Date 2003-04-02

Publication De Tijd

Performance(s) Itch & FearPreviousConstant RelayContinuum

Artist(s) Sanchis, SalvaDekeyser, IsabelleLeroux, Brice

Company / Organization

Keywords lerouxconstantrelaydekeysersanchiscontinuumpreviousgenksalvabrice

Jong en eigenzinnig

Jong en eigenzinnig

Het CC Genk presenteert deze week werk van twee jonge choreografen. Salva Sanchis behoorde tot de eerste lichting studenten die afstudeerden aan PARTS. Sindsdien danste hij bij onder andere bij Marc Vanrunxt, maar choreografeerde hij ook eigen werk zoals 'Itch &Fear' en het meer abstracte 'Previous'. 'Previous' is een groepschoreografie gebaseerd op improvisaties. Het duet 'Constant Relay' met Sanchis zelf en Isabelle Dekeyser bouwt verder op dit onderzoek naar de interactie tussen dansers. 'Constant Relay' is een intensieve fysieke dialoog tussen twee mensen die constant met elkaar verbonden zijn door hun bewegingen hoewel ze op geen enkel moment samen dansen. Deze keer is het bewegingsmateriaal echter niet ontwikkeld op basis van improvisatie: de voorstelling werd op voorhand nauwkeurig uitgeschreven. Dit technisch hoogstandje kaart ondanks zijn abstracte karakter impliciet de verhouding tussen twee mensen aan.

De Fransman Brice Leroux is een buitenbeentje in de danswereld. Hij danste een tijdlang bij Rosas vooraleer hij eigen werk ging maken. Maar al van bij zijn eerste voorstelling, 'Continuum', zag je dat hij zich aan de geplogenheden van het danstheater niets gelegen laat. Leroux zoekt naar de essentie van wat het betekent om te bewegen op een scène en is wars van bijkomstigheden als een verhaaltje. 'Continuum' bevatte een solo van Leroux zelf en een duet met Sarah Ludi. Leroux herneemt hier deze solo, die haast minimalistisch van opzet is. Een doek tegen de achterwand van de scène vormt de 'fond' voor zijn figuur. Op de obsederende percussieritmes van Steve Reichs 'Drumming' doet hij in wezen niet veel anders dan meewiegen met de heupen. Meestal zwieren zijn knieën daarbij gelijktijdig van links naar rechts, een enkele keer wijken ze ook uit elkaar. Het zwaartepunt van de beweging verschuift ondertussen haast onmerkbaar van onder naar boven en weer terug, waardoor het nu eens de romp, dan weer vooral de heupen of soms de benen zijn die het sterkst meedeinen met de muziek. Heel zelden slechts komen ook zijn hoofd en zijn armen even in beweging. Maar steeds blijft Leroux onaangedaan voor zich uitkijken. Het enige wat van belang lijkt, is de interactie van de minimale beweging met de zeer subtiel verschuivende belichting en kleurvariaties van het achterdoek. Soms is de dans daardoor een zuiver schimmenspel, soms krijg je een heel scherp uitgelicht beeld, vol details, van de danser. Bij zijn eerste presentatie op Klapstuk was het nog niet helemaal duidelijk waar Leroux met deze oefening heen wilde. Een later werk als 'Gravitations', dat hij in steeds nieuwe versies bewerkt en herwerkt, toont echter overduidelijk dat Leroux hier al een eerste proeve van zijn fundamenteel onderzoek presenteerde.

Salva Sanchis/Isabelle Dekeyser en Brice Leroux zijn te zien in CC Genk, Dieplaan 2 op woensdag 2 april om 20u15. Inlichtingen en reservering: 089/30.93.11 of www.dansinlimburg.be

Samenstelling: Pieter T'JONCK