Date 2004-01-08

Publication De Tijd

Performance(s)

Artist(s)

Company / Organization

Keywords janfragilestrosbergtelantigonemaisondwangvoorstellingdidnbloetverliesmonkey

Theater

Theater

Theater

'De bitterzoet'

De Bottelarij Molenbeek

'De Bitterzoet', een succesproductie van ZT Hollandia en Theater Antigone uit 1998, gaat deze maand weer de boer op. Regisseurs Johan Simons en Jos Verbist beten zich vast in het scenario van Dennis Potter en maakten er een bijzonder indringende voorstelling van. Bert Luppes, Frieda Pittoors en Maartje Remmers vertolken een eenvoudig gezin, dat lijdt onder het zware ongeval dat dochter Carrie twee jaar eerder verlamde. Een vreemde man, gespeeld door Fedja van Huêt, lijkt uitkomst te kunnen bieden, maar zijn remedie blijkt er echter eentje des duivels te zijn.

op do. 8 en vrij. 9 jan. om 20u. (tel. 02/412.70.40).

'Saw it on television/

DIDN'T UNDERSTAND'

De Velinx Tongeren

Voor zijn jongste voorstelling verstopt acteur-regisseur Michael De Cock zich in de laadbak van een vrachtwagen. Bijna drie jaar lang voerde hij gesprekken met vluchtelingen, materiaal dat nu de motor vormt van 'Saw it on television/DIDN'T UNDERSTAND', een productie van Publiekstheater/Arca. Tijdens een traject van Tongeren naar Diksmuide vertelt hij over zijn ervaringen, geeft inkijk in getuigenissen en motieven, versneden met enkele miniatuurportretten van deze mensen. In maart verschijnt bij uitgeverij Manteau tevens 'Op een onzeker uur', een boek over De Cocks gesprekken met vluchtelingen.

van woe.13 tot zat. 17 jan. om 20u. (tel. 012/39.38.00).

'Schitz'

De Bottelarij Molenbeek

In Molenbeek gaat de jonge Franstalige regisseur David Strosberg aan de slag met 'Schitz' van de Israëlische auteur Hanoch Levin. Hoewel diens werk hier nog vrij onbekend is, wordt de in 1999 overleden Levin in Israël als een monument beschouwd. Eerder ensceneerde Strosberg zijn 'L'Enfant Rêve' bij het Brusselse Théâtre Varia en nu kan hij bij de KVS aan de slag met spelers Brenda Bertin, Koen De Graeve, Chris Thys en Bruno Vanden Broecke. Morgen een interview met Strosberg.

Van za. 10 tot za. 24 jan. om 20u. (tel. 02/412.70.40)

'Maison Fragile'

Antigone Kortrijk

Het plastische en literaire werk van de Frans-Amerikaanse kunstenares Louise Bourgeois vormt de inspiratiebron voor 'Maison Fragile', een kleinschalige voorstelling van het Kortrijkse Theater Antigone. Actrice Abke Haring, geluidskunstenaar Sen Jan Jansen en auteur Bart Meuleman verdiepten zich in de bijzondere, huiselijke leefwereld van Bourgeois. Haar grootse liefde voor haar vader wordt verzuurd, wanneer ze ontdekt dat hij een affaire had met het kindermeisje. 'Maison Fragile' wil in de eerste plaats een suggestieve voorstelling zijn, een auditief spektakel, waarin het aan de toeschouwer is om een in ander in zijn eigen hoofd in beeld te brengen.

van do. 8 tot za. 17 jan. om 20.15u. (tel. 056/24.08.87).

Bloetverlies

Kc nOna Mechelen

Het Mechelse theatercollectief Abattoir Fermé presenteert volgende week 'Bloetverlies', geschreven en geregisseerd door Stef Lernous met naast hemzelf ook Amber Goethals en Sarah Vangeel op de scène. Een en ander staat aangekondigd als een 'caleidoscopische totaalvoorstelling over de essentie van het leven en de liefde', waarbij geen taboe over het samenleven van mensen wordt vermeden.

van wo. 14 tot za. 24 jan. (tel. 015/20.37.80).

