Date 2003-12-18

Publication De Tijd

Performance(s)

Artist(s)

Company / Organization

Keywords lodewijkkoningspinguïnsonicboomkopergieterysendakdecleuetwaalfdecourbois

Theater

Theater

Theater

'Lodewijk,

de koningspinguïn'

Het Paleis Antwerpen

De acteur en schrijver Dimitri Leue heeft een vaste logeerplek in zowel het Brusselse jeugdtheater Bronks, als in Het Paleis in Antwerpen. Hij maakt er mooie, veelal intimistische producties met liefde als motor en inspiratiebron. Ook in 'Lodewijk, de koningspinguïn' voert Leue als enige het woord, zij het in gezelschap van een rist uitgelezen muzikanten onder de hoede van saxofonist-componist Benjamin Boutreur. Muziek en tekst vertellen het relaas van Lodewijk, een pinguïn die eindelijk eens wil voelen dat hij een vogel is. 'Lodewijk, de koningspinguïn' is een voorstelling die wil schuren tegen het verlangen naar vrijheid, het achterna gaan van verlangens die diep borrelen in ieders hart. Voor iedereen vanaf 8 jaar.

Vr. 19 dec. tot zon. 11 jan, 20 u. Informatie: 03/202.83.60.

'Wilde Dingen'

Kopergietery Gent

In het kader van 'Vleugels', een veelkoppig project van jeugdtheater Kopergietery in samenwerking met het Publiekstheater, gaat vrijdag in Gent de dansante muziektheatervoorstelling 'Wilde dingen' in première. De regie is in handen van voormalig artistiek leider van de Kopergietery, Eva Bal, die zich hiertoe liet inspireren door het werk van de Amerikaans-Poolse auteur-illustrator Maurice Sendak. De danser Randi De Vlieghe stond Bal bij voor de choreografische invulling, terwijl Peter De Graef voor enkele aangepaste liedteksten zorgde. Zes spelers bewegen zich door het raadselachtige universum van Sendak, een niet-kinderachtige wereld waarin alles mogelijk wordt.

Het centrale figuurtje in de opvoering is 'Boy', een jongetje dat ontembaar wordt als hij zijn wolvenpak aantrekt. Alleen heeft zijn moeder het daar niet zo op begrepen en ze stuurt haar zoontje dan ook meteen naar bed. Wat ze niet weet, is dat het in Boy's kamer pas echt spannend wordt.

Van vr. 19 jan. tot 15 wo. jan., 20 u. Informatie: 070/23.34.42.

'De twaalfde nacht'

Stadsschouwburg Rotterdam

Een derde jeugdtheaterproductie die deze week haar première beleeft, is 'De twaalfde nacht' van het Antwerpse Laika en het Ro Theater. Jo Roets herschreef en regisseert 'Twelfth Night' van William Shakespeare tot een feestelijke mix van spel, zang en dans voor een publiek vanaf 8 jaar. In de komedie lijkt iedereen verliefd op iedereen, zij het altijd precies op de verkeerde. Op het podium vertolken de zangers Jacqueline Janssen, Maaike Kitslaar, Johan Lippens live enkele liefdesaria's van Verdi, Puccini, Gluck en Händel.

Van za. 20 dec. tot zo. 4 jan., 19.30u. Informatie: 0031/10/411.81.10 Voorstellingen in Vlaanderen vanaf 17 feb. Tel. 03/230.81.91.

Dans

Sonic Boom

Stadschouwburg Brugge

'Sonic Boom', een stuk naar een tekst van Peter Verhelst, is het beste werk dat Wim Vandekeybus in jaren maakte. Ivo Van Hove, de artistiek leider van Toneelgroep Amsterdam, nodigde hem uit. Zo treffen we in de cast niet alleen de dansers van Vandekeybus' eigen ensemble 'Ultima Vez' aan, maar ook het puikje van het Nederlands ensemble zoals Titus Muizelaar en de onlangs gepensioneerde Joop Admiraal en Kitty Courbois. Admiraal en Courbois spelen ook een ouder stel dat ooit één passionele liefdesnacht kende en elkaar daarna nooit meer zag. Uit deze ontmoeting werd echter een dochter, Ina Geerts geboren. Terwijl de dochter op haar beurt een eenmalige passionele ontmoeting heeft met een man, Titus Muizelaar, sterft de oude man. Hij krijgt nog een laatste bezoek van zijn vroegere geliefde. Vandekeybus kruist dit verhaal met een evocatie van een nachtelijke radio-uitzending. De geschifte dj van radio 'Sonic Boom' drijft de andere spelers tot uitzinnige scènes.

'Sonic Boom', regie Wim Vandekeybus, met Ultima Vez en Toneelgroep Amsterdam is te zien in de stadsschouwburg van Brugge op vr. 19 en za. 20 dec. om 20 u. Informatie: 050/44.30.60 of www.brugge.be/cultuurcentrum .

Samenstelling: Jef AERTS

Pieter T'JONCK