Date 1999-01-21

Publication De Standaard

Performance(s) K'Dar

Artist(s) Sarrokh, Abdelaziz

Company / Organization Hush Hush Hush

Keywords sarrokhdarabdelazizcarteblanchemarokkaanssarrokhsdictaturensc¨¦neboodschapperige

Hush Hush Hush tart noodlot

Enkele jaren geleden debuteerde Abdelaziz Sarrokh met Carte Blanche, een wat na?eve en boodschapperige, maar verder best aardige mengvorm van hiphop-straatdans met theaterdans.

De groep Hush Hush Hush werd laaiend enthousiast onthaald, wat wellicht minstens zoveel te maken had met het hoog gehalte politieke correctheid van de voorstelling als met de intrinsieke kwaliteiten.

Via, gemaakt in samenwerking met Muziek Lods componist Rik Verstrepen, liet echter vermoeden dat Carte blanche niet zomaar een toevalstreffer was. Hoewel wat onzeker, bleek deze cross-over tussen zeer uiteenlopende dans- en muziekvormen toch meer te zijn dan de som der delen.

En nu is er dan K'Dar (Marokkaans voor "noodlot" én voor "durven"), het derde stuk van Sarrokh. En het nieuws is allesbehalve goed. Het is zelfs ronduit slecht.

Het noodlot het hoofd bieden, een samenleving voorafspiegelen waarin vele rassen vredig samenleven, tonen hoe slecht dictaturen wel zijn, dat is allemaal prachtig en bewonderenswaardig, maar het is daarom nog geen theater.

In K'Dar is er werkelijk zeer weinig dat echt deugt. Een rommelig decor van William Phlips waarvan de zin maar niet duidelijk wil worden, een belichting van Ignace D'Haese die even lukraak is als een kerstboomversiering, harde elektrische muziek met de subtiliteit van een stoombootfluit, en verder een conglomeraat van anekdotische tafereeltjes die ons moeten doen geloven dat een dramaturgisch concept in staat is ,de chaos op sc¨¦ne te verklaren.

De ironie van de hele zaak is dat hét handelsmerk van Sarrokhs ensemble Hush Hush Hush, het salonfähig maken van hip hop, niet lukt. Om de simpele reden dat er nauwelijks nog ruimte is voor een uitgewerkt hiphop-nummer.

Zo zaagt Sarrokh zelfde laatste goede poot onder zijn voorstelling weg. Het is niet verstandig het noodlot zo verregaand te tarten.

"K'Dar" van Hush Hush Hush, regie Abdelaziz Sarrokh, dramaturgie Isnel da Silveira, Vooruit Gent, 19 januari.