Date 2004-02-19

Publication De Tijd

Performance(s)

Artist(s)

Company / Organization

Keywords febjowannekeensortelwouseisss_froezaagtmaartblack

THEATER

THEATER

THEATER

Geslacht

MontyAntwerpen

Voor zijn jongste werkstuk deed het Amsterdamse theatercollectief Dood Paard een beroep op de auteur-theatermaker Rob De Graaf. In nauw overleg met spelers Gillis Biesheuvel, Manja Topper, Oscar van Woensel en Anil Jagdewsing, schreef De Graaf een heel nieuwe tekst vol van verlangen en heel veel drank. De verhouding tussen de vier is een beetje zoals te voorspellen viel: twee mannen, één vrouw en dan een vreemdeling die komt aanwaaien om de boel op stelten te zetten. In snel tempo slingeren bedenkingen over liefde, idealen en teleurstelling heen en weer in wat volgens de groep zal gaan 'over honger en dorst, over liefde en bitterheid, over beschaafde conversatie en de enkelvoudige verlangens van het lichaam'.

Van do.19 tot za. 21 feb. om 20.30u. (tel.03/238.91.81).

Ensor (De verbazing

van het Masker Wouse)

Feest - en CultuurpaleisOostende

Jan Maillard van het Antwerpse figurentheater Froe Froe speelde al een tijdje met het plan om een autobiografisch project te maken rond de Oostendse schilder James Ensor. Met 'Ensor (De verbazing van het masker Wouse)' is het zover. Het resultaat is een visueel en erg muzikaal project met poppen, acteurs, beelden en live-muziek. 'Ensor' wil geen biografische voorstelling zijn en vertrekt vanuit de dialogen die de schilder voerde met zijn creaties en met zichzelf.

Za. 21 feb. om 20u. (tel. 059/26.90.64). Van wo. 25 feb. tot 6 maart om 20.15u. in de Vrije Val, Antwerpen (tel. 03/202.83.60).

White Star

MinnemeersGent

Inspiratiebron voor 'White Star', de nieuwe regie van Lies Pauwels voor Victoria en Het Publiekstheater uit Gent, vormt de levensloop van de opmerkelijke Duitser Lothar Berfelde (1928-2002). Opgegroeid als een meisjesachtige jongen, vermoordde hij op vijftienjarige leeftijd zijn nationaal-socialistische vader en werd in de jeugdgevangenis geplaatst. Na afloop van de Tweede Wereldoorlog vestigde hij zich in Berlijn om voortaan als Charlotte von Mahlsdorf door het leven te gaan.

Van vr. 20 feb. tot za. 13 maart om 20.30u.. Op ma. 1 maart om 14u.; op zo. 7 maart 15u. (tel. 09/225.01.01).

Da'isss_!

Het Paleis Antwerpen

Jeugdtheater Het Paleis vroeg aan theatermaker-auteur Peter De Graef een stuk te maken naar aanleiding van een krantenartikel rond waarheid en leugen en het idee dat liegen vaak zijn oorsprong vindt in liefde, de angst om anderen te kwetsen. Het resultaat is' Da'isss_!', een voorstelling voor iedereen vanaf 7 jaar rond twijfelachtige waarheden en waarachtige leugenachtigheden, de vraag wat wel en wat niet bestaat.

Za. 21 feb. om 20u. en van zo. 22 feb. tot za. 10 april om 15u. (tel. 03/202.83.60).

Klein Jowanneke zaagt

Sint-LaurentiuskerkAntwerpen

In 1997 studeerde Johan Petit van het Antwerpse Martha!Tentatief af aan de toneelschool met 'Klein Jowanneke ziet de dinges rondom'. Vorig jaar breidde hij daar een vervolg aan met 'Klein Jowanneke is een aardig manneke', een kleinood dat nu gevolgd wordt door deel drie 'Klein Jowanneke zaagt'. Ditmaal worden hart en hoofd van de jongeman overwoekerd door alle ellende van de wereld. Hij kan niet meer slapen van al die oorlogen en armoede, en zal daarom in de Crypte van de Sint Laurentiuskerk, het woord richten tot een (hopelijk) begrijpend publiek.

Van do. 19 feb. tot do. 4 maart om 20.15u. (tel. 03/229.18.80).

Black Vlaming

CC BerchemBerchem

Bekende Vlamingen zijn er genoeg, maar 'Black Bekende Vlamingen' zijn er bijzonder weinig. Vanuit de vaststelling dat er maar weinig allochtone kunstenaars in Vlaanderen echte bekendheid genieten, vatten vijf 'zwarte' artiesten het plan op om er een voorstelling rond te maken. Van het dans-, theater- en muziekcollectief Black Vlaming maken naast kernleden Bodé Owa en Babs Jobo ook Mieke Delanghe, Marielis Gomez Bisset, Zulema Hechavarria Blanco en cineast Georges Kamanayo deel uit. Hun eerste gelijknamige productie in CC Berchem is een dansante en muzikale rist alledaagse sketches, met omgangscodes en symboliek uit de heersende cultuur.

Do. 26 feb. en do. 1 april om 20.30u. (tel. 03/286.88.20).

DANS

Emma

Les TanneursBrussel

In 'Les Tanneurs', een klein theater in een oude fabriek in de Brusselse Huidevetterstraat, kan je vandaag en morgen een merkwaardige dwarsdoorsnede zien van wat het hedendaags Franstalig Belgisch danstheater te bieden heeft. Danseres Ida Devos nodigde Claudio Bernardo, Stefan Dreher, Pierre Droulers, Joanne Leighton, Johanne Saunier et Fatou Traoré uit om voor haar een solo te creëren. Onder de naam 'Emma' interpreteert ze die op één avond. Aquarellen van Damien De Lepeleire bieden de juiste achtergrond. Voor de belichting van het spektakel tekent Ann-Veronica Janssens, die met haar immateriële installaties een heel eigen plaats heeft in de Europese kunstwereld. Ook Devos zelf is niet van de minsten: ze werkte jarenlang voor vele Brusselse gezelschappen en richtte mee 'Plateau', het huidige kunstencentrum 'Nadine' op. Binnen 'Charleroi-Danses', het gezelschap van Fréderic Flamand, was zij het die de eerste jaren de choreografische arbeid in goede banen leidde.

Do. 19 en vr. 20 febr. om 20.30u. (tel. 02/512.17.84)

Samenstelling:

Jef AERTS en Pieter T'JONCK