Date 2002-06-19

Publication De Morgen

Performance(s)

Artist(s)

Company / Organization

Keywords jérômenomdonnéjunidernierspectacleauteurkaaitheaterstudiozéroseizoensafsluiter

Retrospectieve Jérôme Bel in Kaaitheater

Retrospectieve Jérôme Bel in Kaaitheater

dans

Als seizoensafsluiter presenteert het Brusselse Kaaitheater een retrospectieve met vroeger werk van de Fransman Jérôme Bel, enfant terrible van de hedendaagse dans. De titel 'choreograaf' kun je hem bezwaarlijk opdringen, want zijn voorstellingen zijn veeleer conceptuele kunstwerken, gekruid met een flinke dosis humor en zelfrelativering.

Bel begon in 1994 aan een eigen parcours, nadat hij eerder als danser bij onder meer Caterina Sagna werkte. Le degré zéro de l'écriture (1953) van Roland Barthes overtuigde hem ervan dat hij van nul af aan moest beginnen. In zijn eerste project Nom donné par l'auteur bracht hij met kompaan Frédéric Seguette allerlei huisraad bij elkaar in wisselende combinaties. In het daaropvolgende Jérôme Bel (1995) onderzocht hij de minimale codes van een dansspektakel: een lichaam, muziek en licht. In het geestige Le Dernier Spectacle (1998) beweren Bel en drie andere performers afwisselend dat ze Susanne Linke, André Agassi, Hamlet of Jérôme Bel zijn.

Het Kaaitheater presenteert die drie voorstellingen en complementeert daarmee het beeld van Jérôme Bels tegendraadse geniale oeuvre, na vorig seizoen recenter werk te hebben getoond. Op 24 juni voeren Pieter T'Jonck (Tijd Cultuur) en Dirk Pauwels (Victoria) een gesprek met Jérôme Bel in de Kaaitheaterstudio's. (SDK)

Nom donné par l'auteur op 21 en 22 juni en Jérôme Bel op 25 en 26 juni in de Kaaitheaterstudio's, Le dernier spectacle op 28 en 29 juni in het Kaaitheater, Brussel. Info: 02/201.59.59 of www.kaaitheater.be.

Scene uit Nom donné par l'auteur van Jérôme Bel: de titel is de letterlijke omschrijving voor het begrip 'titel' in het woordenboek. (Foto Laurent Philippe / RV)