De gedrongen, gezette Ernesto Cortès, haar kortgeschoren, pluizig baardje, komt heftig gesticulerend achterwaarts uit de coulissen, alsof hij wegloopt van een ruzie.
Der Tod und das Mädchen van Schubert vult het podium dat, op een roodlederen fauteuil na, leeg is. Als om zich af te reageren begint Cortès te breakdancen op Schuberts muziek. Een curieuze combinatie, maar ze werkt door het muzikale inlevingsvermogen van de danser.
Lang houdt hij het niet uit. Hij zakt neer in de fauteuil en vreet chips en een hamburger, naschokkend op de muziek. Hiphop van Fatboy Slim overstemt ondertussen Schubert. Ernesto geeft hierop nog een nummer ten beste, maar eindigt weer in de fauteuil, met een koptelefoon en een walkman. Onrustig deemstert hij weg.
Een erg jong meisje, eveneens met walkman, verschijnt en geeft ook een dansnummer ten beste. Dan gaat ze naar de grote man, schudt hem zachtjes wakker en voert hem het podium af, langs waar hij binnengekomen is.
In de film van Koen en Sven Augustijnen krijg je naderhand heel wat duiding bij het merkwaardige tafereel dat Ernesto Cortès hier in een regie van Koen Augustijnen opvoert. De muziekkeuze verwijst naar Death and the Maiden, een film van Roman Polanski over de martelpraktijken kort na de putsch van Pinochet in Chili.
Cortès is een kind van Chilenen die hun land toen zijn ontvlucht. In de film zie je hoe de jonge Cortès heen en weer geslingerd wordt tussen de wereld van zijn ouders, zijn geboorteland en zijn nieuwe vaderland, waar het gezin een marginaal bestaan leidt. Dansen is voor Ernesto, in deze vijandige omgeving, "zijn ding".
Gesprekken met Ernesto en de ouders worden afgewisseld met opnames van de voorstelling en beelden uit Polanski's film. Portret en voorstelling vormen samen een intrigerende twee-eenheid over de vreemde wegen waarlangs mensen zich in moeilijke situaties uitdrukken en waardig houden. Een beetje te veel anekdotiek in de dans neem je door de grote dosis humor wel voor lief.
"Ernesto solo" + video over Ernesto Cortès, Les Ballets C. de la B., Gent, Vooruit, 7 november. Nog op 29 november in Stuc Leuven.