The Monkey Trial

Monty Antwerpen

Wie rechtspraak en theater al langer niet meer uit elkaar kon houden, moet zeker gaan kijken naar de jongste boreling van Tg Stan uit Antwerpen. Spelers Frank Vercruyssen, Robby Cleiren en Damiaan De Schrijver ensceneren er het ophefmakende Amerikaans proces 'The Monkey trial' uit 1925.

De staat Tennessee daagde toen een jonge leraar biologie voor de rechtbank, omdat deze het gewaagd had de evolutietheorie van Darwin te doceren. De Schrijver speelt rechter, terwijl Cleiren en Vercruyssen vlees geven aan de 36 andere personages.

Van wo. 14 tot za. 24 jan. om 20.30u. (tel. 03/238.91.81)

.

Dwangvoorstelling

De Werf Brugge

Tijdens het veelhoekige project 'Palace' van Zuidpool, ging eind vorig seizoen het Karl Valentin-project 'Dwangvoorstelling' in première. Door de erg korte speelreeks bleef de voorstelling eerder onopgemerkt en begint daarom deze week aan nieuwe tournee. Het stuk wordt gevoed door teksten en sketches van de begin twintigste-eeuwse Duitse komiek Karl Valentin. Grappenmakers in deze regie van Koen Van Kaam zijn Jochen Balbaert, Jorgen Cassier en Stefaan Degand.

op vrij. 9 en za. 10 jan. om 20.30u. (tel.050/33.05.29).

De Fladdermuis

Stadsschouwburg, Leuven

In deze nieuwsjaardagen trekt het Antwerpse muziektheatercollectief Walpurgis het land rond met een klein tourneetje van de hilarische operette 'De fladdermuis'. Sam Bogaerts hertaalde de klassieker 'Die Fledermaus' in een eigenzinnig Vlaams dat op de scène door een rist zangers en acteurs in de mond wordt genomen. Het symfonische orkest is voor de gelegenheid vervangen door een zigeunerorkestje.

do. 8 jan. om 20u. (tel. 016/22.21.13), vr. 9 jan. om 20u. in CC Hasselt (011/22.99.33), za. 10 jan. om 20.15u. in ontmoetingscentrum Marke (056/23.98.55), do. 15 jan. om 20u. in de Arenbergschouwburg Antwerpen (070/22.21.92) en za. 24 jan. om 20.15u. in CC Genk (089/30.93.12).

Dans

Once

deSingel Antwerpen

Sinds 'Violin Phase', de solodans in 'Faze', was Anne-Teresa De keersmaeker niet meer alleen op het podium te zien. De eigen zaal van Rosas in Vorst was dan ook te klein toen ze daar eind 2002 'Once' voorstelde. Nu staat ze met dit stuk in de Antwerpse Singel, waar ondertussen ook twee van de vijf avonden uitverkocht zijn. 'Once' is een solo op de muziek van 'Joan Baez in Concert 2'. Deze oude plaat met protest- en liefdesliedjes kleurde de jeugd van de choreografe, die de plaat als jong meisje leerde kennen. Het plezier van dansen en dromen uit de jeugdjaren, maar ook het protest van die tijd lijkt inderdaad de motor geweest te zijn voor deze merkwaardige voorstelling.

tot zo. 11 jan. om 20u. (03/248.28.28).

Kaash

Wie een staaltje verbluffende hedendaagse dans met invloeden van de traditionele Indiase dans wel lust, mag 'Kaash' van Akram Khan en zijn gezelschap niet missen. Dit behoort visueel en technisch tot het beste wat op dat gebied de laatste jaren gemaakt werd.

wo. 15 jan. in CC Hasselt (011/22.99.33 )of www.cchasselt.be ) en op vr. 17 jan. in CC De Spil in Roeselare (051/265.700) .

Samenstelling: Jef AERTS, Pieter T'JONCK