Bacon vorig seizoen, grijpt Meulemans dit keer terug naar de vervlochten levens van de fotograaf Robert Mapplethorpe, de zangeres Patti Smith en de kunstverzamelaar Samuel J. Wagstaff. De eerste wist pornografie tot kunst te maken, hij en Smith hadden een bizarre broer-zus relatie, terwijl Wagstaff hem zowel van geld als liefde voorzag. De achtergrond waartegen spelers Tom de Hoog, Hilde Wils Andreas Van de Maele dit spel van geweld en erotiek brengen, is de politieke Amerikaanse context in de jaren 1970 en 1980.

Op 27 en 28 feb. enop 2 en 3 mrt. om 20.30u.,tel. 02/201.59.59

Overleie

Theater AntigoneKortrijk

Overleie, de volksbuurt waar Antigone gevestigd is, staat centraal in het Wijkproject 2003-2004, een samenwerking tussen Theater Antigone en het OCMW Kortrijk. Zoals steeds primeert in het project het vertellen van de verhalen van de plaatselijke bevolking, gebed in hun eigen ontstaansgeschiedenis en problematiek. Geholpen door de professionele theatermakers Raven Ruell, Reinhilde Decleir en Sofie Decleir, de choreografen Isnelle da Silveira en Arne Siebens en de muzikant Florejan Verschueren, schaven bewoners van Overleie, kinderen van het schooltje De Brug en dansers van de Polydansschool aan wat een feestelijke voorstelling moet worden.

Van 26 feb. tot 13 mrt.om 20.15u., tel. 056/24.08.87

Dans

Popsongs: Light Test

NadineBrussel

De danseres Melanie Munt heeft al heel wat watertjes doorzwommen. Ze werkte samen met Randi De Vlieghe, David Hernandez, Bud Blumental, Michèle Noiret en Joanne Leighton. Op uitnodiging van Michèle Noiret maakte ze in het kader van de 'Prospectives II'-avonden 'Gerückt', een solo op elektronische livemuziek van Antonin De Bemels. Meer eigen werk maakte ze samen met de muzikant Marco Blaauw en de marionnettenspeler Cyril Bourgois. Op dit ogenblik werkt ze in de ruimte van Nadine samen met de filmmaker en de videast Tom Heene aan 'Popsongs: Light test', een proefversie van het 'gedanst concert' 'Popsongs'. In 'Popsongs' wordt geen gebruik gemaakt van vooraf opgenomen of live gespeelde muziek. Munt presenteert een repertoire van in stilte gedanste liedjes, elk in een andere sfeer, waarbij de beweging van het lichaam de muziek uitdrukt of visualiseert. Het enige andere fysieke element op de scène is het bewegende licht, ontworpen door Tom Heene. Dat licht is afkomstig van de voortdurend wisselende beelden van een videoprojector.

Op do. 26, vr. 27 en za. 28 febr. om 20.30u., tel. 02/513.41.04

Duarte en Granot

BeursschouwburgBrussel

Vooraleer het festival 'Sum/Some of the Parts' in volle hevigheid losbarst, kan je in de Beursschouwburg een voorsmaakje krijgen met de dubbelvoorstelling 'Middle High Tones' en 'Embodied'. 'Middle High Tones' werd gechoreografeerd door het duo Christian Duarte en Shani Granot. In deze voorstelling uit 2002 gaan ze op zoek naar de grenzen van de menselijke autonomie. 'Embodied' is van de hand van Duarte alleen, een letterlijk knetterende voorstelling over de raadselachtige relatie tussen lijfelijke ervaringen en abstract denken.

Op 28 feb. om 20.30u.,tel. 02/550.03.50

Skène

CCBerchemAntwerpen

'Sum/Some of the Parts' kent ook een uitloper in Antwerpen, waar de Fransman Etiennne Guilloteau in première gaat met zijn nieuwe voorstelling 'Skène'. In de solo 'Love me two times' onderzocht hij de relatie die we door herinnering en interpretatie kunnen opbouwen met een portret. Een 'open kunstwerk' dat verschillende interpretaties toelaat. In 'Skène' exploreert Guilloteau verder de open verhouding tussen de kijker en de voorstelling. Hij dwingt de toeschouwer de voorstelling actief te vervolledigen door er 'gaten' in te laten. De voorstelling vraagt zich af hoe je vanuit de leegte kan handelen. Ze heeft de vorm van een duet en toont zo niet alleen de band tussen twee personen in confrontatie met een publiek, maar ook hoe twee mensen geconfronteerd worden met hun eenzaamheid.

Op di. 2 en wo 3 mrt. om 20.30u., tel. 03/286.88.20

Waves

BrigitinnenkapelBrussel

'La Dea' is een gezelschap rond de regisseur Simonne Moesen, ooit lid van 'Epigonentheater ZLV' en de componiste Kaat De Windt. Ze brengen de muziektheatervoorstelling 'Waves', een interpretatie van een 4000 jaar oude Sumerische mythe over de godin Inanna. Die energieke, ambitieuze en wijze vrouw ontdekt haar lichaam, geniet en bemint, verwerft macht en daalt ten slotte af in de onderwereld om als herboren terug te komen. De voorstelling wordt geïnterpreteerd door Madiha Figuigui, Cécile Kankonda, Simonnen Moesen zelf en Angélique Wilkie. De muzikale begeleiding gebeurt live door Jean-Yves Evrard, Michael Weilacher, Charo Calvo en Kaat De Windt.

Van 5 tot 19 mrt., met uitzondering van 7, 8, 14, 15 en 16 mrt., om 20.30u. in de Brigittinenkapel, Korte Brigittinenstraat, 1000 Brussel, tel. 02/506.43.00

Samenstelling:

Jef AERTS,

Pieter T'JONCK