Date 2002-10-23

Publication De Tijd

Performance(s) DribblingUtopienVerosimilePrevious

Artist(s) Van Aerschot, KatrienAugart, SoniaHauerts, ThomasSanchis, Salva

Company / Organization

Keywords verosimileaugartsanchisprevioushauertaerschotsalvarauszgravitybelieve

Jonge vrouwelijke choreografen

Het CC Maasmechelen schittert al jaren door zijn programma van opmerkelijke hedendaagse dansvoorstellingen, en schuwt daarbij het risico niet. Op 25 oktober kan je er gaan kijken naar twee korte voorstellingen. Katrien van Aerschot toont haar Dribbling, een duet met de Poolse Katarzyna Rausz, Sonia Augart presenteert Utopien, een duet met Sonia Si Ahmed en Eva Kamala Rodenburg. Beide werken hebben een verwant uitgangspunt. Van Aerschot, die net als Rausz eerder danste bij Alexander Baervoets, laat zich leiden door haar fascinatie voor de spanning tussen abstractie en theatraliteit. In deze voorstelling is het speelvlak afwisselend een arena, een speelplaats, een rituele ruimte en een rotstuin. Sonja Augart, die eerder danste bij Jérôme Bel in The show must go on, verkent de grenzen tussen een expressieve uitputtingsslag, tussen virtuoze dans en verstilde beelden.

De double-bill Van Aerschot/Augart is te zien op vrijdag 25 oktober om 20u15 in CC Maasmechelen, 089/76.97.97 of cultureel.centrum@ccmaasmechelen.be .

Een mooie week in LeuvenStuk in Leuven heeft deze week een aantrekkelijk dansprogramma, met na elkaar een voorstelling van Thomas Hauerts Verosimile en Previous van Salva Sanchis. Met Verosimile ontwikkelde Hauert een onderzoek dat hij al aangezet had in zijn solovoorstelling Do you believe in gravity? Do you trust the pilot?. Hier onderzocht Hauert voor het eerst de mogelijkheid om door specifieke houdingen een personage te creëren, en tegelijk zang en dans te combineren. In Verosimile betrok hij vier andere dansers, die elk hun eigen tekstinbreng hadden. Bart Aga smeedde dat materiaal om tot vlotte, in het Italiaans gebrachte popsongs. Dat resulteerde in een uiterst charmante en vaak ook grappige voorstelling. Een wandeling van de vijf dansers op een rij achter elkaar vormt een rode draad door de voorstelling. Daarbij nemen ze haast onmerkbaar nieuwe gedaantes aan. Soms doen ze dat individueel, soms geven ze een bepaalde houding aan elkaar door. Zo zie je ze al eens als vijf treurige Daltons achter elkaar aansjokken. Dat evolueert naar hilarische momenten waarin zowel Mat Voorter als Samantha van Wissen een playbackshow ten beste geeft. Verrassend is echter vooral dat het niet bij playback blijft, maar dat de voorstelling op gezette tijden evolueert naar een echt popconcert met vlotte meezingers die met het nodige aplomb gebracht worden. Op een subtiele en geestige manier speelt de voorstelling zo met schijn en zijn: wie verschuilt zich achter de glamour of de tristesse van de podiumpersoonlijkheid?

Previous van Salva Sanchis, een oud-PARTS-student die ook bij Marc Vanrunxt danste, is de vierde eigen creatie van deze Catalaan. Met vijf dansers onderzoekt hij ruimtelijke verhoudingen op een scène. De verhouding met het eigen lichaam, dat van de anderen of de ruimte op zich. Vanuit een sterke geometrische structuur maakt Sanchis in deze voorstelling plaats voor een eigen improvisatorische inbreng van zijn sterk uiteenlopende dansers.

Previous van Salva Sanchis staat op dinsdag 29 en woensdag 30 oktober om 20u30 in de Soetezaal van het Stuk-gebouw in Leuven. Reservering: 016/320.300 of www.stuk.be.

Verosimile van Thomas Hauert is op 23 oktober om 20u in de dubbelspelprogrammatie van Stuk/CC Leuven te zien in de Leuvense stadsschouwburg. Reservering: 016/320.300 of www.stuk.be .

Do you believe in gravity? van Thomas Hauert wordt op 5, 6, 11 en 12 december ook hernomen in de Kaaitheaterstudios in Brussel waar het destijds in première ging. Reservering: 02/201.59.59 of www.kaaitheater.be.