Nog een dansfestivalletje voor de zomer
Het Théâtre de la Balsamine is een van die kleine, experimentele theaterinitiatieven zoals ook 'L'L' of 'Marni' waarmee Brussel zo rijk gezegend is. Het theater opende in 1981 zijn deuren in een kleine ruimte van de imposante, maar nu vervallen en leegstaande Dailly-kazerne aan de Leuvense Steenweg in Schaarbeek. Omwille van dringende renovatiewerkzaamheden diende het zowat anderhalf jaar zijn deuren te sluiten. Dit theater herneemt, na vijf jaar onderbreking, het festival 'Danse à la Balsa' met een kleine, maar aantrekkelijke affiche. Op het programma staan zeven voorstellingen, waarvan zes creaties. We halen hier de voorstelling aan die deze week gespeeld wordt, de andere voorstellingen worden toegelicht in Tijd-Cultuur van volgende week.
'Brucelles' is een werk uit 2000 voor zes dansers van de Franse, in Brussel residerende choreografe Karine Ponties. Het woord 'Brucelles' betekent letterlijk 'epileertangetje'. De danstaal van Ponties is een merkwaardige mengvorm van abstracte dans met uitgesproken theatrale, verhalende momenten, vaak met wrang-humoristische ondertoon. Ponties toont zich daarbij vaak een uitstekend observator van de kleine en grote kanten van de mens. In deze voorstelling herneemt Ponties thema's uit haar eerdere voorstellingen 'Glabelle', 'Le Taroupes' en 'Keep Smiling'. De voorstelling draait rond fundamentele vragen over onze lichamelijkheid, zoals de gedachte dat we in ons bestaan verschillende lichamen hebben en weer achter ons laten. De vraag hoe we omgaan met de veroudering van ons lichaam, en de rol van de herinnering in dat proces sluit daar dadelijk bij aan. In een reeks ontmoetingen tussen dansers wordt het traject van elk individu zichtbaar gemaakt en uitgespeeld tegen dat van de anderen. Deze voorstelling is van 6 tot 8 juni, telkens om 19u30 en 21u30 te zien.
Het 'Théâtre de la Balsamine' ligt aan de Felix Marchallaan 1 in 1030 Brussel (een zijstraat van de Leuvensesteenweg aan het Daillyplein, op een 500 m van het Meiserplein). Voor inlichtingen over de voorstellingen en reservaties: 02/732.96.18 of www.balsamine.be
Akram Khan en de jonge garde
De lof van de Engels-Bengaalse danser en choreograaf Akram Khan zingen is op dit ogenblik wellicht al overbodig. In het Kaaitheater toont hij 'Kaash', de voorstelling die hij onlangs in de Gentse Vooruit maakte. Hindoegoden, zwarte gaten, Indische tijdscycli, vijf tabla's, creatie en destructie zijn de uitgangspunten voor een voorstelling waarin de Indische Kathak-dans en de westerse moderne dans weer versmolten worden tot een volstrekt unieke dansstijl. Het woord 'Kaash' betekent in het Hindoe 'indien'. Het verwijst naar de onaanraakbare, mysterieuze interval tussen de noten, de passen en de ruimtes. De wereld van de hindoegoden vormt het achterliggende narratieve patroon voor deze voorstelling. De ritmische cycli van zeven, vier en drie slagen verwijzen naar verschillende godheden, verschillende aspecten van tijd, ruimte, creatie en destructie die zij op allegorische wijze representeren. De muziek voor deze voorstelling is van de hand van Nitin Sawnhey, die net als Khan traditionele muziek met moderne verbindt in zijn werk. Beeldend kunstenaar Anish Kapoor zorgde voor de scenografie.
Khan was in 2000 lid van de 'X-group', een verzameling jonge choreografen die in 2000 van Parts en Brussel 2000 de kans kregen om zes maanden lang zichzelf te vervolmaken in de studio's van Parts. Naar aloude gewoonte presenteert Parts ook dit jaar het werk van jonge afgestudeerden. Na Antwerpen en Hasselt is dit werk nu gedurende vier avonden, van 5 tot en met 8 juni, te zien in de ruimtes van Parts en Rosas aan de Van Volxemlaan in Vorst. Later, van 13 tot 15 juli kan u deze voorstellingen ook bijwonen in BSBbis, de tijdelijke ruimte van de Beursschouwburg, in de Kazernestraat in Brussel. Dit werk is dan nog een laatste maal te zien op 17 en 18 juli in de studio van het Kaaitheater in de Onze-Lieve-Vrouw-van-Vaakstraat in Brussel.
'Kaash' van Akram Khan staat op 7 en 8 juni in het Kaaitheater. Inlichtingen en reservaties: 02/201.59.59 of www.kaaitheater.be . Voor meer informatie over de voorstellingen van afgestudeerde Parts-studenten: www.rosas.be of 02/344.55.98.
Samenstelling: Pieter T'JONCK