Date 2003-10-01

Publication De Tijd

Performance(s) Eros FluxTeoremaWell/come to the club of pleasure (A shape-shifter Story)

Artist(s) De Vlieghe, RandiGreco, EmioKraus, Barbara

Company / Organization Toneelgroep Amsterdam

Keywords pleasureteoremakrausfabuleusjongerenshape-shifterreservatiefluxgrecoeros

De lotgevallen van een verliefd sneeuwkonijn

De lotgevallen van een verliefd sneeuwkonijn

De Weense Barbara Kraus brengt hyperverbale en geestige performances waarbij ze associatieve grillige verhalen vertelt. Het charisma van het aanwezige publiek vormt daarbij een inspiratiebron. Tot haar vaste thema's behoren de vrouwelijke seksualiteit, de identiteit, het hybride en tactiele. In het verleden werkte zij samen met Meg Stuart, Jennifer Lacey en DV8. Kaaitheater nodigde haar uit voor de performance 'Well/come to the club of pleasure (A shape-shifter Story)'. Kraus zelf noemt deze voorstelling een 'pleasure performance'. Het hangt er natuurlijk maar van af hoe je dat bekijkt. Kraus associeert plezier immers minder met voor de hand liggende dingen als jeugd, schoonheid en gezondheid, maar heeft het eerder over wellust en onvolmaaktheid. Het verhaal is te gek om los te lopen: een verliefd sneeuwkonijn doorkruist de toendra en wordt geconfronteerd met het oorlogszuchtige subject 'BorisDorisDolores and the red rabbit'. Waarna een rendez-vous volgt met de striptease-expert 'Queen of Pleasure Junior'.

'Well/come to the club of pleasure (A shape-shifter Story)' van Barbara Kraus staat op 3 en 4 oktober om 20.30u. in de Kaaitheaterstudios's. De voorstelling speelt in het Duits, Frans en Engels. Inlichtingen en reservatie: tel; 02/201.59.59 of www.kaaitheater.be .

Teorema

De Italiaanse danser en choreograaf Emio Greco en zijn kompaan Pieter C. Scholten zoeken al een tijd nieuwe wegen op. In 'Teorema' vertrekken zij van de film en gelijknamige tekst van de Italiaanse schrijver en cineast Pier Paolo Pasolini. Zij willen in deze voorstelling het woord een fysieke gestalte geven om de kwaliteit van de dans in de taal te leggen. Ze werken voor dit project samen met enkele acteurs van Toneelgroep Amsterdam zoals Kitty Courbois. Aan danszijde vinden we naast Greco zelf ook o.a. Bertha Bermudez Pascual terug.

In 'Teorema' laat Pasolini ons kennismaken met een familie uit de hogere burgerij. Door de komst van een jonge onbekende man wordt het leven van alle leden van de familie onherroepelijk door elkaar geschud. De man zelf verdwijnt even geheimzinnig als hij gekomen is. In deze film grijpen marxistische, psychoanalytische en zelfs theologische beschouwingen op een onvergetelijke manier in elkaar. De film verwerkte destijds niet weinig schandaal, en niet alleen vanwege de expliciet erotische beelden: op een onthutsende manier stelt de film vragen over wie en wat we denken te zijn.

'Teorema' van Emio Greco en PC, samen met Toneelgroep Amsterdam kent op 8 en 9 oktober om 20u.30 een try-out in het Kaaitheater. Op 10, 11, 14 en 15 oktober speelt op dezelfde plaats de premièrereeks. Inlichtingen en reservatie: tel. 02/201.59.59 of www.kaaitheater.be .Jongeren over zichzelf en de liefde

'Eros Flux' is een voorstelling waarin negen jonge dansers het moment laten zien waarop iemand tot in het diepst van zijn wezen geraakt wordt door de aanblik van een ander. Randi de Vlieghe choreografeert de voorstelling voor 'fABULEUS'. 'fABULEUS' is een jongerentheater uit het Leuvense dat al verschillende jaren aan jongeren tussen 15 en 25 jaar de kans biedt workshops te volgen en zelf producties te maken. De jonge acteurs en dansers verwoorden in een vaak wervelende mix van toneel, muziek, dans en poëzie wat hun bezighoudt in een voor leeftijdgenoten zeer herkenbare taal. Je herkent in deze voorstellingen de dromen, verlangens en onzekerheden van jongeren. In april kreeg 'fABULEUS' de 1000-Watt-Lichtpuntprijs voor zijn volgehouden creatieve werk met jongeren.

'Eros Flux' staat op 2 oktober om 20u. in de Magdalenazaal in Brugge. Om 19u15 geeft een van de dansers een inleiding. Inlichtingen en reservatie: 050/44.30.60 of http://www.brugge.be/cultuurcentrum .

Samenstelling: Pieter T'JONCK