Date 2001-05-23

Publication De Tijd

Performance(s)

Artist(s)

Company / Organization Sanchis, Salva Haugen, Liv HanneMalstaf, Lawrence

Keywords ‘parcours’gapmalstafdakbeduitluiden‘shortcuts’jonasp-a-r-c--u-r-s-l

Op de dool in Vooruit

Gap ; Too Much is Not Enough

Het Gentse kunstencentrum Vooruit probeert al geruime tijd formules uit om kleiner werk van (jonge) dansers en choreografen in een geschikt kader te kunnen tonen. ‘Short Cuts’ is daarvan een voorbeeld. 'P-A-R-C-0-U-R-S-l' varieert daarop met een avondvullend programma dat het hele gebouw van de Vooruit bespeelt. Daarmee haakt het kunstencentrum in op een recente trend om • de klassieke scène in te ruilen voor meer avontuurlijke locaties en het stereotype schema van de afgeronde voorstelling te verlaten. De formule van ‘Parcours’ vertoont echter geen duidelijke conceptuele eenheid zoals dat het geval was bij recente experimenten in Brussel van Torn Plischke en Xavier Ie Roy. De Vooruit laat zich ook veeleer voorstaan op een rijke en eclectische keuze van stijlen en kunstvormen dan op een strikt uitgetekende programmatische lijn. ‘Parcours’ is dan ook vooral een potpourri van evenementen die het seizoen op feestelijke wijze kunnen uitluiden.

Op de affiche trekken een aantal namen de aandacht. Oud PARTS-student Saiva Sanchis, die al enkele choreografieën op zijn naam heeft staan en ook bij Mare Vanrunct danste, staat hier met de solo 'Gap'. Liv Hanne Haugen, die onder anderen bij Wim Vandekeybus enkele keren de show stal en Lawrence Malstaf, scenograaf voor kleine performances van Meg Stuart tonen hier samen 'Too Much Is Not Enough'. De voorstelling speelt zich af in een bed op het dak van de Vooruit. Het publiek volgt de voorstelling op een videomonitor, opgesteld in een installatie van Malstaf. De camera die het gebeuren volgt, is opgehangen aan een ballon dié zich steeds verder verwijdert van het bed op het dak, en uiteindelijk de hele stad in beeld moet brengen.

Daarnaast zijn er nog voorstellingen van Maria Clara Villa-Lobos en Peter Jacquemyn, Benoît Izard, Maren Strack en het ensemble van Martine Pisani. De avond wordt besloten met dansmuziek. Loosefeet, alias Jonas Achtergaele, vroeger muzikant bij Retina Dance Company neemt de rol van dj op zich.

'P-A-R-C-O-U-R-S-i' speelt in het gebouw van Vooruit, Sint-Pietersnieuwstraat 23, 9OOO Gent op 29 mei en start om 2O u. Bespreekbureau : 09/267.28.28.

Mail: tickets@vooruit.be.

Informatie : www.vooruit.be