Date 2003-11-27

Publication De Tijd

Performance(s)

Artist(s)

Company / Organization

Keywords decrevisormossouxvisitorsnovinlichtingenchlestakovstekezotvanugogolhongerkunstenaar

OP KOMST - PODIUMKUNSTEN

OP KOMST - PODIUMKUNSTEN

THEATER

Stekezotvanu

De TheatergarageBorgerhout

De nieuwe zaal De Theatergarage in Borgerhout beleeft morgen haar eerste première met een productie van het figurentheater Ultima Thule. De artistiek leider, Wim De Wulf, schreef en regisseerde 'Stekezotvanu', een voorstelling voor iedereen vanaf 12 jaar op muziek van Mauro Pawlowski. De spelers Sven Ronsijn, Joris Jozef en Els Trio vertellen met de hulp van poppen het verhaal van enkele gewone mensen in een dorp. In deze microkosmos beleven kinderen het moeizame proces van het volwassen worden. Voor Ultima Thule past dit stuk in een de cyclus 'Grote en kleine verhalen', waarmee het gezelschap boven alles de fantasie wil prikkelen.

Van vr. 28 nov. tot za. 13 dec. om 20.30u. Op wo. 3 dec. om 15u.Inlichtingen en reservering: 03/239.53.05.

De Revisor

CC Strombeek

Het Utrechtse theatergezelschap De Paardenkathedraal reist vanaf volgende week door België met 'De Revisor', een tekst van Nikolaj Gogol in een regie van Dirk Tanghe. Gogol (1809-1852) schreef het stuk in 1836 als een komedie vol leugens, opportunisme en schandaaltjes. Een klein stadje verwacht de komst van een hoge ambtenaar, die de financiële huishouding zal doorlichten. Iedereen komt in actie om nog gauw een en ander weg te moffelen. De mooiprater Chlestakov logeert toevallig in een plaatselijk hotel en wordt als de revisor aangezien. Van deze vergissing maakt Chlestakov handig gebruik om zijn zakken te vullen, naar de vrouwen te lonken en rijkelijk te genieten van alle uitsloverij.

Op wo. 3 en do. 4 dec. om 20.15u. Inlichtingen: 02/263.03.43.Reisvoorstellingen tot zat. 31 jan. 2004. Inlichtingen: 03/235.04.90.

De laatste hongerkunstenaar

CC De HerbakkerEeklo

Naast zijn activiteiten als artistiek leider van het Tieltse Theater Malpertuis, is Bob De Moor werkzaam binnen zijn eigen VZW'tje 'Twijfel'. Onder deze vlag speelde hij in het verleden onder meer de monologen 'De conference' (1999) en 'Iguanodons' (2001) van Jo Van Damme. Die samenwerking mondt nu uit in een derde stuk, 'De laatste hongerkunstenaar'. Daarin komt een zekere Emilio Flores aan het woord, een veelzijdige volksartiest die de minister van Cultuur wil attenderen op een in de vergetelheid geraakte vorm van artistieke expressie: het zichzelf uithongeren voor de ogen van het nieuwsgierige variététheaterpubliek. Om een en ander in goede banen te leiden, laat De Moor zich op de scène bijstaan door de regisseur-dramaturg Danny Keuppens.

Wo. 3 en do. 4 dec. om 20.30u. Inlichtingen: 09/378.40.90.Reisvoorstellingen tot zat. 31 jan. 2004. Inlichtingen: tel. 03/235.04.90.

DANS

Light!

Théâtre Varia

'Light!' is het meest recente werk van het duo Nicole Mossoux (choreografie en dans) en Patrick Bonté (dramaturgie). Het duo leeft zich graag uit in mysterieuze, poëtische theaterbeelden, en dat is ook in deze solo van Mossoux het geval. Mossoux komt moeizaam, langs een muur van licht, het podium opgelopen. Een lange sleep van duistere stof belet haar het lopen en schijnt haar steeds weer het duister in te trekken. Door een plotse beweging kan ze zich toch bevrijden. Alleen op de scène ontwikkelt zich rond Mossoux een spel van schaduwen die een eigen leven gaan leiden. Het lijkt wel alsof Mossoux een gevecht aangaat met haar eigen schaduw, die haar dreigt te verzwelgen.

Vr. 28 en za. 29 nov. En van di. 2 tot za. 6 dec. om 20.30u.Inlichtingen: 02/640.82.58 of www.varia.be .

Visitors Only

De Singel

'Visitors Only' is na 'Alibi' de tweede grote voorstelling die de Amerikaanse choreografe Meg Stuart in Zürich maakte in samenwerking met scenografe Anna Viebrock. Als steeds is het decor bijzonder realistisch in zijn detaillering, wat des te sterker de surrealistische aard van de omgeving waarin dit stuk zich afspeelt doet uitkomen. Op de scène staat een volledig gebouw waarvan de voorzijde weggehaald is en de onderste meter verzonken lijkt in een wit plateau. In de wanden zijn willekeurige grote openingen gezaagd, als was Gordon Matta-Clark zelf hier voorbij gekomen. De voorstelling begint waar 'Alibi' ophield: met schokkende, desintegrerende lichamen gehuld in bodybags. De daarop volgende scènes lijken zich af te spelen in een gebied dat zich buiten de gewone werkelijkheid bevindt. De acteurs en dansers spelen hun rollen alsof ze zelfs nauwelijks bevatten wat de betekenis is van hun handelen. Pas aan het einde, in een lange rondtollende dans komen alle vreemde, verstoorde beelden samen in een bevrijdende bewegingsrazernij. 'Visitors Only' leent zich niet tot een sluitende verklaring, maar is er niet minder fascinerend om.

Van do. 27 tot za. 29 nov. om 20 u. Inlichtingen: 03/248.28.28 of www.desingel.beOp vr. 5 dec. om 20.30u. ook in het Concertgebouw, Brugge.

As if your death

was your longest sneeze ever

Monty

Op zijn 15de werd de Iraanse choreograaf Hooman Sharifi op zijn eentje naar Noorwegen gestuurd. Hij leerde er hiphop en streetdance en studeerde later ook klassiek ballet en modern dance. Ten slotte werd hij aangenomen als leerling choreografie aan het 'National College of Ballet and Dance' in Oslo. Drie jaar geleden stichtte hij daar de 'Impure Company', een gezelschap dat zich niet aan de gewone artistieke conventies houdt, maar kunst gelijkstelt met politiek. En politiek, dat is voor Sharifi sociaal bewustzijn. De 'Impure Company' streeft daarom naar contact met het publiek. Het gezelschap snijdt hedendaagse kwesties aan op een persoonlijke manier. 'As if your death was your longest sneeze ever' is de derde voorstelling van de groep. In een lege ruimte herdefinieert de choreograaf de concepten publiek en performance. Vier spelers gaan met elkaar de confrontatie aan, maar betrekken ook het publiek daarbij.

Do. 27 en vr. 28 nov. om 20.30u. Inlichtingen: 03/238.91.81 of www.monty.be .

Samenstelling: Jef AERTS,

Pieter T'JONCK

Marc Holthof