Date 1999-09-01

Publication De Standaard

Performance(s)

Artist(s)

Company / Organization

Keywords creatiepiantoworkwithinworkgastopeningsweekendmuntdansgebiedschumacherchoreografeertforsythe

DANS

Er is weinig kans dat er in het seizoen 1999-2000 ook maar een week voorbij zal gaan dat er niet iets nieuws te beleven valt op dansgebied. De programmatie ligt nog niet overal volledig vast, maar nu reeds lijkt het aanbod groot en veelbelovend.

Brussel maakt zijn naam als hoofdstad van de dans in elk geval waar. In het Kaaitheater valt een nieuwe voorstelling van Boris Charmatz te signaleren in de maand november en is ook Meg Stuart van de partij met een nieuwe creatie, Highway 101, in maart 2000. Ook Thomas Hauert en Emio Greco zijn te gast.

De Munt pakt uit met twee creaties van toonaangevende choreografen. Een daarvan is een project van Rosas met Stan en Aka Moon, waarin het onderzoek naar het samengaan van tekst en dans, aangezet in Just Before, wordt voortgezet (mei 2000). Een andere creatie is van de hand van William Forsythe, en speelt zich af op twee locaties tijdens het openingsweekend van Brussel 2000 in februari.

Veel (vroegere) dansers van Forsythes gezelschap hebben ook op eigen houtje hun weg naar België gevonden. In het Kaaitheater is Elizabeth Corbett eind oktober te gast met With/for/by, waarin ze zelf danst en choreografeert, bijgestaan door onder meer Michael Schumacher, Amanda Miller en Anne Teresa De Keersmaeker. Dana Caspersen van Ballet Frankfurt leverde ook een kleine solo voor dit werk, en is zelf bij het Klapstuk te gast met een eigen werk op polyfone muziek. Het overige programma van het Klapstuk-festival in oktober is op dit ogenblik nog niet bekend, maar dit voorproefje laat het beste vermoeden.

In Antwerpen treffen we in deSingel opnieuw Forsythe aan met Workwithinwork uit 1998, te zien in mei 2000. Er is in november ook een creatie van Trisha Brown, de "grand old lady" van de postmoderne dans, die in Canto Pianto verder werkt op haar ervaringen met klassieke muziek. Ook Wim Vandekeybus toont er een nieuwe productie in april 2000.

In Gent is het vooral het kunstencentrum Vooruit dat onder de titel Generaties. Onzichtbare verwantschappen een keur van jongere en oudere choreografen op het publiek loslaat, van Alain Platel en Jonathan Burrows tot Koen Augustijnen en Salva Sanchis. Veel kijkplezier. Pieter T'Jonck

Kaaitheater: 02-201.59.59. Munt: 070-233.939. deSingel: 03-248.28.28. Klapstuk/Stuc Leuven: 016-23.67.73. Vooruit Gent: 09-267.28.28.