Date 2004-01-29

Publication De Tijd

Performance(s)

Artist(s)

Company / Organization

Keywords febtelwoordjesleuereisvoorstellingendimversuchroymanseenoogpiraat

Theater

Theater

Theater

De kracht van woordjes

De Ploter Ternat

In 'De kracht van woordjes' probeert de piratenkapitein Eenoog een bloedmooie zeemeermin het hof te maken. De brute man mist iedere fijngevoeligheid en lijkt zijn vangst niet te vallen voor sterke armen en stoere praat. Opdat ze hem ooit in de armen zou sluiten, draagt de meermin de piraat op zich wat te polijsten. Gelukkig zijn er nog enkele andere passagiers om hem daarbij te helpen, zoals de filantropische piraat Zwara, de praatgrage papegaai Koka en vooral een hele rist schrijvers en dichters die aan boord gegijzeld worden. Met hun liefdeslyriek op de lippen, wordt het voor Eenoog een stuk makkelijker om het meerminnenhart te paaien. De spelers in deze vertelvoorstelling voor iedereen vanaf zes jaar zijn Ilse Van Hoecke, Maaike Neuville en Johan Terryn, die naast Jelle Van Riet tevens de motor is achter de productie. Drie jeugdauteurs vervoegen hen afwisselend op het podium. Op het lijstje staan enkele ronkende namen zoals Frank Adam, Erika Cotteleer, Gerda Dendooven, Bart Moeyaert en André Sollie. Eigenlijk is 'De kracht van woordjes' dus een leesbevorderingsproject, waarbij jonge kijkers via een ommetje worden geprikkeld eens een boek open te slaan.

Za. 31 jan. om 19.30u. Reisvoorstellingen tot 7 maart (inlichtingen: tel. 03/366.50.64).

Dim Sum en de Steeds

Magdalenazaal Brugge

Muziek is al langer een van de grote liefdes van de acteur-schrijver Dimitri Leue. Vanaf zaterdag trekt hij als Dim Sum en de Steeds langs de Vlaamse culturele centra met een concertant verhaal. In 13 nummers bezingt hij herkenbare levensthema's als verliefdheid, lust, jaloezie en verdriet. Met piano, gitaar, contrabas en percussie krijgt de vertelling muzikale vleugels, waardoor ook Leue gaandeweg al zingend mee moet vliegen. De Steeds bestaan uit de componist-pianist Antoon Offeciers, waarmee Leue al vaker werkte voor producties van de jeugdtheaters Het Paleis en Bronks, de percussionist Boris De Laet en de contrabassist Tim Vandenberg.

Op vr. 30 jan. (tel. 050/44.30.60). Reisvoorstellingen tot 5 maart (inlichtingen: tel. 03/235.04.90).

Kissing Billy Borgers

Het Gevolg Turnhout

Voor de regisseuse Nathalie Roymans is 'Kissing Billy Borgers' alweer de derde samenwerking met Het gevolg uit Turnhout. Na 'Radio Futura' en vorig seizoen 'Zo mooi, zo blond en zo behaard', maakt ze er nu een voorstelling over zoenen. Vertrekkende vanuit improvisaties van de spelers Dominique Collet, Tim Van Hoecke en Joris Hessels ontstond een nieuwe tekst over kussen, het grote belang van kleine dingen en de broze grens tussen gevoeligheid en sentiment.

Precies op deze grens balanceert ook het werk van de levensliedzangeres Willeke Alberti, die door Roymans werd gevraagd de lippentuitende voorstelling van een passende soundtrack te voorzien.

Van do. 29 tot za. 31 jan. om 20.15u. Reisvoorstellingen tot 20 maart (tel. 014/41.69.91).

Zugzwang

Monty Antwerpen

Met het erg geslaagde 'Ja ja maar nee nee', een samenwerking met Dito'Dito, zette het Franstalige theatercollectief Transquinquennal een belangrijke stap in de verovering van het noordelijke landsdeel. Ook de voorbije seizoenen bleef de band tussen de beide Brusselse groepen ontstaan en werd er geregeld samengespeeld. Deze week zijn de vier kernspelers van Transquinquennal, Bernard Breuse, Miquel Decleire, Stéphane Olivier en Pierre Sartenaer, in de Antwerpse Monty te gast met 'Zugzwang'. Deze voorstelling wil een soort gedachtestroom zijn, een aaneenschakeling van kleine details en herinneringen. Een rist niemendalletjes die op zich niets zeggen, maar zo op een hoopje meteen een hele wereld doen vermoeden.

