Date 2000-11-04

Publication De Standaard

Performance(s) Krijt

Artist(s) Dermul, Guy

Company / Organization Dito'Dito

Keywords krijtditodettdistpeyskensnovemberhoeckkruldenbommetjestierlijk

De luchtgitaar van Guy Dermul

Guy Dermul woont in Brussel. Guy Dermul is lid van theatergezelschap Dito'Dito. Guy Dermul schreef een tekst Krijt. Guy Dermul declameert en zingt deze tekst ook in de gelijknamige voorstelling. Guy Dermul speelt deze voorstelling in de Brusselse Beursschouwburg tot en met 5 november. Guy Dermul speelt deze voorstelling ook op 15 december in de Amsterdamse ,,Brakke Grond".

Guy Dermul reist er in 2000 ook mee naar Leuven, Maasmechelen en Dilbeek. Guy Dermul wordt in deze voorstelling bijgestaan door muzikanten Dett Peyskens en Danny van Hoeck.

Guy Dermul denkt dat deze tekst gaat over de betrouwbaarheid van de mens, zijn taal en zijn geheugen. Guy Dermul dist ons daartoe lijstjes vragen en boodschappenlijstjes op. Guy Dermul dist daartoe bovendien onwaarschijnlijke verhaaltjes op over een aanrijding, een brandstichting en een bomaanslag op. Guy Dermul laat eveneens een bommetje ontploffen op het podium. Tot zover de informatie, bevat in de voorstelling Krijt.

En dan nu mijn appreciatie: ik vermoed dat Guy Dermul een bewonderaar is van het werk van Peter Handke en ook wel iets opgestoken heeft van de laatste muzikale voorstellingen van Josse De Pauw. Hij hanteert die stijl zoals wij allen wel eens, achter gesloten deuren, een fantastische gitaarsolo op luchtgitaar nadoen.

De aanblik van een luchtgitaarsolo is voor derden artistiek weinig boeiend of bevredigend. Net zo weinig boeiend als de hoger opgesomde inhoud van de voorstelling. Op een occasioneel prettig melodietje van Dett Peyskens na heb ik mij dus stierlijk verveeld en krulden mijn tenen soms warempel van plaatsvervangende schaamte.

Guy Dermul en zijn bende zijn sympathieke kerels en meisjes, maar ze moeten in het vervolg twee keer nadenken voor ze hun huisvlijt voor de leeuwen gooien.

Dito'Dito - Krijt - Beursschouwburg, Brussel, 2 november. Daar tot 5 november, 02-513.82.90