Date 2003-09-10

Publication De Tijd

Performance(s) (but if a look should) April medm-I-pr(2)

Artist(s) De Keersmaeker, Anne Teresa

Company / Organization RosasNadine

Keywords nadinegeluidaprildm-i-prflirtenuitwisselensourceictusnocesmuntschouwburg

Een laatste keer 'April me'

Een laatste keer 'April me'

Voor de laatste keer wordt '(but if a look should) April me' van Anne Teresa de Keersmaeker, gedanst door Rosas met livebegeleiding van zes musici van het Ictus Ensemble, hernomen in de Brusselse Muntschouwburg. 'April me' dateert uit 2002, het jaar waarin Rosas 20 jaar werd. De voorstelling kent drie delen. Het middendeel is een choreografie op 'Les Noces', het ballet dat Stravinsky schreef voor 'Les Ballets Russes' en destijds gechoreografeerd werd door Bronisla Nijinska. De Keersmaeker bedacht een totaal nieuwe choreografie die echter wel het basisgegeven behoudt: een groep mannen staat tegenover een groep vrouwen in twee onderscheiden delen. Martha Coronado speelt hier con brio het jonge bruidje dat naar het huwelijk toegedreven wordt. 'Les Noces' wordt voorafgegaan door een eerste deel met 'Fiançailles', percussiemuziek van Thierry de Mey uitgevoerd door Ictus, en volksmuziek uit Italie en Radjastan. De choreografie van dit eerste deel is, alvast bij de repetities, veel abstracter en bouwt verder op het materiaal uit 'Small Hands'. De scenografie van dit eerste deel vertrekt van een interessant idee. Terwijl vorige formele werken als 'Rain' of 'Drumming' steunen op een sterke architecturale vorm, lijkt het podium hier op een hemel of een dak dat naar beneden gestort is. De dansers vinden aanvankelijk nauwelijks hun weg tussen de brokstukken. Zo evolueert ook de dans van chaos naar orde die de weg opent voor het tweede deel. De voorstelling wordt tenslotte afgerond met een derde deel, 'Après-Noces', een 'symphonie des adieux' in De Keersmaekers woorden. Hier valt de groep uiteen in individuen die elk, soms nogal onvast te been, hun weg gaan. De muziek is hier heel divers, met onder meer een aria uit 'Le nozze di Figaro' van Mozart en 'King of Denmark' van Morton Feldman. 'April me' is één van de sterkste werken die De Keersmaeker de laatste jaren maakte, met een buitengewone prestaties van het hele gezelschap en een vaak verrassende inbreng van de Ictus-muzikanten, die in het tweede deel mee dansen.

'April me' staat van 18 tot 20 september om 20 u in de Muntschouwburg. Inlichtingen en reservering: www.demunt.be of 070/23.39.39.

Flirten met perceptie

'Nadine', het vroegere 'Plateau', is een vrijplaats voor kunstenaars. Ze kunnen er zonder pottenkijkers werken aan projecten die vaak een uitgesproken experimentele grondslag hebben. 'f,r,o,g,s open source' is zo'n laboratoriumproject waarin muzikanten, dansers en designers zo kunnen samenwerken dat alle afzonderlijke elementen (geluid, beweging, licht) op hetzelfde structureel/conceptueel niveau staan. Het werkmateriaal ontstaat uit improvisatiesessies waarbij het vertrekpunt voor iedereen gelijk is. Af en toe treedt 'Nadine' ook naar buiten met dit werk. Zo kun je nu naar het tweede deel van 'dm-I-pr(02)' gaan kijken, waaraan Koen Nutters & Morten J Olsen (geluid), Robert van Heumen (samples & geluidsdistributie), Mette Ingvartsen en Ula Sickle (beweging) en Bart Philips (lichtdesign & -distributie) deelnemen. De nadruk ligt op de creatie van geluids-, licht- en bewegingslagen en op het overlappen en uitwisselen van de functies van de performers. De performers zoeken naar een derde ruimte, naar een gebied dat niet dat van het geluid, noch dat van de beweging is, maar dat van de relatie tussen beide, als bewegingen geluid voortbrengen en het geluid beweegt. Ze zoeken hoe verschillende disciplines informatie kunnen uitwisselen en werkrelaties kunnen ontwikkelen, zonder te vervallen in imitatie of illustratie. Daarbij flirten ze met de grenzen van het hoorbare en het zichtbare om het perceptieve vermogen van de toeschouwer op de proef te stellen.

De nieuwe aflevering van 'f,r,o,g,s open source', die luistert naar de naam 'dm-I-pr(02)-2' staat op 12 & 13 september om 20u30 in 'NADINE', Herderstraat 30, 1050 Elsene. Inlichtingen en reservering: www.nadine.be

Samenstelling: Pieter T'JONCK