Op do. 29 en vr. 30 om 20.30u. (tel. 03/238.91.81).

Dans

Layers/lagen

Nadine Brussel

De Italiaanse Manuela Rastaldi is in Vlaanderen geen onbekende meer. Ze trad onder meer op bij 'Dans in Kortrijk' en werkte samen met de componist-videast Thierry De Mey. Van haar nieuwe voorstelling 'Layers/Lagen' presenteert ze nu een eerste 'laag' of versie. In dit werk beschouwt ze het lichaam als een territorium waarvan de onderhuidse lagen onderzocht worden om het zichtbare lichaam te verklaren. Hiervoor put Rastaldi uit haar ervaringen met beweging en visueel onderzoek.

Van 29 tot 31 jan. om 20.30u. Inlichtingen, Herdersstraat 30, Elsene (tel. 02/513.41.04)

Ein Versuch...

WP Zimmer Antwerpen

Hoewel het publiek daar niet zoveel van merkt, woedt in de Antwerpse danswerkplaats 'WP Zimmer' al geruime tijd een drukke activiteit. Het afgelopen jaar werkten artiesten als Heine Avdal, Etienne Guilloteau en Edith Kaldor er aan nieuwe voorstellingen. In de komende maanden staan die her en der in Vlaanderen op de affiche. Sonja Augart en Noele Van Kelst tonen deze week bijvoorbeeld de première van 'Ein Versuch dem Publikum etwas zu zeigen', een poging om het publiek iets te tonen. In dit werk staat de ruimte van het podium model voor de mentale ruimte van de dansers. Op een live mix van 'The unanswered Question' van Charles Ives uit 1908 proberen de dansers met weinig middelen de waarneming van de toeschouwers te transformeren.

Op vr. 30 en za. 31 jan. om 20u. in Gasstraat 90, 2060 Antwerpen (tel. 03/225.10.66)

Last Pieces

Diverse locaties

Marc Vanrunxt blijft onverdroten nieuwe solo's voor vrouwelijke danseressen creëren. Na 'Unspeakable' voor Kitty Kortes Lynch brengt hij 'Last Pieces'. In dit werk danst Suzanne Grooten op muziek van Morton Feldman, een componist waar Vanrunxt eerder al mee in de weer was in 'Antropomorf'. Deze muziek wordt live uitgevoerd door de pianist Yukata Oya van 'Champ d'Action'. Het resultaat is een ijle, bijna immateriële solo.

Op di. 3 feb. om 20u. in de kamermuziekzaal van het Concertgebouw in Brugge (tel. 070/22.33.02), op wo. 4 feb. om 20u. in Studio 3, Jan Van Rijswijcklaan 155, Antwerpen (Artiesteningang deSingel), op do. 11 ma. in de Kortrijkse Schouwburg (056/23.98.55) en op za. 27 ma. in het Muhka, Antwerpen (tel. 03/238.59.60).

They won't lie down

Diverse locaties

'They won't lie down' van de Canadezen Erwin Vann, componist, en David Pressault, choreograaf, is een voorstelling waarin het publiek uitgenodigd wordt aan de hand van 'tableaux' vol muziek, licht en beweging een wonderlijke schimmenwereld te bezoeken. De lange Belgische tournee van de voorstelling start in het Brugse Concertgebouw.

Op do. 5 feb. Om 20u. in het Concertgebouw, Brugge (070/22.33.02), van wo. 11 tot vr.13 feb. Om 20.30u. in Théâtre Marni - Travers Emotion, Brussel (02/217.48.00), en op do. 19 feb. Om 20.15u. in De Warande, Turnhout (tel. 014/41.69.91).

Samenstelling: Jef AERTS, Pieter T'JONCK