Date 2001-10-31

Publication De Tijd

Performance(s) My movements are alone like streetdogsAs long as the world needs a warrior soul

Artist(s) Fabre, Jan

Company / Organization

Keywords omarsdottirhondstreetdogs’chocolademousseketch-upkarrenvrachtenfo’s‘myisoleercelfabre-voorstelling

Straathonden en soldatenzielen

Jan Fabre is op tournee in België met twee recente voorstellingen. ‘My movements are alone like streetdogs’ is een solo voor de danseres Erna Omarsdottir, gemaakt voor het Festival van Avignon 2000. Omarsdottirs lieftallige uiterlijk staat hier in schril contrast met haar handelingen en omgeving. Op de grond liggen twee reuzenhonden, vredig ingeslapen. Een derde, opgezette hond, is opgehangen boven de scène. Een wit, wakker schoothondje, zit opzij van de scène, als een hond die voor een winkeldeur wacht op zijn baasje. Omarsdottir gaat in haar performance helemaal uit de bol. Ze maakt uitschuivers, ploft neer in ‘grands écarts’, tolt rond, gilt, schreeuwt, en maakt zo met kennelijk plezier een vertoning van zichzelf. In dat onbetamelijke ontstaat de spanningvan de voorstelling. De danseres is geen zoet popje, maar een ontregelende mechaniek die ons uitdaagt. Een stoeipoes, maar wel eentje om niet zonder handschoenen aan te pakken. Ze keert haar mooie lijf al dansend binnenstebuiten. Het beeld dat zo ontstaat is verontrustend en onvoorspelbaar.

Deze voorstelling is een uitvloeisel van grotere Fabre-voorstelling, ‘As long as the world needs a warrior soul’. Centraal hier staat Dario Fo’s tekst gebaseerd op het dagboek van Ulrike Meinhof waarin zij haar behandeling in een Duitse isoleercel beschrijft. Met dit stuk stelt Fabre de vraag naar de noodzaak tot verzet tegen een geestdodend, onmenselijk systeem. In dit twee uur durend spektakel voeren elf acteurs een strijd op leven en dood in een Dionysische wereld bezaaid met karrenvrachten boter, meel, chocolademousse, eieren en ketch-up. Annette Embrechts noemde dit in ‘De Theatermaker’ extreem politiek theater waarin de relatie tussen de mens en zijn evenbeeld, de pop, wordt uitgebeend tot op het bot.

'Streetdogs' staat op dinsdag 6 en woensdag 7 november om 2Ou in de Gentse Minard-schouwburg.

'Warriorsoul' staat op 9 en 10 november om 2O u in de theaterzaal van de Vooruit. Later staat deze voorstelling o.a. ook in de Antwerpse Singel.

Inlichtingen en Tickets Gent: 09/267.28.28 of tickets@vooruit.be.